Poate credeți că bicarbonatul de sodiu care se ascunde în fundul dulapului dvs. este util doar pentru a absorbi mirosurile scârboase din frigider, pentru a curăța produsele sau pentru a prepara produse de patiserie, relatează CNN.
Dar unii oameni v-ar recomanda probabil să vă gândiți din nou – pentru că îl adaugă în apă și împărtășesc online că au descoperit că ingredientul le îmbunătățește performanțele fizice, refluxul acid, nivelul de energie și multe altele. Dar experții au spus că dacă practica este utilă pentru diverse afecțiuni este o chestiune nuanțată din cauza cercetărilor limitate și mixte, a riscurilor și a sănătății personale.
“Bicarbonatul de sodiu este un ingredient natural foarte cool care poate face multe”, a declarat Frances Largeman-Roth, nutriționist dietetician înregistrat și autor al “Everyday Snack Tray”.
“Poate (de asemenea) să neutralizeze mirosurile și să vă ajute să îndepărtați petele de pe haine”, a declarat Largeman-Roth prin e-mail.
Cu toate acestea, doar pentru că bicarbonatul de sodiu este produs din ingrediente naturale nu înseamnă că este sigur să fie ingerat fără reglementări, a adăugat ea. Nevoia de precauție se datorează chimiei bicarbonatului de sodiu și celei a organismului și modului în care interacțiunea sensibilă dintre cele două este exact ceea ce ar putea ajuta sau dăuna.
Bicarbonatul de sodiu este o substanță alcalină compusă din sodiu, hidrogen, carbon și oxigen, a declarat Grace Derocha, nutriționist dietetician și purtător de cuvânt al Academy of Nutrition and Dietetics. Principalul mod în care bicarbonatul de sodiu ar putea fi util pentru probleme precum refluxul acid este prin neutralizarea acidului.
Pe scara pH a acidității și alcalinității, orice are un pH mai mic de 7 este acid, între 7 și 8 este neutru și între 8 și 14 este alcalin sau bazic. Intervalul normal de pH pentru corpul uman, măsurat prin sânge, este de la 7,35 la 7,45, a spus Derocha, dar anumite părți ale corpului și substanțe au propriul lor pH – cum ar fi pH-ul foarte acid de 1 al stomacului.
Consumul unei cantități prea mari de bicarbonat de sodiu, care are un pH alcalin de aproximativ 8,3, este momentul în care lucrurile se pot deregla. Pe baza acestor date științifice, iată ce spun cercetările și experții despre efectele asupra sănătății, factorii de risc importanți și alte lucruri pe care trebuie să le știți.
Ce arată (și ce nu arată) cercetările
Când vine vorba de ceea ce ar putea îmbunătăți consumul de bicarbonat de sodiu, rezistența la efort este unul dintre scopurile cele mai susținute de cercetare, datând din anii 1980 – deși unele studii sunt mici sau au concluzii mixte.
În timpul exercițiilor fizice – în special cele intense, anaerobe, cum ar fi sprintul sau săritul cu coarda – metabolismul muscular produce ioni de hidrogen, a declarat prin e-mail Dr. Tamara Hew-Butler, fiziolog al exercițiilor fizice, profesor asociat de științe ale exercițiilor fizice și sportului la Wayne State University din Detroit. Apoi, descompunerea glicogenului muscular care produce energie duce, de asemenea, la producerea de lactat plus un ion de hidrogen.
Acumularea de ioni “crește aciditatea … în mediul sanguin/muscular care limitează performanța exercițiului (adică “arderea” exercițiului)”, a adăugat Hew-Butler. “Astfel, (beneficiul) ingerării bicarbonatului de sodiu înainte de exercițiu este de a reduce aciditatea în și în jurul mușchilor de lucru, ceea ce poate îmbunătăți performanța în exercițiile de scurtă durată și intensitate ridicată”.
Unele studii au arătat că ingerarea bicarbonatului de sodiu cu o oră sau două înainte de exercițiu poate îmbunătăți performanța în timpul a până la 12 minute de activități de intensitate ridicată, cum ar fi ciclismul, alergarea, canotajul, boxul și karate, conform unei mari revizuiri a cercetării din 2021 de către Societatea Internațională de Nutriție Sportivă. Dar este posibil ca efectele asupra pH-ului să dureze până la trei ore, a spus Hew-Butler.
Participanții care au consumat bicarbonat de sodiu într-un studiu care a implicat antrenament de forță au fost capabili să facă mai multe repetări cu mai puțină oboseală musculară decât grupul placebo.
Bicarbonatul de sodiu poate reduce acidul gastric și poate ameliora refluxul acid sau indigestia – ceea ce nu este surprinzător, deoarece ingredientul este o componentă a antiacidelor, un tratament comun pentru aceste afecțiuni, a spus Derocha.
Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că bicarbonatul de sodiu poate încetini, de asemenea, progresia bolii renale.
La persoanele cu boală renală cronică, organele nu funcționează suficient de bine pentru a scăpa de suficient acid în fiecare zi, rezultând un sânge mai acid, a declarat Dr. Paul O’Connor, profesor de fiziologie la Colegiul Medical din Georgia de la Universitatea Augusta din Georgia.
“Din punct de vedere clinic, ceea ce am făcut a fost să oferim suplimente de bicarbonat acestor persoane pentru a compensa practic sarcina acidă și pentru a ajuta rinichii să elimine mai puțin acid”, a spus O’Connor. “A fi prea (acid) poate cauza pierderea oaselor și a mineralelor și risipa musculară și alte câteva lucruri problematice”.
Un studiu randomizat de control efectuat pe 153 de persoane care aveau hipertensiune arterială și un risc ridicat de agravare a bolii cronice de rinichi este cea mai recentă dovadă care susține acest lucru. Consumul a două doze zilnice de bicarbonat de sodiu – sub formă de patru sau cinci tablete de 650 de miligrame – a fost asociat cu o evoluție mai lentă a bolii renale timp de cinci ani, conform studiului publicat la 5 august în The American Journal of Medicine. Acest rezultat a fost în comparație cu grupul care a primit doar îngrijire medicală standard. Suplimentarea cu bicarbonat de sodiu nu a fost asociată, totuși, cu îmbunătățiri ale tensiunii arteriale sau ale riscului de boli cardiovasculare.
Aceste constatări au confirmat alte aproximativ 15 studii pe această temă. Câteva au sugerat, de asemenea, beneficii pentru calculii renali. O’Connor a afirmat însă că câteva studii clinice recente efectuate în mai multe locații au sugerat contrariul, iar juriul încă nu știe de ce.
Un studiu realizat în 2018 atât pe șobolani, cât și pe oameni a constatat că bicarbonatul de sodiu reduce inflamația, a spus Largeman-Roth, care este un factor de risc pentru diverse probleme de sănătate, inclusiv bolile de inimă, depresia, boala Alzheimer și altele. “Cu toate acestea, studiul a durat doar (două) săptămâni, deci nu putem presupune că acest tratament este sigur în timp”, a spus ea.
Dar constatările sunt motivul pentru care autorii studiului au sugerat că bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, ar putea beneficia potențial de bicarbonat de sodiu, a spus Largeman-Roth.
Gestionarea riscurilor
Indiferent de situația dumneavoastră, consultați-vă întotdeauna medicul pentru a vă asigura că o nouă practică de sănătate este potrivită pentru dumneavoastră, deoarece organismul fiecărei persoane este diferit, a spus Derocha. Acidul gastric mai scăzut poate face ca unele medicamente să aibă nevoie de mai mult timp pentru a acționa sau poate afecta modul în care acestea acționează, a spus Largeman-Roth.
Există persoane pentru care această instrucțiune este critică și suplimentarea cu bicarbonat de sodiu nu este absolut recomandată, inclusiv copiii; cei care au probleme cardiovasculare, acidoză sau alcaloză; și persoanele care sunt însărcinate, au spus experții.
Această precauție se datorează parțial conținutului ridicat de sodiu, deoarece 1 linguriță conține mai mult de 1.200 miligrame. Limita zilnică ideală de sodiu a Asociației Americane a Inimii este de 1.500 miligrame pe zi pentru majoritatea adulților, în special pentru cei cu hipertensiune arterială, și nu mai mult de 2.300 miligrame pe zi.
Nu există o recomandare universală de dozare, au spus experții. Dar pentru indigestie, ați putea încerca ¼ linguriță amestecată cu un pahar de apă, a spus Largeman-Roth. Unii oameni folosesc o linguriță, a spus Derocha, dar ar putea fi mai bine să ajungeți până acolo, deoarece unii suferă de diaree, gaze, greață sau vărsături dacă iau prea mult. Băutura după masă este cea mai bună, deoarece aveți nevoie de acidul gastric pentru a digera mai întâi alimentele, a adăugat ea
De asemenea, stomacul poate începe să secrete acid în exces pentru a preveni bicarbonatul de sodiu pe care presupune că îl veți ingera, a spus O’Connor.
Crearea unei rutine reduce cantitatea de creier de care aveți nevoie pentru a adopta obiceiuri bune.
“Acesta este motivul pentru care persoanele cu reflux acid primesc în mod normal medicamente diferite – inhibitori ai pompei de protoni și lucruri de genul acesta”, a adăugat el. “A avea un stomac acid este (de asemenea) bun pentru a împiedica insectele să ajungă la sistemul digestiv”.
Unii oameni limitează consumul la dimineață, deoarece băutura interferează cu somnul lor, ceea ce se datorează probabil faptului că sodiul face ca inima să lucreze mai mult pentru a mișca sângele prin corp, crescând temporar tensiunea arterială, a spus Derocha. Acest efect explică de ce unele persoane care iau medicamente pentru tensiunea arterială iau aceste medicamente noaptea, ceea ce duce la mai puțină muncă pentru inima lor și, prin urmare, la un somn mai bun.
Suplimentarea cu bicarbonat de sodiu nu este singura modalitate de a atenua problemele de sănătate induse de acid. În studiul recent privind bicarbonatul de sodiu, bolile renale și hipertensiunea arterială, adăugarea mai multor produse în alimentație a fost cea mai utilă – ceea ce susține faptul că, pentru sănătatea generală, elementele de bază sunt întotdeauna cele mai importante, au declarat experții.