Cum poți prepara un iced tea fără foc. Metoda de infuzare la rece

Un iced tea fără să aprindem aragazul, un detaliu deloc lipsit de importanță vara. Sau thé glasé, dacă preferăm. În afară de metoda clasică de infuzare la cald, se poate prepara și la rece, cold brew, doar că e nevoie de mai mult timp, cel mai bine de azi pe mâine.

Partea aromatică o putem obține, cel mai simplu, din pliculețele obișnuite de ceai, verde, negru sau infuzie de plante medicinale sau aromatice sau ambele: mentă, melisa, tei, lemongrass etc. Metoda de infuzare la rece o putem cel mai simplu practica astfel: într-o sticlă cu deschiderea largă sau orice alt recipient înalt așezăm pliculețele sau plantele în stare proaspătă, sau ambele, pe fund, și adăugăm apă rece cât considerăm că e o combinație OK ca intensitate. Le lăsăm circa o oră la temperatura camerei, cât să înceapă transferul moleculelor aromatice în apă. Apoi dăm recipientul la frigider peste noapte, pentru a preveni o eventuală fermentație. Transferul va continua, lent.

Și apa rece are calitatea de a extrage aproape toți compușii aromatici solubili în apă, aproape la fel ca și apa caldă. Apa caldă o face în timp mai scurt și mai are calitatea de a extrage și compușii aromatici solubili în ulei într-o anumită măsură, dar în ceai, plante, flori, fructe, aceștia sunt aproape inexistenți, de unde eficiența metodei la rece. Are și avantajul că nu distruge vitamina C, care se degradează aproape instantaneu la cald. Iar dacă lucrăm anticipat depășim dezavantajul dat de factorul timp. Succesul în orice e aproape mereu o chestiune de organizare.

Ce mai putem folosi să aromatizăm un iced tea

Metoda de a extrage la rece aromele este intens practicată pentru a prepara clasica sangria, însă o putem împrumuta și pentru ceai. Și anume, putem adăuga în același recipient inițial, pe lângă ceai și plante, orice fruct cu aromă importantă, cu condiția să fie tăiat în felii subțiri sau cuburi mici ca să elibereze ușor aroma: lămâi, portocale, mandarine, clementine, căpșuni, vișine, piersici, mango și orice alt fruct tropical. Cantitatea potrivită este de circa 1/10 în volum, 100 g fructe la 1 l apă, cât sa aibă efect aromatic și să anuleze senzația de sete, fără să confere un gust intens, concentrat.

În cazul citricelor, un efect aromatic mai intens îl putem obține dacă radem coaja și o adăugăm în apa care stă la infuzat. Putem folosi chiar și petale de flori aromatice, pornind de la regele lor, trandafirul, și  continuând cu flori de salcâm, de soc, lavandă etc. În oricare din combinații poate intra cu succes și ghimbirul, tăiat felii foarte subțiri sau chiar ras. La fel, arome precum scorțișoară sau anason. Pentru o notă dulceagă, zahăr, miere sau melasă, sau direct la infuzat frunze de stevia.

Se servește filtrat bine după ce a stat câteva ore bune la frigider, cu adaos de frunze de mentă, felii de lămâie sau de portocală, un strop de suc de ghimbir. Se poate adăuga și o parte de apă minerală, eventual gheață. Ba chiar, apa astfel infuzată se poate folosi și la cocktail-uri, cel mai simplu fiind să adăugăm direct în pahar peste ea vin alb rece sau alte băuturi mai tari, de tip gin sau vermouth alb, ad libitum, pe încercate.

Aceeași metodă cold brew se poate folosi și pentru cafea.

Sursa foto: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *