Institute de cercetări din Insulele Canare și Cuba studiază modalitatea de a folosi yuca pentru hrana animalelor

Sursa: Unsplash

Cercetătorii Institutului de Studii Agricole din Insulele Canare, împreună cu cercetători din Cuba, studiază alternative de hrană pentru animale bazate pe noi soiuri de yuca. Prin această inițiativă se crede că se vor putea reduce costurile în domeniul creșterii animalelor, în condițiile exacerbării prețului cerealelor din cauza războiului din Ucraina. În plus se speră ca astfel vor fi găsite posibilele alternative sustenabile la sistemele actuale de producție agricolă, a anunțat departamentul pentru Agricultură, Zootehnie, Pescuit și Sustenabilitate alimentară din Canare, citat de EFE.

În cadrul acestui proiect, început în urmă cu un an și care va continua până în 2025, se vor analiza posibilitatea de a folosi partea subterană a plantei de yuca, care să fie transformată în făină pentru a înlocui cerealele în hrana uscată a animalelor, dar și partea exterioară a plantei, frunzele, ca furaj.

Au fost aduse 4.000 de plante de yuca, din soiuri diferite, din Cuba, care au fost cultivate într-o fermă din Tenerife, pentru a putea urmări adaptarea lor la clima Insulelor Canare și stadiul ajungerii la maturitate, precum și cum vor putea fi folosite pentru hrana șeptelului local.

Ceea ce vor urmării cercetătorii sunt comportamentul terenului și randamentul agricol, viabilitatea economică și tehnologia de fabricare a produselor de hrană uscată și găsirea formulelor pentru o dietă echilibrată, utilizând yuca și alte ingrediente.

De asemenea, se va analiza apetitul și digestia produselor de către diferite specii de animale și se va realiza o evaluare a produselor finale destinate consumului uman: lapte, brânză, carne și ouă. În aceste faze se va colabora îndeaproape cu cercetătorii cubanezi, specialiști în analize de acest fel.

Finalul acestui studiu ar putea fi un produs de km 0, care să se adauge, ca aliment sustenabil în hrana animalelor. „Diversificarea este cheia pentru gestionarea producției agricole în sisteme mici, precum cel al arhipelagul canar, permițând niveluri acceptabile de productivitate, inclusiv în condiții nefavorabile, a declarat directorul institutului de cercetări.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *