STUDIU: Dieta tradițională japoneză este asociată cu o contracție mai mică a creierului la femei în comparație cu dieta occidentală / Niponii consumă frecvent pește, fructe de mare, soia, miso, alge marine și ciuperci

studiu, dieta japoneza, creier, dementa

Declinul cognitiv și demența afectează deja peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume. Potrivit estimărilor, acest număr va crește vertiginos în următoarele decenii, pe măsură ce populația globală îmbătrânește, transmite The Conversation.

Există anumiți factori de risc ai declinului cognitiv și ai demenței pe care nu îi putem schimba – cum ar fi o predispoziție genetică la aceste afecțiuni. Dar există alți factori de risc asupra cărora am putea avea mai multă putere. Cercetările au arătat că anumite obiceiuri de viață care pot fi schimbate – cum ar fi fumatul, obezitatea și lipsa de exerciții fizice – sunt toate legate de un risc mai mare de demență.

Rolul pe care îl joacă nutriția în prevenirea declinului cognitiv și a demenței este, de asemenea, în centrul cercetărilor științifice de ceva timp.

De exemplu, numeroase studii au examinat beneficiile dietei mediteraneene. Această dietă pare să aibă un efect pozitiv asupra unor parametri importanți ai unui creier sănătos, cum ar fi volumul total al creierului și integritatea materiei albe.

Un studiu recent sugerează că o dietă japoneză tradițională poate fi, de asemenea, benefică pentru sănătatea creierului și mai bună pentru acesta decât dieta occidentală tipică.

Dieta tradițională japoneză

Japonia este renumită pentru longevitatea populației sale. De exemplu, prefectura Okinawa din sudul Japoniei găzduiește un număr extraordinar de mare de centenari. Din acest motiv, Okinawa este recunoscută ca fiind o zonă albastră, o zonă în care oamenii trăiesc o viață excepțional de lungă. Longevitatea celor care trăiesc în această regiune este adesea atribuită în parte dietei lor tradiționale.

Dieta japoneză tipică este caracterizată de alimente precum orezul, peștele, crustaceele și fructele (în special citricele). Dar ceea ce face ca această dietă să fie unică sunt alimentele tradiționale japoneze, cum ar fi miso (pastă de soia fermentată), algele marine, murăturile, ceaiul verde, soia, germenii de soia și ciupercile (cum ar fi shiitake). În mod notabil, această dietă se caracterizează, de asemenea, printr-un consum redus de carne roșie și cafea.

Este demn de remarcat faptul că dieta tradițională japoneză este mai degrabă un obicei cultural decât o dietă concepută pentru atingerea unui anumit obiectiv (cum ar fi pierderea în greutate). Este pur și simplu ceea ce mulți japonezi savurează în mod regulat la masa lor.

Sănătatea creierului

Pentru studiu, cercetătorii au analizat un eșantion de 1.636 de adulți japonezi cu vârste cuprinse între 40 și 89 de ani. Ei au identificat mai întâi dieta tipică a participanților, cerându-le să înregistreze tot ce au mâncat și băut timp de trei zile. De asemenea, li s-a dat un aparat de fotografiat de unică folosință pentru a face fotografii ale farfuriilor înainte și după fiecare masă, pentru a produce o înregistrare vizuală a cantității de mâncare.

Combinând înregistrarea scrisă a regimului alimentar cu fotografiile, oamenii de știință au calculat apoi consumul zilnic mediu de alimente al fiecărei persoane. Acest lucru le-a oferit o bună măsură de referință a obiceiurilor alimentare normale ale participanților.

Pe baza înregistrărilor alimentare, realizatorii studiului au constatat că 589 de participanți urmau o dietă japoneză tradițională. Alți 697 de participanți au urmat o dietă occidentală tipică, caracterizată de un consum ridicat de carbohidrați rafinați, alimente bogate în grăsimi, băuturi răcoritoare și alcool. În cele din urmă, un număr mai mic de participanți (350 de persoane) au urmat o dietă care conținea o cantitate mai mare decât media de alimente vegetale (cereale, legume și fructe) și produse lactate. Autorii au denumit acest mod de alimentație „dieta legume-fructe-lapte”.

Citește și: 7 dintre cele mai comune mituri despre nutriție, demontate / „Mâncatul după ora 18:00 nu este benefic pentru tine”

„Am colectat, de asemenea, informații privind alți factori de sănătate și de stil de viață, inclusiv dacă participanții aveau o predispoziție genetică la demență (cum ar fi genotipul APOE), dacă fumau, nivelul lor de activitate fizică și dacă aveau vreo afecțiune existentă (cum ar fi accidentul vascular cerebral sau diabetul). Am făcut acest lucru pentru a ne ajusta analizele pentru a ține cont de acești factori, asigurându-ne că rezultatele noastre pot fi atribuite exclusiv dietei”, scriu autorii cercetării, Giovanni Sala și Shu Zhang.

Apoi, echipa a analizat progresia atrofiei sau a micșorării creierului (o pierdere de neuroni) pe o perioadă de doi ani. În mod crucial, atrofia cerebrală asociată cu vârsta este un marker comun al declinului cognitiv și al demenței. Atrofia cerebrală a fost măsurată prin intermediul unei scanări RMN.

Cercetătorii au constatat că femeile care au urmat dieta tradițională japoneză au avut o contracție cerebrală mai mică pe parcursul perioadei de studiu de doi ani, în comparație cu femeile care au urmat dieta occidentală. Este mai puțin clar ce efect a avut „dieta cu legume-fructe-lapte” – probabil din cauza numărului mic de participante care au urmat această dietă.

Interesant este că acest efect a fost evident doar la femei. Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește cantitatea de contracție a creierului observată la bărbații care au urmat dieta japoneză tradițională în comparație cu cei care au urmat alte diete.

Ar putea exista câteva motive pentru aceste rezultate. Unele par să fie specifice diferențelor biologice dintre sexe. De exemplu, anumiți nutrienți – cum ar fi magneziul și estrogenii vegetali care se găsesc în pește, crustacee, ciuperci, cereale integrale și leguminoase – par să aibă un efect protector mai mare asupra creierelor femeilor.

Acest efect ar putea fi explicat, de asemenea, prin diferențele dintre sexe în ceea ce privește stilul de viață. Factorii negativi, cum ar fi fumatul – care poate contracara beneficiile unei diete sănătoase – s-au dovedit a fi mult mai frecvenți în rândul bărbaților. De asemenea, participanții de sex masculin au fost mai predispuși să se abată de la dieta japoneză tradițională, având tendința de a consuma mai mulți tăiței (o sursă de carbohidrați rafinați) și băuturi alcoolice (sake) decât femeile. Amândoi acești factori pot contribui la micșorarea creierului.

Beneficiile dietei japoneze pot proveni, de asemenea, din faptul că multe alimente sunt bogate în vitamine, polifenoli, substanțe fitochimice și acizi grași nesaturați. Toate aceste componente sunt cunoscute pentru efectele lor antioxidante și antiinflamatorii – ceea ce înseamnă, în esență, că ajută la menținerea creierului și a neuronilor săi în cea mai bună stare de funcționare.

Autorii studiului notează că va fi important să se efectueze cercetări suplimentare, nu doar pentru a confirma concluziile lor, ci și pentru a explora unele dintre motivele diferențelor observate între bărbați și femei atunci când vine vorba de dieta preferată și sănătatea creierului.

Adoptarea unor elemente ale dietei tradiționale japoneze și includerea unor alimente precum peștele, fructele de mare, soia, miso, algele marine și ciupercile shiitake ar putea contribui nu numai la îmbunătățirea funcției cognitive, ci și a sănătății generale.

Sursa foto: Needpix

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *