Spania: 70% dintre gospodăriile cu copii risipesc în mod regulat alimente / Printre cauze: gestionarea necorespunzătoare și cumpărăturile excesive

spania, risipa alimente, familii, copii Sursa foto: Dreamstime

Un studiu realizat de Institutul de Știința și Tehnologia Mediului din cadrul Universității Autonome din Barcelona (ICTA-UAB) arată că 70% din gospodăriile spaniole cu copii risipesc în mod regulat alimente, transmite Phys.org.

Studiul, care a implicat 800 de gospodării, a arătat că familiile cu copii mici și adolescenți risipesc cel mai mult, în timp ce familiile monoparentale și cele cu copii adulți risipesc cel mai puțin. Produsele perisabile precum legumele (80%), fructele (78%) și cerealele (63%) sunt cel mai frecvent irosite, în special în gospodăriile cu copii mici, din cauza gestionării necorespunzătoare a alimentelor și a cumpărăturilor excesive.

Cumpărătorul tipic este o femeie cu vârsta sub 54 de ani, care lucrează cu normă întreagă sau cu jumătate de normă și cheltuiește în medie 537 de euro pe lună pentru alimente. Majoritatea familiilor își fac cumpărăturile din supermarketuri o dată pe săptămână, cu mici deplasări suplimentare. În ciuda consumului zilnic de produse proaspete și animale, 84% din familii nu gătesc zilnic. Risipa de alimente este legată de gestionarea inadecvată a porțiilor și de provocarea de a satisface nevoile alimentare ale copiilor.

Pentru a reduce risipa, cercetătorii sugerează planificarea cumpărăturilor, utilizarea de liste, verificarea stocurilor de alimente existente, congelarea produselor și refolosirea resturilor. Gospodăriile care fac cumpărături la magazinele mici risipesc mai puține alimente în comparație cu cele care frecventează supermarketurile mari, unde strategiile de marketing conduc la achiziții excesive.

Sunt recomandate politici publice educative pentru reducerea risipei, inclusiv campanii școlare privind impactul social și de mediu și promovarea produselor locale și de sezon. Instrumentele și aplicațiile pentru gestionarea consumului de alimente și implicarea copiilor în planificarea meselor sunt, de asemenea, benefice. Încurajarea achizițiilor în vrac și a colectării separate a deșeurilor organice în zonele cu multe gospodării cu copii poate reduce și mai mult risipa și emisiile de gaze cu efect de seră.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *