Agricultură versus fotovoltaice? Este întrebarea pe care o pune El Pais agricultorilor din Peninsula Iberică. „Este o falsă dihotomie”. Aceasta este părerea lui José Donoso, directorul general al Uniunii Naționale a Energiei Fotovoltaice (UNEF) din Spania. „Un fermier poate trece de la a câștiga 300 de euro pe hectar la obținerea unei rentabilitati de până la 2.000 de euro. Fotovoltaicele nu sunt o problemă pentru lumea rurală, sunt o oportunitate”, afirmă el. Vii, câmpuri de cereale, măslini și chiar turme de oi acoperite sau intercalate cu panouri solare. „Este vorba de a partaja o resursă, nu de a concura cu ea.” Acestea sunt cuvintele lui Pedro Pérez Higueras, profesor de Inginerie la Universitatea din Jaén, Spania și expert în acest domeniu. Acesta este ceea ce se numește agrovoltaică sau „combinația eficientă între producerea de energie electrică și o agricultură solară și durabilă”. Obiectivul: îmbunătățirea productivității și a economiei agricole.
Cei de la UNEF, cred că aceasta este soluția pentru criza climatică și încălzirea globală, în special în Spania, unde verile sunt din ce în ce mai lungi și mai calde. Pentru majoritatea fermierilor este încă un mister cu multe întrebări la care trebuie să se răspundă. Cele mai importante sunt legate de acordarea ajutoarelor din Politica Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene. E o perioadă în care vedem raiduri cu tractoare, proteste, greve etc. Nu este momentul pentru schimbări bruște, fiind o perioadă tensionată pentru mediul rural.
Sursă dublă de venit
În acest context, au apărut câteva proiecte care demonstrează viabilitatea și rentabilitatea acestei practici, ceea ce este confirmat în primul Raport despre Bioagrovoltaice în Spania pe care asociația l-a publicat în martie trecut la Toledo. „Creșterea cu peste 30% a valorii economice a terenului, rentabilitatea pe termen lung pentru fermier, îmbunătățirea mediului și creșterea cu 70% a productivității terenului”, subliniază documentul.
Combinarea acestor două activități în același domeniu propune „o sursă dublă de venit”, spune José María Delgado, profesor de fizică la Universitatea din Sevilla și expert în energii regenerabile. Sună bine, dar de ce suprafață ar fi totuși nevoie pentru a putea îndeplini obiectivele energetice? Iar în ce privește România, cât de pregătiți sunt agricultorii și statul român să ia în discuție astfel de inițiative?