Balmoș ca în Ardeal. Rețeta originală de mămăligă pe care doar ciobanii o mai știu

Balmoș ca în Ardeal Sursa foto: Wikimedia-Commons-Enzo-Rippa.

Balmoșul este, de fapt, mămăligă preparată după o rețetă originală a păstorilor care, aflați în munți cu oile, aveau limitări destul de serioase în ce privește alimentația. Cei care l-au gustat, însă, spun că balmoș ca în Ardeal nu au mai mâncat nicăieri. Cu toat că preparatul abundă în grăsime, gustul este unic și, ocazional, poate fi consumat și de cei mai atenți la dietă.

Pentru a găti acest preparat însă nu se folosește apă. Pentru că e un fel de mâncare specific ciobanilor, se folosește jintița. Aceasta este considerat un produs secundar din lapte și este tot mai rar folosită în prezent. În rețeta de balmoș însă, este de neînlocuit.

Rețeta străveche pe care doar păstorii o mai știu nu este dificilă, însă fără acest produs din lapte, nu este la fel, deși rețeta a fost adaptată.

În esență, mămăliga este fiartă, dar nu în apă, ci în jintiță (sau jintuială), cu unt și smântână de oaie. Mămăliga astfel preparată va fi aproape lichidă și se fierbe până când untul topit începe să se aleagă pe deasupra. Ciobanii spun că are nevoie de circa 40 de minute.

Balmoșul era unul dintre cele mai des preparate feluri de mâncare, fiind ușor de făcut și, până la urmă, destul de versatil. Se consuma la orice oră din zi, fiind excelent atât ca prânz, cât și pentru o cină. Este consumat, de regulă, cu ceapă.

Rețeta adaptată 

În condițiile în care se prepară acasă, în bucătărie, și nu la munte unde condițiile sunt limitate, balmoșul poate fi preparat mai ușor. Rețeta a fost și adaptată, pentru că jintița nu este un produs comun.

Avem nevoie de:

2 litri de jintiță (sau lapte)

Cca. 400 g făină de mălai

O linguriță de sare (sau mai puțină, dacă se folosește și brânză, care este sărată)

100 g smântână grasă

100 g unt

După gust, se poate adăuga brânză frământată de oaie.

Pentru a obține o mămăligă mai fermă, putem folosi doar un litru de lapte, dar mai multă smântână. Nu va fi tocmai un balmoș ca în Ardeal, dar cu siguranță va fi foarte gustos.

Jintița este un produs secundar ce rezultă din lapte, în urma fabricării artizanale a untului. Este, practic, o combinație între zer, smântână și lapte prins.

Jintuiala este, de asemenea, un produs secundar ce rămâne în urma preparării cașului. Acesta se prepară din laptele proaspăt muls, în care se adaugă cheag, după care se pune în vase speciale. Cașul pus apoi în tifon, se lasă la scurs. Zerul rămas după ce s-a adunat cașul se fierbe și astfel se obține jintuiala.

Sursa foto: Wikimedia-Commons-Enzo-Rippa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *