Gustarea care aduce beneficii majore pentru sănătate. Specialiștii în nutriție spun că e suficient să consumi morcovii mici cu regularitate, de trei ori pe săptămână

Morcovi mici Foto: Pixabay

Știm cu toții că morcovii sunt o gustare sănătoasă. Dar dacă alegem morcovii mici (baby carrots), aceștia sunt și mai buni, și mai ușor de consumat. Noile cercetări sugerează că dacă sunt consumați de câteva ori pe săptămână, pot aduce beneficii pentru sănătate, notează Health.

Dar un nou studiu a constatat că adulții tineri care au mâncat aproximativ o jumătate de cană de morcovi mici de trei ori pe săptămână aveau niveluri mai mari de carotenoizi în piele. Aceste niveluri au fost chiar mai mari la persoanele care au mâncat morcovi mici și au luat o multivitamină.

Carotenoizii sunt pigmenți care conferă morcovilor culoarea portocalie. Dar sunt, de asemenea, esențiali pentru sănătatea umană. Carotenoizii funcționează ca antioxidanți, iar organismul îi poate transforma și în vitamina A.

„Studiile anterioare au demonstrat că nivelurile de carotenoizi din piele pot fi crescute prin consumul de trei ori mai mult decât porția recomandată de fructe și legume în fiecare zi, timp de trei săptămâni”, a spus Mary Harper Simmons, coautor al studiului și student la Master of Science in Nutrition la Universitatea Samford într-un comunicat de presă. „Descoperirile noastre sugerează că o modificare mică și simplă a dietei – încorporând baby carrots ca gustare – poate crește semnificativ acumularea de carotenoizi pe piele.”

Rezultate neașteptate ale studiului

Rezultatele studiului au fost prezentate la conferința Nutrition 2024 a Societății Americane pentru Nutriție.

Iată ce au spus experții despre beneficiile pentru sănătate ale gustărilor cu morcovi mici și de ce carotenoizii sunt atât de importanți pentru sănătate.

Consumul de baby carrots a fost benefic, mai ales pentru cei care au luat o multivitamine. Deoarece atât de puțini americani consumă doza zilnică recomandată de legume și fructe, cercetătorii au vrut să vadă dacă efectuarea unei mici modificări dietetice ar putea avea un impact asupra nivelului de carotenoizi din piele.

Pentru a investiga acest lucru, echipa a recrutat 60 de tineri adulți și i-a împărțit în patru grupuri. Grupul de control a mâncat 100 de grame de felii de măr Granny Smith (care au un conținut scăzut de carotenoizi) de trei ori pe săptămână. Participanții rămași fie au mâncat 100 de grame de morcovi mici de trei ori pe săptămână, fie au luat o multivitamină care conținea un carotenoid, fie au făcut o combinație a ambelor.

Carotenoizii, antioxidanți naturali

Cercetătorii au măsurat cantitatea de carotenoizi din pielea participanților înainte și după cele patru săptămâni de intervenție. Concentrația de carotenoizi prezente în piele poate fi un marker pentru statusul antioxidant general și aportul alimentar general al compusului.

După o lună, participanții care au consumat morcovi mici au văzut o creștere cu 10,8% a nivelului de carotenoizi din piele. Cei care au mâncat morcovi și au luat multivitamine au avut niveluri cu 21,6% mai mari. Cu toate acestea, persoanele care au mâncat mere sau care au luat doar multivitamine nu au experimentat o creștere semnificativă a nivelului de carotenoizi din piele.

Studiul întărește ideea că carotenoizii pe care o persoană îi consumă prin fructe și legume „sunt biodisponibili și se pot acumula în țesuturile din întregul corp”, a adăugat Taylor Wallace, fondator al Think Healthy Group și profesor asociat la Universitatea Tufts Friedman. Scoala de Stiinta si Politica Nutritiei.

De ce sunt importante grăsimile

În ceea ce privește motivul pentru care grupul de multivitamine nu a avut aceleași rezultate pozitive, chiar dacă suplimentul conținea un carotenoid, Wallace a spus că ar putea avea ceva de-a face cu consumul de grăsimi de către participanți.

„Carotenoizii sunt solubili în grăsimi și, prin urmare, absorbția lor crește atunci când co-consumați un anumit tip de grăsime în dietă”, a spus el. „Oamenii tind să consume morcovi mici împreună cu alte alimente cum ar fi salată și/sau un tip de dressing care conține grăsimi.” În schimb, nu fac același lucru atunci când iau multivitamine.

„Acesta este un alt exemplu, printre multe, de ce este inteligent să luați multivitamine cu alimente, deoarece majoritatea conțin și vitamine solubile în grăsimi cum ar fi vitaminele A, D, E și K”, a explicat Wallace. „Oamenii cred adesea că multivitaminele nu funcționează… dar de fapt… este posibil să nu le ia corect pentru a-și maximiza potențialul.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *