VIDEO „Semințe robotizate” care se plantează singure, inspirate de ovăzul sălbatic, dezvoltate de cercetători

seminte, robot, ovaz salbatic, hybribot Sursa foto: Istituto Italiano di Tecnologia

Oamenii de știință au reprodus sistemul ingenios de livrare a semințelor folosit de ovăzul sălbatic, obținând un „robot” bio-hibrid care transportă semințe. Zeci de dispozitive minuscule ar putea fi utilizate într-o zi pentru o însămânțare aeriană mult mai ușoară și mai eficientă a culturilor sau chiar a noilor păduri, transmite New Atlas.

Fiecare sămânță a plantei de ovăz sălbatic (Avena sterilis) este conținută într-o coajă cu două brațe lungi, cunoscute sub numele de aripi surori. Atunci când sămânța aterizează pe sol după ce a fost eliberată de plantă, umiditatea absorbită din acel sol determină brațele să se răsucească și să se rotească, acumulând energie elastică și, în același timp, ridicând de la sol capătul lor de sămânță.

Când această energie este eliberată brusc, celălalt capăt ascuțit al seminței este împins în pământ. Firele orientate spre spate de-a lungul părții exterioare a cojii ajută apoi la menținerea seminței în pământ.




Cercetătorii de la Istituto Italiano di Tecnologia (IIT – Institutul Italian de Tehnologie) și de la Universitatea germană din Freiburg și-au propus să copieze acest mecanism într-un dispozitiv care ar putea fi utilizat pentru a distribui semințe de orice fel. Rezultatul este un mic obiect numit HybriBot.

În centrul robotului se află sămânța (și puțin îngrășământ), care este băgată într-o capsulă realizată din făină și apă. După ce capsula s-a uscat, este acoperită cu etilceluloză, un biopolimer ecologic insolubil în apă și utilizat adesea pentru eliberarea controlată a îngrășămintelor în sol.

În loc să utilizeze un echivalent sintetic al coarnelor surori, HybriBot folosește pur și simplu coarnele reale luate din semințe de ovăz sălbatic. De asemenea, acesta încorporează fire din coaja semințelor de ovăz reale. Întregul robot cântărește 60 mg, ceea ce reprezintă aproximativ de trei ori greutatea unei semințe naturale de ovăz sălbatic.

În timp ce procesul de producție poate părea destul de dificil și consumator de timp, cercetătorii spun că sistemele de asamblare robotizate ar trebui să permită producerea rapidă și ieftină a sute de mii de HybriBots încărcați cu semințe. Important este că toate materialele folosite sunt biodegradabile în mediul înconjurător și, în plus, nu sunt toxice pentru animalele care le-ar putea consuma.

În cadrul testelor efectuate până în prezent, roboții au fost utilizați cu succes pentru a distribui semințe de plante precum tomate, cicoare și salcie. Cercetătorii speră că tehnologia va putea fi utilizată în agricultură și silvicultură.

Citește și: Un cargobot cu vele moderne, care transportă soia, a încheiat cu succes perioada de șase luni de teste / Nava a economist a trei tone de combustibil pe zi

Sursa foto: Istituto Italiano di Tecnologia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *