Într-o zonă cu terenuri colinare din regiunea Piemonte, Paolo Ardusio și Elisa Salvaneschi au decis să înceapă cultivarea muștarului, pe care îl seamănă zilele acestea al treilea an la rând și cu care produc muștarul numit Mosto Ardente – o idee antreprenorială care poate servi drept inspirație.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Am deschis ferma în 2021, după mai multe teste de cultivare a plantei de muștar. Înflorește între iunie și iulie, iar de la semănat până la recoltare trec aproximativ 100 de zile. Apoi transformăm semințele în laboratorul nostru, măcinându-le cu moară de piatră, pentru că nu trebuie încălzite în timpul prelucrării”, povestesc ei pentru publicația dissapore.com
Paolo și Elisa s-au cunoscut în Haiti, unde au participat la reconstrucția post-seism: ea, arhitect, el, agent comercial în domeniul construcțiilor. În timpul pandemiei, gustând muștar la o masă, s-au întrebat cum se cultivă aceste semințe. Din simpla curiozitate s-a născut apoi prima producție de semințe de muștare.
Acum, ei sunt printre puținii cultivatori de muștar din Italia, după ce au decis să aducă în Langa o tradiție deloc italiană, inspirându-se din zonele Burgundia și Dijon din Franța, cu tradiție în producția de muștare. Și așa au început să producă un muștar adăugând peste semințe vin și oțet de mere, în șase combinații de gust – cu ierburi aromatice, cu miere, curcuma, ardei iute.
Muștarul și legenda lui Alexandru cel Mare
Pentru a înțelege spiritul acestui proiect, e suficient să privim eticheta borcanelor: imaginea lui Alexandru cel Mare cu ochelari Ray-Ban. Ochelarii fac trimitere la povestea personală a fondatorilor, iar regele macedonean simbolizează o legendă: Bătălia de la Gaugamela, unde Alexandru s-a confruntat cu armata persană a lui Darius al III-lea.
„Darius i-a trimis lui Alexandru un sac plin cu semințe de susan pentru a sugera numărul uriaș al soldaților săi. Alexandru i-a răspuns cu un săculeț mic de semințe de muștar: mesajul era clar – oamenii săi, deși mai puțini, erau mai puternici. Și, într-adevăr, au câștigat bătălia”, povestesc creatorii Mosto Ardente.
„Sinapis alba” și „Brassica nigra”
Speciile Sinapis alba și Brassica nigra, adică muștarul, sunt plante erbacee cunoscute încă din epoca bronzului. Folosite frecvent de greci și romani, pe post de ingredient aromatic și conservant natural, dar și ca remediu medicinal datorită proprietăților digestive și efectelor benefice împotriva durerilor de dinți sau de cap.
Este o plantă anuală foarte robustă și cu un ciclu de produție de circa trei luni. Se seamănă primăvara și este ușor de recunoscut după florile sale galbene care colorează câmpurile. În afară de cunoscutele sosuri, se folosește și la producerea de ulei de muștar, făină proteică și miere monofloră.
Potrivit specialiștilor, culturile de muștar pot fi foarte profitabile din cauza ciclului său vegetal scurt și pentru faptul că au un ciclu de producție scurt și nu necesită irigații – se seamănă devreme, poate germina la temperaturi joase și nu ajunge să prindă căldura extremă a verii. Totodată, este o cultură care ajută la îmbunătățirea calității terenului.