O turmă de oi care pășunează îi ajută pe arheologi să păstreze intacte ruinele antice ale Pompeiului, orașul roman care a fost îngropat sub metri de piatră ponce și cenușă în urma erupției Muntelui Vezuviu din anul 79 e.n., transmite agenția Reuters.
Arheologii au descoperit doar aproximativ două treimi din situl de 66 de hectare de la Pompei de când au început săpăturile, în urmă cu 250 de ani. Conservarea secțiunilor neexplorate ale orașului antic împotriva eroziunii naturii și a timpului este o prioritate pentru cei care gestionează situl.
O turmă de 150 de oi a fost folosită anul trecut pentru a proteja situl arheologic de vegetația care crește, ca alternativă la utilizarea de pesticide. „Încercăm să avem o abordare sustenabilă asupra întregului mediu”, a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului. El a adăugat că, folosind erbivorele, sunt economisiți bani.
Animalele sunt utilizate tot mai mult ca alternative ecologice la procesele și tehnologiile standard, poluante, atât în industrie cât și în agricultură. De exemplu, arborii bolnavi sau prăbușiți dintr-o pădure din Țara Galilor sunt extrași cu ajutorul cailor, iar rațele sunt utilizate, ca alternativă la pesticide, în ferme de orez și podgorii din întreaga lume.
Sursa foto: Pixabay/Erik_Karits