Răspunsurile la toate nelămuririle noastre, atunci când alegem un produs din raftul magazinului, stau în etichetă. Nu în descrierea sau denumirea aflată pe fața produsului, care de multe ori poate fi înșelătoare, prin omisiune sau supralicitarea unor calități ale produsului care nu sunt extrem de importante, ci în eticheta pe care o găsim pe verso și care descrie în amănunt absolut toate ingredientele conținute în mâncarea pe care dorim să o cumpărăm.
Citește eticheta oricărui produs alimentar pentru a fi sigur că este exact ce-ți trebuie
Despre importanța citirii etichetei mai ales atunci când alegem o gustare, care în general este un produs procesat și bogat în calorii, ne-a explicat Iulia Avădanii, psiholog și psihoterapeut, specialist în dezvoltare personală pentru tineri, mentor în programul Gustă cu atenție. Bucură-te de moment. De la prima ediție. Specialistul a răspuns întrebărilor G4Food legate de modul în care ne putem educa relația cu mâncarea și putem face alegeri conștiente citind eticheta înainte de a cumpăra.
Citirea etichetelor ne ajută să înțelegem ce ne oferă un aliment: energie, fibre, zahăr, grăsimi, iar atenția la propriile nevoi ne indică de ce îl alegem..
Ne uităm la etichetă pentru a face alegeri corecte pentru noi și ne ascultăm corpul pentru a-i oferi ce are nevoie. Dacă ne este cu adevărat foame, alegem ce ne hrănește. Dacă doar căutăm confort, ne putem opri un moment și alege conștient ce ne-ar ajuta.
Important este ca gustările să rămână o plăcere, nu un automatism sau un refugiu pentru stres sau plictiseală.
Ca părinte alege conștient un snack „corect” pentru cel mic
Pentru că gustările sunt nelipsite din alegerile copiilor și tinerilor, G4Food a cerut și opinia dr. Laura Davidescu, medic specialist în Igienă Școlară, cu o bogată experiență teoretică în calitate de deținător al unui master în Nutriție și Siguranță Alimentară, dar și practică prin numărul important de tineri pacienți care îi trec pragul cabinetului.
„Etichetarea alimentelor preambalate comercializate în statele Uniunii Europene se face în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011 și cu legislația națională complementară. Între informațiile de pe etichetă, găsim și declarația nutrițională, care este alcătuită din valoarea energetică, exprimată în kilojouli / kilocalorii și cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare, exprimate în grame la 100 grame produs.
Pe eticheta unui produs alimentar pot fi redate și mențiuni de nutriție și sănătate. Lista acestor mențiuni și condițiile de utilizare sunt strict reglementate de EFSA (European Food Safety Authority).
Citirea cu atenție a etichetei ne ajută să comparăm produse (exemplu clasic pe care îl dau este între diferite tipuri de hummus, care pot avea conținut de grăsime între 8% și până la 25%) sau să alegem alimentele în conformitate cu necesitățile noastre alimentare, mai ales dacă avem unele boli cu componentă nutrițională (intoleranțe, diabet zaharat, dislipidemii)
Este important să citim și eticheta de pe spatele sau lateralul produsului, unde sunt plasate declarația nutrițională și alte informații utile, precum termenul de valabilitate, doza zilnică recomandată, alergenii etc”, susține medicul.
Cât este o „porție” dintr-un produs
Porția de produs reprezintă cantitatea dintr-un produs ambalat pe care o mănânci o singură dată, dar nu este reglementată strict. Mărimea porției este recomndată de producător sau de restaurant. Cei mai mulți producători au început să marcheze dimensiunea porției pe ambalaj și informațiile nutriționale aferente porției.
Trebuie să ținem cont că porțiile menționate pe etichetele producătorilor au o valoare orientativă. În plus, să fim conștienți că ele sunt raportate la caracteristicile antropometrice ale unui individ „mediu”, în principiu adult cu greutatea de 70 kg și cu nevoi energetice zilnice de 2000 kcal. Astfel, în funcție de vârsta, greutatea și nivelul de activitate al persoanei care consumă respectivul produs, porția poate fi mai mare sau mai mică.
„Dacă, în privința copiilor, avem reglementări clare referitoare la mărimea porțiilor și la necesarul lor de calorii și nutrienți (vezi Ordinul nr. 541/2025 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi în unităţile de învăţământ preuniversitar), în privința adulților ne bazăm mai mult pe legislația europeană și pe ghiduri emise de societăți de nutriție din alte țări”, atrage atenția dr. Davidescu.
Anul acesta Comisia Europeană a realizat o campanie intitulată #Safe2EatEU, iar pe site-ul acesteia se găsesc informații complete despre siguranța alimentară și principiile alimentației sănătoase https://www.efsa.europa.eu/ro/safe2eat
Greșeli frecvente atunci când alegem gustări „aparent sănătoase”
De multe ori ne iau ochii denumiri precum:
Bio. Dacă un produs este bio, asta nu-l face neapărat echilibrat și sănătos. Poate conține foarte mult zahăr sau sare. Cei care cumpără produse bio ar fi bine să verifice lista de ingrediente cu atenție.
Fără zahăr adăugat. Produsul ar putea conține însă o cantitate mai mare de grăsimi saturate, îndulcitori sintetici comparativ cu produsele din aceeași gamă, cu zahăr. Chiar dacă e natural, zahărul de cocos, de trestie, mierea, siropul de arțar continuă să fie surse de glucide rapid absorbabile, categorie de nutrient recomandat în cantitate limitată.
Fără gluten. Lipsa aceste proteine nu transformă produsul respectiv într-unul mai sănătos decât altul asemănător, dar cu conținut de cereale cu gluten, ci doar îl face accesibil persoanelor cu boală celiacă sau intoleranță la gluten.
Alte aspecte care ne pot înșela sunt:
Mărimea porției. Chiar dacă un produs este sănătos, porția consumată poate fi exagerat de mare. În cazul fructelor este o greșeală frecventă. La fel, în cazul migdalelor sau nucilor. 100 de g de migdale conțin 540 de calorii, adică dublu sau triplu față de cât ar trebui să fie o gustare.
Sucurile naturale și smoothie-urile. Chiar dacă sunt obținute din fructe și legume proaspete, sunt sărace în fibre.
Sfaturi practice pentru a adopta un stil de gustare conștient, fără a renunța complet la micile plăceri „vinovate”
Alege pachețelul cu mâncare de acasă (un sandviș, un iaurt de băut, un fruct tăiat felii sau cubulețe, câteva nuci, un ou fiert, un ardei gras) și vei avea o gustare cu aport nutritiv.
Micșorează porția obișnuite cu 10-15%. Creierul nu va sesiza că porția e mai mică și, dacă mestecăm bine mâncarea, ne vom sătura și cu o cantitate mai mică din același produs.
Mâncați conștient, departe de ecrane!
Beți multă apă, pentru că alungă, într-o anumită măsură, senzația de foame.
Și nu în ultimul rând, fiți atenți la porție când consumați alimente „de răsfăț”.

Foto: Profimedia





