Tania Fântână, nutriționist: Ce este nutriția personalizată? / Când înaintezi în vârstă slăbitul nu mai funcționează după aceleași reguli ca la 20 de ani

tania fantana, nutritionist, nutritie personalizata, slabit

Nutriția personalizată se referă la sfaturile venite din partea unui specialist și care țin cont de particularitățile tale. Atât în ceea ce privește antecedentele tale familiale, moștenirea genetică, cât și de informații privind viața ta de zi cu zi.

Deși încercăm să fim mereu informați asupra acestui domeniu, este posibil să aplicăm eronat ceea ce citim. Putem tinde să fim prea drastici sau să evităm unele aspecte importante care ne pot afecta pe termen lung.

Dacă ai anumite intoleranțe, de exemplu, un specialist te poate ajuta să le eviți, dar să îți menții și diversitatea alimentelor pe care le consumi, pentru a nu dezvolta carențe pe viitor. Dacă în familie există anumite boli către care simți că te îndrepți, este esențial să iei măsuri până nu este prea târziu.

Mâncarea este un subiect foarte personal. Deși cu toții încercăm să luăm cele mai bune decizii pentru sănătatea noastră, cu unele alimente pur și simplu nu ne împăcăm. Dacă nu preferăm carnea, de exemplu, cum substituim din restul surselor aportul de proteine? Cum facem să nu alegem variante care ne pot crește colesterolul? De exemplu, cea mai la îndemână alegere pare brânza, dar aceasta vine cu o cantitate mare de grăsime, care în timp ne poate face să ne îngrășăm.

Un mod inadecvat de a mânca duce la neplăceri resimțite zilnic: balonare, constipație, senzație de prea plin, dureri de stomac, gust amar etc. Încercăm să căutăm pe Google rezolvarea pentru aceste simptome, dar pentru că fie nu avem acces la informații corecte, fie le aplicăm defectuos, reușim să agravăm aceste simptome în loc să le ameliorăm.

Dacă suferim de constipație, de exemplu, și adăugăm aport de fibre în alimentație fără să creștem hidratarea, înrăutățim simptomele. La fel, în cazul balonării pauza între mese este esențială. Citim și luăm prea puțin în seamă acest aspect foarte important al fiziologiei digestiei.

Durerile de stomac sunt iarăși un semn că trebuie să vizităm un doctor și să facem analize medicale, în loc să căutăm remedii pe internet.

Reclamele la suplimentele de vitamine și tot felul de soluții concentrate par iarăși o soluție la îndemână atunci când nu prea știm ce altă măsură să luăm și ne grăbim să facem ceva pentru sănătatea noastră. De foarte multe ori, însă, banii cheltuiți nu justifică efectele obținute și uneori reușim chiar să ne simțim mai rău decât înainte de a le lua. Suplimentele, după cum spune și reclama, nu vin să înlocuiască un stil de viață sănătos și nici nu înlocuiesc mâncarea de zi cu zi.

Aplicarea sfaturilor care au funcționat la alte persoane din anturajul nostru nu se potrivește întotdeauna cu nevoile noastre. Fie pentru că avem vârsta diferită, stare de sănătate diferită, carențe de vitamine, nivel de oboseală, nivel de efort fizic diferit sau pur și simplu alte preferințe. Pentru a lua decizii pentru tine, ai nevoie în primul rând de o evaluare completă și obiectivă. Prietenii noștri nu reușesc întotdeauna să facă asta pentru noi.

Suntem într-o permanentă evoluție. Pe măsură ce înaintăm în vârstă este posibil ca soluțiile ce au funcționat acum 5, 10, 20 de ani să nu mai funcționeze. Avem alte nevoi, cadrul de zi cu zi este altul. Observăm că slăbitul, de exemplu, nu mai funcționează după aceleași reguli ca la 20 de ani. Ca să nu te chinui degeaba acum e bine să ceri sfatul cuiva competent, specializat pe pierderea în greutate la vârsta adultă.

Dacă aveți copii supraponderali, nu încercați să-i slăbiți voi după regulile cu care ați slăbit voi. Nu le vorbiți obsesiv despre kilogramele în plus și cât de greu v-a fost vouă. Încercați să le fiți exemplu și o să vedeți că vă vor urma. Nu ar strica să aveți prin preajmă o persoană avizată care să observe din afară dinamica meselor în familie.

Sănătatea noastră nu este o activitate de tip „do it yourself” 100%. Câteodată timpul și nervii noștri sunt mai importanți decât o anumită sumă de bani pe care o scutim dacă nu apelăm la consiliere externă. Felul în care mâncăm nu ne schimbă ADN-ul, dar poate activa sau inactiva anumiți markeri genetici ce fac diferența între viață și boală, la un moment dat. Cred că e important să lăsăm mai departe copiilor noștri o moștenire sănătoasă și din acest punct de vedere.

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână

Citește și: Tania Fântână, nutriționist: Cum influențăm echilibrul hormonal al organismului prin ceea ce mâncăm

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Se vede ca este un articol scris de un specialist si nu copy-paste google translate ale articolelor din tabloide din Romania si din strainatate unde toate vedetele de carton ne dau “lectii de viata” ca daca mancam quinoa si avocado o sa fie foarte bine si ce frumos au slabit ei si dupa un cateva luni vezi ca are alta dieta ca s-a ingrasat cand a oprit-o pe prima. Nutritia nu este one fits all solution, ci necesita cunostiinte, multe lectura si cel mai bine si un ajutor specializat.

  2. Articolul este pe jumătate adevărat, cu siguranță trebuie să mergem la medic pentru un diagnostic corect. Din păcate eu personal nu am reușit nimic prin clinici medicale, după multe controale, analize, investigații și o căruță de bani cheltuiți de pomană. Am găsit mai degrabă soluții pe YouTube și citind singur nenumărate articole și studii de exemplu pentru durerile de tălpi îngrozitoare pe care le aveam. Într-un final, singur i-am dat de cap după ce am luat R-ALA și ALC pentru câteva luni de zile, nici un medic, nici măcar unul nu mi-a recomandat așa ceva, absolut de neînțeles de ce!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *