Euro 2024: 21 iunie, grupa D – Olanda vs. Franța. Meciul gastronomic Erwtensoep/supă de mazăre vs. La soupe à l’onion/supă de ceapă

dutch france flag collage collage@g4food.ro

Meciul de fotbal Olanda-Franța este mai mult sau mai puțin o întrecere între egali, însă la nivel gastronomic Franța câștigă orice duel gastronomic. Dar are și Olanda mici perle care merită cunoscute, iar una dintre ele este supa de mazăre/Erwtensoep. Pentru a concura de la egal la egal, am ales supa de ceapă/la soupe à l’onion să reprezinte țara cocoșului galic.

Supă de mazăre uscată, rețetă olandeză

Erwtensoep este supa tradițională din mazăre uscată pe care olandezii o consumă frecvent iarna – un preparat gros și cremos, cu o inconfundabila culoare verzuie din care se întrevăd felii de carnați afumați specifici locului – rookworst, care mai întâi se fierbe separat și se adaugă feliat când supa e gata. Un fel de mâncare de mazăre uscată cu carnați, i-am putea zice noi, un fel de stew, în limbaj internațional. Există și variante mai picante, alții o fac în variantă vegetariană, cu adaosul altor legume. Se servește în mod tradițional cu pâine de secară, peste care uneori se mai așează și felii subțiri de slănină. O mâncare tradițională, de făcut acasă, dar atât de populară încât a dat naștere la concursuri dar și la variante liofilizate, instant.

Ingrediente pentru 4 porții

500 g mazăre uscată

2 cârnați rookworst (sunt cârnați de tip wurst dar mai groși și cu granulația cărnii mai mare)

1 ceapă

1 praz

1 tijă de țelină

1 morcov

2 litri de supă limpede de carne sau vegetală

sare, piper, ulei

Procedeu

Se prepară întâi supa limpede: dacă e vegetală, fierbem ceapă, morcovi și țelină, circa 100 g din fiecare la 1 l de apă; dacă e carne, la cele de mai sus e suficient să adăugăm oase și resturi de carne. În oricare dintre situații, se adaugă toate ingredientele în apa rece. Apoi se fierb circa jumătate de oră la foc mic, până aroma s-a transferat în cea mai mare parte în apă.

Se taie grosier țelina, morcovii, ceapa și prazul în felii, și împreună cu mazărea uscată se adaugă în supa limpede și se fierbe totul la foc mic circa 1h. O soluție ingenioasă este de a rehidrata mazărea în apă înainte de a o folosi. Sau putem folosi o oală sub presiune, e totul gata în maxim 20 de minute. La final, o parte din conținut se zdrobește cu o furculiță sau cu altceva, pentru un plus de cremozitate și textură în plus.

Se adaugă feliile de cârnați deja fierți și tăiați în felii. Se servește caldă, cu pâine de secară sau pâine integrală – asezonată cu felii de bacon sau de slănină, dacă vrem să aplicăm metoda tradițională până la capăt.

Supa de ceapă, rețetă franțuzească

Tot în anotimpul rece cu preponderență, în Franța se consumă o altă supă, cea tradițională de ceapă. Poate fi considerat și el un fel unic foarte echilibrat, dat fiind că are în componență toți macronutrienții: ceapa ca parte vegetală preponderentă, felii de pâine prăjită deasupra, carbohidrați, brânzeturi rase, ulei și unt, proteine și grăsimi în proporție echilibrată. Gustul supei de ceapă e deja consacrat internațional; rețeta este una dintre cele mai cunoscute din gastronomia franceză în totalitatea ei.

Ingrediente pentru 4 porții

800 g ceapă (circa 2-3 cepe la o porție)

50 g unt

câteva linguri de ulei, ideal de măsline

2 linguri de făină

500 ml supă vegetală sau de carne (preparate ca în rețeta de mai sus)

100 ml vin alb

sare, piper

felii de pâine prăjită

brânză Gruyère în rețeta tradițională, se poate înlocui cu cașcaval

Procedeu

Cu supa deja preparată, pregătim ceapa: se taie felii lungi și subțiri, după ce am secționat-o tot pe lung.

Se sotează ceapa tăiată fin în unt și ulei la foc mic până devine translucidă. E mai bine să folosim o oală anti aderentă, pentru că vom avea nevoie de volum. Procedeul durează circa 15 minute, amestecând. Spre final se adaugă treptat și cele două linguri de făină amestecând bine – are rolul de a produce un efect de caramelizare ușoară dar și să densifice, să îngroașe supa, în final. Esențial este ca focul să fie mic în această etapă.

În continuare, se stinge cu vin alb amestecând în continuare ceapa până se evaporă alcoolul, 1-2 minute. Apoi se adaugă peste ceapă supa limpede și se fierbe sub capac la foc mic circa 30 de minute. Se potrivește de sare adăugând puțin la început și completând la final.

Când e gata, supa se așează în caserole mono porție care pot merge la cuptor. Se așează deasupra în fiecare caserolă felii de pâine prăjită, se completează cu brânză rasă după gust și se dă la cuptor câteva minute, până se gratinează cașcavalul. Se servește lăsând-o câteva minute afară din cuptor, cu piper proaspăt măcinat.

 

 

collage@g4food.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *