Toba de porc, produsul  culinar care a scos din anonimat un sat din Serbia, locuit, în mare parte, de etnici români

Toba de porc, produsul culinar care a scos din anonimat un sat din Serbia, locuit, în mare parte, de etnici români Toba de porc, produsul culinar care a scos din anonimat un sat din Serbia, locuit, în mare parte, de etnici români

În Sân Mihai, pe românește/Locve, în limba sârbă, este organizat, anual, un festival al tobei de porc, ajuns anul acesta la a XVII-a ediție. Evenimentul are două componente: un târg al micilor producători de mezeluri din carne de porc, de țuică, de prăjituri de casă, miere și boia, și un concurs la care participă localnicii cu tobă de porc preparată în casă.

Toba a fost preparată în 9 Februarie și jurizată în 10 Februarie, președinte al juriului fiind, în premieră, un reprezentant al Academiei de la Belgrad. 

După războaiele din fosta Iugoslavie, din anii 90, într-o criză economică așa cum am cunoscut-o și noi, aproape fiecare localitate a încercat să iasă din anonimat, să revitalizeze tradițiile și viața satului. Cei din Sân Mihai au ales să organizeze un festival al tobei din carne de porc. Fără precizarea că este tobă de porc, termenul a produs o oarecare confuzie: am fost sunat acum câțiva ani de cineva de la o filarmonică din România că ar vrea să participe și ei la acest festival. Eu am făcut parte din acest juriu, la câteva ediții, și am promovat și în România acest festival”, a declarat pentru lantulalimentar.ro, Tiberiu Abraham, specialist în industria alimentară și analist al sectorului cărnii de porc. Tiberiu Abraham vine în fiecare an, din Timișoara, la acest festival al tobei din Sân Mihai, Serbia.

Festivalul tobei din carne de porc a fost înființat, fiindcă în timpul iernii nu se întâmplă multe în sat și ne-am adunat să facem să se întâmple ceva. Am făcut prima ediție a acestui festival și am văzut că a ieșit bine și am decis să mergem mai departe. La concurs participă vreo 20 de echipe, fiecare cu produsul propriu”, a completat un localnic din Sân Mihai. 

Toba din carne de porc a făcut parte și din oferta micilor producători agroalimentari care și-au scos produsele la vânzare în incinta Căminului Cultural. Ei au un mic abator și o carmangerie și se aprovizionează cu carne de porc de la fermele din apropiere, de regulă micro-ferme sau gospodării rurale. 

Târgurile locale sunt un debușeu important pentru acești mici producători.

Localitatea Sân Mihai/Locve este locuită în mare parte de etnici români, urmași ai unor emigranți din Ardeal și Oltenia sosiți aici în timpul Imperiului Austro-Ungar. Acest fapt este dovedit de numele de familie existente în comună: Ardelean, Muntean, Godeanu, Sfera, Stanciu, etc. Numeroși tineri aleg să se înscrie la facultățile din Timișoara. Alți locuitori au ales să muncească în Occident, încă din timpul regimului Tito.

foto cover lantulalimenar.ro

Toba de porc, produsul culinar care a scos din anonimat un sat din Serbia, locuit, în mare parte, de etnici români

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *