Dispozitiv cu LED-uri puternice, folosit în sere pentru a atrage și distruge dăunători ai tomatelor / Noul model poate fi controlat de la distanță și are sistem antifurt GPS

biocaptur, tomate, molia tomatelor, tuta absoluta Sursa foto: Biocaptur

Tehnologia LED se dovedește a fi o soluție puternică și ecologică pentru a combate unul dintre cei mai mari dăunători din cultura tomatelor, care poate provoca pagube importante, în special în sere – molia tomatelor (tuta absoluta).

Biocaptur este un dispozitiv care a devenit posibil datorită progreselor tehnologice în domeniul iluminării cu LED-uri. „Experimentând diferite lungimi de undă cu diode emițătoare de lumină, am găsit radiația electromagnetică specifică care atrage Tuta absoluta și, cu ajutorul acesteia, am reușit să atragem moliile în timpul fazei lor cele mai active, noaptea, și să le aspirăm, eliminând populațiile într-un mod mecanic și ecologic, cu rezultate excelente”, a declarat Antonio Tortosa, manager al companiei spaniole ATG Ingenieria, producătorul Biocaptur, într-un comunicat publicat pe site-ul FreshPlaza.

Eficiența dispozitivului a fost confirmată de fermierii care l-au testat. „Când am achiziționat cele două unități Biocaptur, tuta era deja prezentă. De fapt, a fost acolo de când au fost plantate roșiile, iar experiența mea a fost foarte pozitivă. În câteva zile, schimbarea a fost semnificativă, până la punctul în care, după puțin mai mult de o săptămână, nu mai aveam nicio molie în seră”, a declarat producătorul de roșii Francisco Fernández.

Dispozitivul este eficient și împotriva altor dăunători, precum alte lepidoptere sau omizi, cum ar fi spodoptera exigua, spodoptera littoralis și helicoverpa armigera.

Un dispozitiv Biocaptur S60, cel mai nou model, acoperă o suprafață de până la 5.000 mp. Acesta dispune de iluminare multifuncțională și poate fi echipat cu un motor care îi permite să se rotească la 360º. Mai mult, dispozitivul poate fi programat și activat de la distanță.

„De asemenea, poate include un dispozitiv antifurt GPS, ecranat în interiorul motorului, care se activează atunci când echipamentul se deplasează la mai mult de 30 de metri de la poziția sa și trimite o alarmă proprietarului sau administratorului acestuia, permițând astfel să se cunoască în orice moment locația dispozitivului pentru a putea fi recuperat”, a mai spus Tortosa.

Citește și MT Polisher, cel mai mare spălător de morcovi din lume, poate procesa 30 de tone pe oră

Sursa foto: Biocaptur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *