Cura de detoxifiere, soluţie pentru slăbire, întărire a imunităţii sau antistres: unul din patru francezi consumă în mod constant suplimente alimentare. Adesea percepute ca fiind naturale şi inofensive pot fi totuşi cauza unor efecte adverse grave, subliniază autorităţile sanitare franceze, relatează AFP, transmite Agerpres.
În timp ce 37% dintre francezi cred în mod greşit că suplimentele alimentare “compensează o alimentaţie necorespunzătoare”, conform unui barometru pentru 2025, Agenţia Naţională de Securitate Sanitară (ANSES) a găzduit marţi o masă rotundă la Cité des Sciences din Paris pentru a “deconstrui ideile preconcepute despre aceste produse”.
Prezente în forţă în farmacii, reclame sau pe internet, suplimentele alimentare se află la graniţa dintre alimente şi medicamente.
Vitaminele B, C, D sau oligoelemente, francezii le iubesc. Din 2019, vânzările de suplimente alimentare în farmacii au crescut cu 56%, potrivit unui barometru al lobby-ului produselor de sănătate fără prescripţie medicală, NčreS.
Cu toate acestea, în general şi în absenţa patologiei, “acoperirea nevoilor nutriţionale este posibilă printr-o alimentaţie variată şi echilibrată în cadrul unei vieţi cotidiene active fizic”, reaminteşte ANSES. “Atunci nu este necesar consumul de suplimente alimentare”, precizează agenţia.
Câteva excepţii, însă, pentru categoriile cu risc de carenţe: gravide, vârstnici sau vegani, “care excluzând toate alimentele de origine animală, nu au un aport de vitamina B12”, a afirmat Aymeric Dopter, şeful unităţii de evaluare a riscurilor nutriţionale din cadrul ANSES.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Spre deosebire de medicamente, suplimentele alimentare nu fac obiectul unei autorizaţii de introducere pe piaţă. Nu sunt cerute studii de eficacitate sau de siguranţă înainte de comercializarea lor. Prin urmare, suplimentele nu pot avea efecte terapeutice.
Dacă promit rezultate împotriva surmenajului, nervozităţii, problemelor de somn sau a kilogramelor în plus, menţiunile nutriţionale şi de sănătate pe care le pot afişa pe ambalaje sunt reglementate de Uniunea Europeană.
De exemplu, zincul poate pretinde că “contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar”.
Cu toate acestea, multe suplimente alimentare – vândute în principal pe internet – merg mai departe şi promit miracole pentru diverse patologii.
Unii susţin că tratează astfel cancere, combat problemele de fertilitate sau vindecă endometrioza. “Pe internet, descoperim partea întunecată a suplimentelor alimentare: se vinde absolut orice (…)”, menţionează Aymeric Dopter.
Potrivit serviciului de combatere a fraudelor, din 95 de site-uri web care comercializează suplimente alimentare controlate în 2017 (cele mai recente cifre disponibile), 76% au fost neconforme.
“Consumul de suplimente alimentare este banalizat în mod greşit, aceasta este problema”, avertizează Ircne Margaritis, director adjunct de evaluare a riscurilor.
Din 2009, ANSES a stabilit un sistem de “nutrivigilenţă” pentru a monitoriza efectele adverse legate în special de consumul de suplimente alimentare.
Numai în 2024, agenţia – care nu are competenţe de poliţie sanitară – a primit peste 500 de semnalări. După analiză, agenţia emite în medie 17 alerte în fiecare an privind produsele periculoase către autorităţile publice.
Departe de a fi inofensiv, consumul de suplimente alimentare poate prezenta riscuri nutriţionale, abuz sau interacţiuni medicamentoase de care consumatorii nu sunt adesea conştienţi.
De exemplu, zincul poate crea deficienţe de cupru, aloe vera este contraindicată în cazurile de ocluzie intestinală sau echinaceea în cazurile de patologie a sistemului imunitar.
În ceea ce priveşte vitamina D, ANSES a avertizat în 2023 cu privire la supradoze la sugari legate de administrarea de suplimente alimentare.
Recent, agenţia sanitară a tras un semnal de alarmă şi în ceea ce priveşte “suprimatoarele poftei de mâncare” pe bază de planta Garcinia cambogia, după mai multe cazuri de afectare a ficatului, inclusiv un deces.
Din aceste motive, ANSES recomandă ca orice aport de supliment alimentar să fie discutat în prealabil cu un profesionist din domeniul sănătăţii.