Nu le mai aruncați! Iată ce efecte terapeutice au cojile de portocală/Sunt de ajutor în tratarea bronșitei și ajută la mahmureală

Cojile de portocale pot fi excelente în terapie Foto: Pexels

Sigur că portocala, ca fruct, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cu toții știm ce beneficii aduce ea organismului, fiind o sursă de fibre și de vitamin C. Însă, potrivit www.manipalhospitals.com, nici cojile de portocală nu sunt de lepădat, așa că nu le mai aruncați. Iată cum le puteți folosi, în scop terapeutic.

Cojile de portocală conțin flavonoide, niște compuși antioxidanti care ajută la prevenirea bolilor cronice cum ar fi cancerul și bolile de inimă. De asemenea, cojile de portocale conțin cantități mari din anumiți nutrienți. De exemplu, 100 de grame de coajă de portocală oferă 136 mg de vitamina C. În plus, conține cantități considerabile de cupru, calciu, magneziu, vitamina A și fibre alimentare.

Inamicul bronșitei

Deseori, bronșita este dificil de tratat, iar pentru a scăpa de boală trebuie să luați diverse medicamente. Iată, însă, că există și metode naturiste de a trata bronșita, fără a aduce cu ele și riscul efectelor secundare. Vă puteți prepara un ceai din coji de portocală, din care să beți cât mai des posibil, până la vindecarea bolii. Chiar dacă urmați în continuare tratamentul recomandat de medic, ceaiul din coji de portocală poate fi utilizat ca adjuvant și va grăbi vindecarea.

Previne constipația

Ceaiul de coji de portocală ajută la normalizarea tranzitului intestinal, prevenind, astfel constipația și, implicit, acumularea de toxine în organism. De asemenea, un tranzit intestinal normal previne obezitatea. Pentru prepararea acestui ceai, cojile de portocale trebuie lăsate la uscat și apoi se infuzează: o linguriță de coajă la circa jumătate de litru de apă.

De altfel, și portocalele, ca fruct, aduc cam aceleași beneficii pentru sistemul digestiv, fiind bogate în fibre.

Te scapă de mahmureală

După un abuz de alcool, când se instalează mahmureala, ceaiul din coji de portocală este un aliat. După ce ați băut infuzia dispar greața, amețeala și durerea de cap care s-au instalat în urma experienței bahice.

Învinge halena

Multe persoane se confruntă cu respirația urât mirositoare (halena). În afara respectării regulilor de igienă dentară, de ajutor sunt și cojile de portocală. Este suficient să mesteci, ca atare, câteva coji, pentru ca respirația ta să devină mai proaspătă. De asemenea, cojile de portocală îți normalizează și nivelul pH-ului din gură, fapt ce previne apariția cariilor și problemelor gingivale.

Coaja de portocală îți face tenul frumos

Pentru persoanele care au ten gras, coaja de portocală poate deveni un aliat în lupta cu această problemă, ea având proprietatea de a închide porii. Se prepară o pastă din coajă de portocală pe care o aplicăm pe față. După ce se usucă se îndepărtează cu apă călduță, iar pielea capătă un aspect mai proaspăt. În același mod se tratează și acneea și se previne îmbătrânirea prematură a pielii.

Protecție în fața cancerului de piele

Acestea pot fi și o alternativă la cremele cu factor de protecție solară. Se freacă pielea cu coajă de portocală (proaspătă, nu uscată), în acest fel pielea fiind protejată. În aceste coji există o substanță (d-limone) care are capacitatea de a preveni cancerul de piele și care contribuie chiar și la reducerea tumorilor deja existente pe epidermă.

Pentru unele tipuri de cancer este recomandat să mestecați coaja de portocală, ea fiind bogată în flavonoidul hesperdină ce are proprietăți antiinflamatorii.

Importantă sursă de calciu

Este foarte bună pentru sănătatea oaselor. Conține de două ori mai mult calciu decât portocalele. 100 grame de coajă de portocală conține peste150 mg de calciu, în timp ce 100 grame de pulpă de portocale conține sub 50 mg.

Scade tensiunea arterială și protejează inima

Hesperdina este o substanță prezentă în portocale și în cojile acestora și are proprietăți antioxidante. Această substanță poate reduce hipertensiunea arterială, în acest mod asigurând protecție pentru inimă. De asemenea, coaja de portocală poate contribui și la reducerea colesterolului, prevenind, astfel, apariția bolilor cardiovasculare.

 

 

 

 

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *