Vrancea: Vânzările de cătină şi măceşe, două dintre cele mai căutate produse bio din judeţ, au înregistrat o scădere semnificativă

Sursa foto: Wikimedia Sursa foto: Wikimedia

Direcţia Silvică Vrancea a pierdut anul trecut o sursă importantă de venit după ce vânzările de cătină şi măceşe, două dintre cele mai căutate produse bio din judeţ, au înregistrat o scădere semnificativă, afectând atât veniturile instituţiei, cât şi pe cele ale localnicilor care colectează aceste fructe de pădure, transmite Agerpres.

Dacă în anii anteriori cantităţile vândute ajungeau la zeci de tone, în 2024 licitaţiile organizate pentru valorificarea acestora nu au atras niciun cumpărător.

„În 2023 am obţinut venituri de 227.868 de lei din vânzarea cătinei şi 239.366 de lei din vânzarea măceşelor. Noi achiziţionăm fructele de pădure de la populaţie şi le vindem ulterior către terţi. Din păcate, anul trecut (2024 – n.r.) nu am reuşit să vindem foarte mult. Dacă în anii precedenţi vindeam de ordinul zecilor de tone, în 2024 am organizat licitaţii, dar nu s-a prezentat nimeni. A fost o situaţie tristă, deoarece aceste fructe erau o sursă bună de venit atât pentru Direcţia Silvică, cât şi pentru populaţie”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Silvice Vrancea, Lucian Zamfir.

De obicei, cătina şi măceşele din Vrancea, certificate ca produse bio şi utilizate pe scară largă în industria farmaceutică, erau exportate în Spania şi Germania, unde există o cerere ridicată pentru astfel de produse. Scăderea cererii pe piaţa externă şi dificultăţile în încheierea contractelor de vânzare au dus însă la această stagnare a valorificării.

Reprezentanţii instituţiei speră ca în 2025 situaţia să se redreseze şi să se găsească noi cumpărători interesaţi de aceste produse.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *