Branduri din comunism care au trecut testul timpului: celebrii pufuleți, la fel de gustoși și apreciați și azi

Celebrii pufuleți se mai produc și azi, după zeci de ani Foto: Arhivă

Mulți români își amintesc despre perioada comunismului și astăzi, la 35 de ani de la schimbarea regimului. Și nu ai cum să uiți câteva produse alimentare care ne bucurau sufletul. Nu erau multe, pentru că sărăcia domnea în magazinele alimentare cu rafturi albe, goale. Poate tocmai de aceea, acele câteva dulciuri pe care le găseam erau adevărate minunății, iar gustul lor ne-a rămas atât de bine întipărit în minte. Unele dintre ele aveau un succes atât de mare, încât se mai produc și astăzi. Chiar dacă nu sunt dulci, celebrii pufuleți încă ne bucură papilele gustative și se mai produc pe scară largă, după mulți ani de când au fost descoperiți.

Și mai interesant este că pufuleții au fost descoperiți accidental, de un angajat de la Corporaţia Flakall din Beloit, Wisconsin, în anul 1935.

Apreciați peste ani

Compania producea hrană pentru animale și, pentru a toca porumbul folosit la hrană, foloseau o râșniță de porumb. Când trebuia curățată, personalul punea porumb umed în râşniţă. Spre surprinderea muncitorilor, prin acest proces se formau bucăţi aerisite de porumb. Astfel, au luat naştere celebrii pufuleți de porumb.

Un angajat pe nume Edward Wilson a înțeles cât de mare este potențialul și așa au apărut pufuleții Korn Kurls, conform site-ului „Atlas Obscura“. Noul produs a avut un succes atât de mare, încât fabrica de hrană pentru animale și-a lărgit linia de produse, incluzând aceste gustări pentru oameni. În 1948, Cheetos au început să producă pufuleți și acesta a devenit cel mai cunoscut brand. Apoi s-au răspândit în toată lumea.

Pufuleții au fost foarte apreciați în România, cu ani buni înainte de 1989 și se mai produc și azi, fiind una dintre cele mai apreciate gustări. Astăzi, sunt zeci de fabrici de pufuleți în România, mai ales că procesul de producție nu este unul dificil.

O gustare sănătoasă

Pufuleții sunt obținuți prin extrudare. Acesta este un proces termodinamic în care aluatul este trecut printr-un tub și încălzit sub o anumită cantitate de presiune. Produsul din aluat de pufuleți este apoi forțat printr-o deschidere îngustă și, pe măsură ce se eliberează, schimbarea presiunii și a temperaturii determină umflarea produsului, dând textura și consistența pufuleților

Pufuleții fără aditivi, obținuți prin extrudare, sunt o sursă bogată de carbohidrați ușor digerabili. Conțin aproximativ 71,3 g la 100 g de chipsuri. De asemenea, conțin proteine (8,9 g) și fibre (7,6 g). Conțin puțină grăsime (în funcție de producător de la 1 la 3 g la 100 g de produs). Puterea calorică este de aproximativ 352 kcal / 100g.

 

 

 

Foto: Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *