Antihistaminice naturale din alimente sau plante, care te pot ajuta dacă ești alergic

Citricele sunt bune împotriva alergiilor Foto: Pixabay

Este plin sezon al alergiilor, iar persoanele care suferă de această afecțiune pot avea dificultăți în gestionarea ei. Tratamentele obișnuite includ de obicei medicamente fără prescripție medicală, dar există și antihistaminice naturale care pot fi, de asemenea, o opțiune excelentă, arată Healthline.

Pentru alergici, simptome precum strănutul, mâncărimea ochilor, congestia nazală și presiunea sinusurilor pot deveni greu de tratat. Cei mai mulți au nevoie să încerce mai multe tratamente până când ajung să găsească unul eficient. Dar, de asemenea, se poate întâmpla ca după o vreme, nici acestea să nu mai aibă efect. În plus, adesea aceste medicamente au efecte secundare nedorite. Dar există unele dovezi că soluțiile complet naturale pot fi de mare ajutor pentru ameliorarea simptomelor.

Este important să înțelegem cum funcționează antihistaminicele, pentru a determina mai bine care dintre cele naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Alergiile sunt un răspuns imun la o substanță care, de altfel, este inofensivă. Această substanță – fie că este vorba de polen, păr de animale sau praf – intră în contact cu celulele din membranele mucoase ale nasului, gurii, gâtului și plămânilor. La o persoană cu alergie, acest lucru ajunge să declanșeze eliberarea unei substanțe chimice numite histamina. Aceasta este o parte a sistemului imunitar care provoacă toate simptomele asociate cu alergiile, cum ar fi strănutul, mâncărimea și simptomele asemănătoare răcelii. Antihistaminicele acționează prin blocarea activității histaminei, pentru a opri reacția alergică.

Multe medicamente pentru alergii care se vând în farmacii sunt eficiente, însă pe lângă acestea, mai există și unele alimente și extracte de plante care au exact același efect.

Vitamina C

Vitamina C este solubilă în apă și se găsește în alimente vegetale, cum ar fi citrice, verdeață cu frunze și fructe de pădure. Are mai multe funcții, cum ar fi acela de a vindeca rănile și de a gestiona infecțiile. O cercetare din 2023 a descoperit că poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor rinitei alergice, cum ar fi mâncărimea și strănutul. Vitamina C poate fi găsită și sub formă de suplimente. Medicul poate recomanda administrarea vitaminei C, dacă constată o deficiență.

Probioticele

Probioticele sunt microorganisme care pot ajuta la menținerea sau îmbunătățirea nivelului bacteriilor bune ale intestinului. Ele pot fi găsite în mai multe surse alimentare cum ar fi murături, iaurt, tempeh, smântână, kombucha și, în general, în alimentele fermentate. O recenzie din 2021 sugerează că probioticele pot ajuta, de asemenea, la reducerea și prevenirea simptomelor de alergie. Revizuirea sugerează, de asemenea, că probioticele pot ajuta la reducerea simptomelor astmului și dermatitei atopice.

Urzica

Urzica este o plantă cu flori care provine din Asia și vestul Africii de Nord. Poate fi și un antihistaminic natural. Un studiu din 2009 a descoperit că urzica poate duce la o scădere a simptomelor de alergie. Cercetătorii notează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege dacă planta este eficientă.

Quercetină

Quercetina este un antioxidant care se găsește în mod natural în ceapă, mere, grepefruit, bame și alte produse. Un studiu din 2022 a descoperit că poate funcționa și ca antihistaminic și poate reduce eficient simptomele alergiei. Există și suplimente de quercitină, care se găsesc în farmacii.

Bromelaină

Bromelaina este un compus cel mai frecvent găsit în ananas, dar se pot găsit și sub formă de supliment. Se știe că este eficient în tratarea detresei respiratorii și a inflamației asociate cu alergiile. O analiză din 2023 a constatat că bromelaina poate fi eficientă împotriva sinuzitei, un tip de inflamație a căilor nazale cauzată de alergii sau de o răceală. Experții au recomandat consumul de ananas pentru conținutul lui de bromelaină.

Brusture japonez (petasintes japonicus)

Este o plantă de mlaștină care face parte din familia margaretelor. Se găsește în toată Europa și în regiunile din Asia și America de Nord. Cercetările din 2012 sugerează că ar putea fi eficient în reducerea intensității și frecvenței atacurilor de migrenă, dar poate fi util și în tratarea alergiilor nazale. Un studiu din 2023 a constatat că este o opțiune de tratament natural sigură și eficientă pentru persoanele cu rinită alergică sezonieră. Este disponibil ca extract de ulei sau ca supliment.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *