Ce probleme ridică acumularea de alimente. Iată ce trebuie să știți

sondaj, romani, masa de paste, costuri

Multor oameni le place să vadă o cămară plină de alimente disponibile pentru ei și familia lor. Dar atunci când cantitatea de alimente ajunge să fie prea mare, este ascunsă sau devine prea prețioasă pentru a fi aruncată atunci când se strică, o persoană s-ar putea confrunta cu acumularea de alimente, spun experții, relatează CNN.

Se estimează că între 2% și 6% dintre oameni suferă de o tulburare de tezaurizare, potrivit International OCD Foundation, o organizație non-profit care sprijină persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă. Printre aceste tulburări se numără acumularea de alimente.

Aproximativ 75% dintre aceste persoane au o altă afecțiune de sănătate mintală alături de tezaurizare, cum ar fi tulburarea depresivă majoră, tulburarea de anxietate socială sau tulburarea de anxietate generalizată, a declarat fundația.

Este firesc să avem o relație emoțională cu mâncarea și să ne simțim confortabil dacă o avem la dispoziție, a declarat Kate Daigle, consilier profesional licențiat și specialist certificat în tulburări alimentare din Denver.

Dar pentru persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă, un istoric de penurie alimentară sau alte traume, dorința de a avea o rezervă de alimente poate deveni debilitantă, a declarat psihologul Dr. Alexis Conason din New York.

Ce este acumularea de alimente?

Acumularea de alimente poate varia în funcție de accesul pe care persoana îl are la cumpărarea de alimente, a spus Daigle.

Pentru copiii mici, aceasta poate însemna ascunderea mâncării de părinți sau îngrijitori în camera lor sau în dulapul lor – uneori mâncând-o, dar uneori nu, a adăugat ea.

“Este vorba doar de a o avea acolo ca o formă de siguranță emoțională, venind dintr-un loc în care te simți lipsit”, a spus Daigle. “Nu neapărat lipsit fizic de mâncare, dar poate având emoțional o anumită mentalitate de privare sau de penurie în ceea ce privește mâncarea.”

Pentru adulții sau copiii care au acces la bani, aceasta poate însemna să iasă și să cumpere cantități mari de alimente și, uneori, să le ascundă, de asemenea, în locuri ascunse, a spus Daigle.

Ce este atât de rău în a tezauriza alimente?

Este interesant să vorbim despre tezaurizarea alimentelor după închiderea pandemiei Covid-19, deoarece tezaurizarea alimentelor a servit unui scop în acea perioadă, a spus Daigle.

Dar pentru mulți americani, a avea un subsol, o cămară sau o casă întreagă plină cu alimente nu este necesar, a spus ea.

O fixație în jurul acumulării de alimente poate avea un impact financiar atunci când o persoană își cheltuie toți banii pe mâncare și nu poate avea grijă de alte nevoi de bază. Există, de asemenea, probleme sanitare și de sănătate atunci când mâncarea se strică, a spus Daigle.

De asemenea, există preocupări legate de sănătatea mintală și relațiile sociale, a adăugat ea. Unele persoane care adoptă comportamente de acaparare a alimentelor se pot izola de rușine sau se simt mai confortabil în preajma alimentelor decât în public.

De ce acaparează oamenii alimente?

Stocarea mai multor alimente decât avem nevoie la un moment dat este într-un fel strategică și comună în natură, a declarat Dr. Erin Rhinehart, profesor de neuroștiințe la Universitatea Susquehanna din Selinsgrove, Pennsylvania.

“A evoluat ca un fel de asigurare împotriva foametei”, a spus ea.

Multe animale au dezvoltat mecanisme de stocare a alimentelor pentru a-și proteja supraviețuirea, a adăugat ea.

“La animale, dacă se confruntă cu o perioadă scurtă fără hrană, acest comportament crește”, a spus Rhinehart. “Este practic o poliță de asigurare sau o modalitate de a te asigura că nu vei rămâne niciodată fără mâncare.”
Gândurile obsesive se concentrează adesea în jurul lucrurilor la care oamenii țin cel mai mult, au spus experții.

Potrivit lui Daigle, acumularea de alimente poate avea la bază aceleași probleme cu tulburările alimentare, dar nu este neapărat cauzată de acestea.

“Nu este vorba despre mâncare. Este vorba despre comportament”, a spus ea. Unele tulburări alimentare au acumularea de alimente ca parte a comportamentelor lor, iar aceeași experiență poate determina oamenii să facă față atât acumulării, cât și comportamentelor de tulburări alimentare, a spus ea.

Multe persoane cu aceste comportamente pot fi avut traume semnificative în copilărie.

“Poate că a existat o adevărată lipsă de resurse financiare disponibile pentru hrana familiei și, prin urmare, copilul ar putea acumula ce alimente poate”, a spus ea. Și ca adulți, oamenii ar putea continua să acumuleze alimente de teamă că va exista din nou o penurie.

Dar penuria altor lucruri de care copiii au nevoie poate duce, de asemenea, la acumularea de alimente, a spus Daigle.

“Ar putea fi vorba de situații în care mâncarea este controlată sau nevoile emoționale ale unui copil nu sunt satisfăcute”, a spus ea.

Siguranța și securitatea nu sunt garantate în familiile cu dependență, abuz fizic sau emoțional sau neglijare, a spus ea.

“Aceasta se poate transforma în păstrarea obiectelor de confort, fie că este vorba de mâncare sau alte obiecte sentimentale, pentru a încerca să aibă grijă de aceste nevoi”, a spus Daigle.
Curiozitate și compasiune

Este obișnuit ca acumularea de alimente să provoace rușine și să ducă oamenii la izolare, așa că nu uitați să vă apropiați de orice persoană dragă despre care credeți că ar putea acumula cu curiozitate și fără judecată, a spus Daigle.

În loc să vă concentrați pe cât de șocant vi se pare comportamentul, întrebați despre experiența lor emoțională, a adăugat ea.

Dacă observați acest comportament la dumneavoastră, să știți că există modalități de a vă simți mai bine, a spus Daigle. Următorul pas este să găsiți sprijin profesional pentru a vindeca orice traume profunde și nevoi nesatisfăcute, astfel încât să puteți înlocui acumularea de alimente cu mecanisme de coping mai sănătoase, a adăugat ea.

Cu toate acestea, profesionistul cu care lucrați nu ar trebui să fie un antrenor de dietă sau cineva care vă face de rușine din cauza mâncării. În schimb, căutați un profesionist licențiat cu experiență în traume, tulburări alimentare, TOC, anxietate și comportamente compulsive, a spus ea.

“Lucrul cheie este cât de mult timp și spațiu ocupă acest lucru în viața ta?” a spus Conason. “Dacă simțiți că vă împiedică să faceți lucruri care vă plac sau că interferează cu calitatea vieții dumneavoastră, este cu siguranță o idee bună să căutați sprijin.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *