Rețetele Juanitei: Borș de curcan cu legume și verdețuri, numai bun pentru o zi de toamnă. Puneți toate legumele care vă plac și mult leuștean

ciorba curcan Foto: G4Food

Borșul este produsul estic prin excelență. Estul Europei, vreau să zic. Îl găsești la români, polonezi, moldoveni, ucraineni, ruși. În zilele noastre îl iei de la magazin, eu care locuiesc în Spania, de la cel românesc. Acum 45 de ani mă trimitea mama la baba din blocul de alături care făcea borș la borcan pe dulapul din bucătărie și îl vindea la geam, la parterul scării. Până acasă trăgeam câteva guri, atât era de bun, nici prea acru, nici prea crud. Se prepara din huște de la borșul dinainte (sunt tărâțele  fermentate care rămân pe fundul putinei/borcanului după acrire).

O dată pe săptămână cel puțin fac o ciorbă cu borș. Nu e greu de gătit, nu durează mult și umple stomacul, nutriționiștii recomandă supele/ciorbele în cura de slăbire. Important este să le variezi, pentru că rețeta e mai mult sau mai puțin aceeași, schimbi carnea și tipul de amidon.

Căci ciorba se face (în afara celei de legume) dintr-un animal (pui, găină, curcan, vită, vițel, porc), legume și verdețuri și un carbohidrat (cartof, orez, paste). Dacă le combini cât mai variat nu riști să te plictisești.

Borșul și legumele sunt însă o constantă. Și la legume, fiecare pune ce-i place, cât îi place și tăiate după gust. Pot fi date pe răzătoare (tocate în blender), tăiate cubulețe sau feliuțe. Vă spun cum am făcut-o eu pe aceasta de curcan.

ciorba curcan
Foto: G4Food

Ingrediente

400 de gr de piept de curcan (mai bune sunt pulpele sau aripile, dar am zis să fie mai dietetică)

2 morcovi

1 păstârnac

O jumătate de țelină

2 dovlecei mici

O mână de fasole verde

2 cartofi

1 ardei verde și 1 roșu

Borș 600 de ml

Leuștean, pătrunjel, frunze de țelină

2-3 linguri ulei (eu pun de măsline)

Sare, piper, boia de ardei.

Eu boiaua am înlocuit-o cu sos de ardei de casă.

Preparare

Se taie mărunt ceapa, ardeii, dovleceii și rădăcinoasele (eu le-am tocat cu blender-ul). Se călesc în 2-3 linguri ulei, până se rumenesc puțin. Între timp se pune carnea la fiert cu sare și piper. După 5-10 minute se spumează carnea, se adaugă legumele, cartofii curățați și fasolea curățată și ruptă în bucățele mici. Mai bine o rupeți decât să o tăiați ca să vedeți dacă are ațe.

Când au fiert cartofii 15-20 de minute, dacă îi tăiați în bucățele mici, se pune o lingură de pastă de roșii, sos de ardei (sau boia), încă un pic de piper (dacă e nevoie). Sarea mai lăsați-o, mai puneți după ce adăugați și borșul.

Borșului i se dă un clocot într-o oală separată și se adaugă treptat. Vedeți căt de acră vă place ciorba. La final o dregeți de sare și turnați deasupra verdeața tocată mărunt. Stingeți focul.

ciorba curcan
Foto: G4Food

Dacă vreți să puneți ou și smântână în oala de ciorbă, se bat 1-2 ouă cu o cutiuță mică de smântână, într-un castron mare. Peste se pune treptat ciorbă până când totul ajunge la temperatura lichidului din oală. Abia atunci se toarnă în ciorbă, ca să nu se taie smântâna.

Eu pun smântâna și ardeiul iute separat, că nu toată lumea vrea la fel.

Poftă bună!

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *