„Oare ce zic iubitorii de raw despre toxiinfecțiile alimentare?” / 5 măsuri de siguranță alimentară pe care le poți lua, potrivit nutriționistului Tania Fântână

o mama si fiica sa curata bucataria

Când vine vorba de mâncare, toți ne concentrăm pe sursa alimentelor, cum să le combinăm, cum să facem să mâncăm mai mult și mai gustos dar fără să însumăm și caloriile etc.

Încă din copilărie vedem în jurul nostru cum adulții manipulează ingredientele, cum le gătesc și plecăm cumva în viață cu aceste obișnuințe. Hai să revizuim puțin ceea ce știm despre siguranța alimentară și ce ne sfătuiesc specialiștii în domeniu.

Împărțim acest subiect în 5 măsuri pe care le putem lua (potrivit Organizației Mondiale a Sănătății):

1. Păstrați curățenia

  • Spălați-vă pe mâini înainte de a manipula alimentele dar și pe parcursul preparării lor.
  • Dacă mergeți la toaletă în timp ce gătiți, spălați-vă bine pe mâini după.
  • Înainte de a vă apuca să gătiți, spălați bine suprafețele din bucătărie. Nu se știe ce insecte au umblat pe acolo sau poate chiar animalele voastre de companie.
  • Montați plase împotriva insectelor la geamuri și balcoane, fiți atenți la paraziții ce pot intra în locuința dvs. de pe hol sau prin intermediul instalațiilor sanitare/țevi comune cu vecinii etc.

2. Nu păstrați în același recipient sau apropiat în frigider alimentele crude cu cele gătite

  • Carnea crudă nu se ține laolaltă cu ingredientele gătite sau altele crude din altă categorie de produse.
  • Nu manevrați carnea crudă sau peștele și fructele de mare crude cu același cuțit folosit la tăierea zarzavatului.
  • Nu tăiați carne crudă pe același tocător cu legumele.
  • Nu păstrați în frigider alimentele în recipiente ce nu sunt închise ermetic. Untul trebuie păstrat într-un recipient închis ermetic, brânzeturile închise bine în recipientele lor sau în folii speciale de ambalaj, sau pungi cu fermoar, ciorbele și mâncarea gătită în recipiente cu capac.

Motivul este că alimentele crude, ouăle și fructele de mare precum și lichidele generate de acestea pot conține microorganisme periculoase care pot fi transferate și în alte alimente ce se consumă apoi crude.

3. Gătiți cât mai bine alimentele

Știu că suntem îndoctrinați cu treaba asta ca să mâncăm crud. Totul crud. Cât mai crud. Că prepararea termică distruge vitaminele. Parțial adevărat, dar nimic așa tragic cum ni se tot spune. Oare ce zic iubitorii de raw despre toxiinfecțiile alimentare? Am ajuns să cerem la restaurante ca și puiul să nu fie bine gătit, ouăle le mâncăm aproape crude. Oare la salmonella se mai gândește cineva? Și mai trist este că încercăm să aplicăm aceste principii și copiilor noștri care ar putea fi și mai grav afectați de o astfel de bacterie periculoasă.

  • Gătiți alimentele cât mai bine. În special carnea, ouăle și fructele de mare.
  • Supele, ciorbele, tocănițele ar trebui fierte pentru a vă asigura că au atins 70 de grade Celsius. Când fierbeți carnea, zeama ar trebui să fie limpede și nu de culoarea roz.
  • Gătiți mai îndelung carnea tocată, bucățile mari de carne macră și păsările întregi. Trebuie să vă asigurați că nu există nici o parte din ele rămasă nefiartă, plină de sânge crud.
  • Spălați cu atenție frunzele de salată și legumele crude. Chiar și pe cele care teoretic sunt spălate deja. Dăunătorii își depun ouăle pe spatele frunzelor de salată de obicei. Gravidele ar trebui să fie atente cu precădere la consumul acestor crudități în special pe ultimul trimestru de sarcină.

4. Păstrați alimentele gata cumpărate sau gătite la temperaturi sigure

De câte ori nu am uitat oare oala cu ciorbă pe aragaz sau lăsată la răcit? De câte ori oare, odată ajunși acasă, ne luăm cu altele și uităm să despachetăm cumpărăturile și să le punem rapid în frigider?

  • Nu lăsați alimentele gătite, la temperatura camerei, mai mult de două ore. Mai ales vara când în casă sunt spre 30 de grade.
  • Refrigerați alimentele gătite sau perisabile la temperaturi sub 5 grade, de preferat. Luați-vă un termometru și verificați temperatura din frigider.
  • Nu păstrați mâncarea gătită în frigider mai mult de 4 zile.
  • Atunci când scoateți din congelator o bucată de carne sau pește nu le lăsați la decongelat afară din frigider pentru ore întregi. Decongelați lent, în frigider, de seara până dimineața. De asemenea, nu congelați la loc bucățile nefolosite. Mai bine le preparați termic și le păstrați în frigider pentru câteva zile într-o caserolă de sticlă închisă ermetic.

5. Folosiți surse de apă și materii prime sigure

  • Alegeți alimente proaspete și sănătoase.
  • Spălați bine fructele și legumele înainte de a le mânca fără preparare termică.
  • Aveți grijă ce gheață folosiți în bucătărie la prepararea băuturilor sau pentru a ține la rece anumite alimente. Diverse materii prime folosite la gătit și chiar apa (inclusiv gheața) pot fi contaminate cu microorganisme și substanțe chimice periculoase.
  • Feriți-vă de a consuma cereale mucegăite, fulgi de cereale/müsli, semințe râncede, pâine ce conține pete verzui de mucegai.

Aflatoxinele sunt metaboliți toxici produși de anumite ciuperci din/de pe produsele alimentare și furaje. Acestea sunt, probabil, cele mai cunoscute micotoxine și sunt cel mai intens cercetate pentru că au fost asociate cu diferite boli, cum ar fi aflatoxicoza, la animale domestice și la om. Apariția de aflatoxine este influențată de anumiți factori de mediu; prin urmare, gradul de contaminare va varia în funcție de localizarea geografică, practicile agricole și agronomice, precum și de susceptibilitatea invaziei fungice pe mărfuri în timpul recoltării, depozitării și/sau procesării, conform unui articol publicat pe pagina Universității Cornell.

Păstrați cerealele și semințele în recipiente închise ermetic în locuri ferite de umezeală și lumină. Semințele, după deschiderea pungii în care se află, este bine să fie păstrate pe ușa frigiderului pentru a preveni râncezirea.

Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Sursa foto: Kamil Macniak | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *