Cât de sănătos este, în realitate, laptele de migdale. Avantaje și dezavantaje ale consumului de lapte vegetal

lapte de migdale, tarani, cafea, romani Sursa foto: Pexels/Towfiqu barbhuiya

Tot mai multe persoane aleg să consume laptele vegetal, din mai multe motive: dacă nu medicale (intoleranță la lactoză de exemplu), atunci datorită unor alegeri alimentare proprii (veganii). Specialiștii vin cu explicații despre cât de sănătos este laptele de migdale.

În forma sa cea mai pură, laptele de migdale va conține doar apă și migdale. Partea bună a acestei formule este că nu există zaharuri adăugate, conservanți sau alte ingrediente discutabile. Dezavantajul este că îi lipsesc vitaminele și mineralele cum sunt calciu sau vitaminele D, E, sau A.

Nu este nimic în neregulă cu laptele de migdale care conține ingrediente în afara migdalelor și a apei. Cu toate acestea, laptele de migdale nu este echivalent cu laptele de vacă sau laptele de soia, de exemplu, atunci când vine vorba despre nutrienți.

O cană de lapte de migdale conține:

  • Calorii: 40
  • Grăsimi: 2,5 g (Grăsimi saturate: 0,2 g)
  • Sodiu: 190 mg
  • Carbohidrați: 3,4 g (fibre: 0,5 g, zahăr: 2 g)
  • Proteine: 1 g

În starea sa cea mai naturală, laptele de migdale se face prin înmuierea migdalelor în apă, apoi se strecoară și se blendează, ulterior se trece lichidul printr-un filtru de tifon pentru a elimina bucățile mai groase. Acest lucru creează o consistență subțire, cremoasă, asemănătoare laptelui. Prin această prelucrare, conținutul de proteine ​​și fibre din migdale este îndepărtat.

Rezultatul este un lapte sărac în calorii, dar relativ scăzut în alte calități nutriționale, cu excepția cazului în care producătorul adaugă elemente care să fortifice produsul. Aceasta înseamnă că ar adăuga un amestec de vitamine și minerale sau, în unele cazuri, un izolat proteic, pentru a crește conținutul nutrițional. Când se întâmplă acest lucru, majoritatea de cele mai multe ori, laptele de migdale este o sursă excelentă (adică asigură peste 20% din valoarea zilnică) de calciu, vitamina D și vitamina E și adesea o sursă bună (adică peste 10% din valoarea zilnică) pentru alți nutrienți, ca vitamina A, potrivit Eatthis!.

Mai sărac în nutrienți

Cu toate acestea, laptele de migdale nu se apropie de conținutul de proteine ​​din laptele de vacă sau din laptele de soia. De exemplu, o porție de o cană de lapte de vacă cu conținut scăzut de grăsimi conține 8 grame de proteine ​​de înaltă calitate și numeroase vitamine și minerale, inclusiv calciu, potasiu, vitamina D și, în unele cazuri, vitamina A. În mod similar, laptele de soia preparat numai cu apă și boabe de soia conține 9 grame de proteine ​​în aceeași porție de o cană. În plus, laptele de soia conține, de asemenea, 10% din valoarea zilnică pentru potasiu (un nutrient care de obicei este subconsumat de americani în Ghidurile dietetice pentru americani).

Deși acest lucru cu siguranță nu înseamnă că laptele de migdale nu poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată, înseamnă doar că trebuie să luați în considerare totalitatea dietei și cu ce combinați laptele de migdale pentru a vă asigura că vă asigurați nevoile nutriționale pentru toată ziua.

Beneficiile pentru sănătate ale laptelui de migdale

Laptele de migdale fortificat, neîndulcit este de fapt o modalitate excelentă de a crește aportul de nutrienți. Mulți dintre noi avem o carență de vitamina D în alimentație, de exemplu. De asemenea, calciu sau potasiu. Deficiențele de vitamina D și calciu au fost asociate cu o sănătate precară a oaselor și pot duce la un risc crescut de fracturi, în special odată cu îmbătrânirea.

Laptele de migdale fortificat cu vitamina E, un antioxidant prezent în mod natural în migdale, dar care își pierde o parte din potența odată cu procesarea, este, de asemenea, un beneficiu minunat pentru sănătate. Cercetările au arătat că vitamina E ajută nu numai la scăderea oxidării în organism, dar poate ajuta și la protejarea împotriva anumitor boli.

Dezavantajele laptelui de migdale

Dacă nu sunteți atent la tipul de lapte de migdale pe care îl alegeți, puteți ajunge la o porție de o cană care conține aproape 4 lingurițe de zahăr adăugat (sau aproximativ 17 grame.) Potrivit Asociației Americane a Inimii, aceasta este aproape 68% din cele 25 de grame de zaharuri adăugate recomandate pe zi.

În plus, laptele de migdale nu este un schimb potrivit pentru copiii mici cu alergie la lactate. Copiii au nevoie de un profil nutrițional care să semene cel mai mult cu laptele de vacă pentru a fi adecvat creșterii și dezvoltării lor. Laptele de migdale nu oferă o sursă bună de proteine, chiar dacă este fortificat. Alegerea unui lapte de soia sau de mazăre fortificat, neîndulcit, este o alternativă mai bună.

Prin urmare, la întrebarea „este laptele de migdale sănătos”, răspunsul nu este „da” sau „nu”. Este undeva între cele două, fiind bun din unele puncte d vedre și mai puțin bun din altele.

Este bun pentru cineva care vrea să slăbească, cu condiția să aleagă un tip de lapte fortificat, dar fără zahăr adăugat. În schimb, nu este bun pentru cineva care vrea să crească aportul de proteine, pentru a crește masa musculară.

 

Sursa foto: Pexels/Towfiqu barbhuiya

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *