Primarul din Miercurea-Ciuc, după ce Lactalis România a anunțat că închide fabrica de lactate din municipiu: „Ne-a pus într-o situație delicată” / 95 de oameni, concediați

primar, miercurea ciuc, lactalis romania, concedieri Sursa foto: Leanid Shchahlou | Dreamstime.com

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat luni că a fost luat prin surprindere de decizia grupului Lactalis România de a închide fabrica de lactate de la Miercurea-Ciuc, unde lucrează 95 de persoane, și a precizat că a avut deja discuții cu companii din zonă care ar putea prelua specialiștii de la această unitate de producție.

„Este o decizie care ne-a pus într-o situație foarte delicată, pentru că acceptăm că orice companie poate să decidă din punct de vedere al strategiei, al managementului și al profitabilității modul în care își creionează businessul. Ceea ce ne-a surprins a fost că am fost anunțați în ultima clipă cu privire la faptul că vor închide fabrica de la Miercurea-Ciuc, în condițiile în care de câțiva ani de zile am încercat să avem o legătură cu compania mamă, pentru a vedea ce strategie au pentru Miercurea-Ciuc. Noi am observat că de ani de zile nu sunt investiții care să dea semnalul că această capacitate va fi menținută în companie. (…) Din punctul nostru de vedere, este vital ca această infrastructură care a fost folosită, chiar dacă este a companiei, să fie vândută integral unei alte companii, unui investitor, unei soluții pentru zona de food industry, adică industria alimentară, și să se evite orice situație de a vinde pe bucăți o infrastructură care, chiar dacă nu e foarte mare, este integrată, este solidă. Pe de altă parte, vineri (14 iunie – n.r.) deja am luat legătura cu șapte companii importante din orașul Miercurea-Ciuc și din zona Ciucului, care au capacități de producție în industria alimentară, pentru a anunța că este o decizie de acest fel și specialiștii care lucrează să fie, dacă se poate, preluați și menținuți în industria alimentară, pentru că foarte greu poți să pregătești personal din această industrie care este mai specială”, a precizat presei Korodi Attila.

Acesta a spus că a avut luni o întâlnire cu conducerea companiei Lactalis și și-a exprimat speranța într-o colaborare, măcar după acest moment.

„Sper că măcar acum când s-a decis închiderea să fie parteneri, că dacă există, se conturează idei de business, de afaceri pentru baza de producție, pentru capacitatea de producție a fabricii de lapte din Harghita, atunci să fie parteneri și să faciliteze ca aceasta să fie preluată de către o altă companie”, a arătat primarul, transmite Agerpres.

El a mai menționat că la discuții a participat și Federația Asociațiilor Agricultorilor din Secuime și se studiază dacă eventuale cooperative ale producătorilor, care există în județ, ar fi interesate să se implice într-un proiect economic.

Grupul Lactalis România a anunțat, vineri, că intră într-o nouă etapă de organizare și că demarează închiderea producției în unitatea din Miercurea-Ciuc, în paralel cu o consolidare a investițiilor sale în celelalte patru mari fabrici din România: Oiejdea – județul Alba, Sfântu Gheorghe – județul Covasna, Câmpulung Moldovenesc – județul Suceava și Tunari – județul Ilfov.

„Această nouă etapă de organizare a activității noastre este parte din strategia pe termen lung a Grupului Lactalis de consolidare a investițiilor și de dezvoltare a afacerilor în România. Scopul final pe care îl urmărim este acela de a crește sustenabilitatea activităților pe piața locală și de a asigura mai departe accesul consumatorilor români la produse lactate de cea mai bună calitate, realizate sub brandurile noastre. Ca parte a acestui proces, a fost demarată și procedura de închidere a centrului de producție din Miercurea-Ciuc. Angajații noștri din cadrul unității au fost anunțați, iar prioritatea noastră este să îi susținem în perioada următoare și să le oferim tot suportul posibil. În același timp, dorim să ne reafirmăm angajamentele investiționale și de dezvoltare pe piața românească, ca parte a strategiei de afaceri pe termen lung a Grupului Lactalis. Am investit peste 60 de milioane de euro în ultimii 5 ani în România, iar pentru anul în curs avem planificate investiții de peste 13 milioane de euro. Aceste investiții ne vor permite să fim mai competitivi și să ne diversificăm în continuare portofoliile de produse, în beneficiul final al consumatorilor români”, precizează Onur Barim, directorul general al Grupului Lactalis România, citat într-un comunicat.

Sursa citată mai arată că în unitatea din Miercurea-Ciuc își desfășoară activitatea 95 de angajați, care vor avea acces la măsurile compensatorii și la toate beneficiile prevăzute în contractul colectiv de muncă pentru procedura concedierii colective.

„De asemenea, vor primi consiliere pentru reintegrare profesională și suport pentru eventuala recalificare personală. Până la finalizarea procesului de oprire a activității unității, aceasta va continua să opereze la nivelul curent”, se mai arată în comunicatul de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *