Sarea are termen de valabilitate? Teoretic nu, dar pe ambalaje apare. De ce?

sarea expira termen de valabilitate a sarii Sursa foto: Pixabay

Sarea este un mineral foarte stabil, nu se transformă și însăși natura sa împiedică dezvoltarea bacteriilor. Practic, nu expiră niciodată. La urma urmei, se extrage din zăcăminte unde a stat milioane de ani. Prin urmare, de ce are o dată expirare pe pachet? La ce se referă acestea?

Potrivit explicațiilor publicației cookist.it, data de expirare de pe ambalaj se referă la ambalajul în sine și la aditivii pe care sarea îi poate conține, nu la sarea în sine. Mai precis, la posibilele degradări ale ambalajului cauzate de factori microbieni. Producătorii sunt preocupați de faptul că anumite forme de deteriorare ar putea afecta siguranța sării, la fel cum se întâmplă cu datele de expirare de pe sticlele de apă. Și în cazul sticlelor de apă, data expirării vizează timpul optim până la care recipientele de plastic pot începe să se degradeze.

Explicația de mai sus se referă la clorura de sodiu pură, sarea obișnuită, care este foarte stabilă. Există însă și alte tipuri de sare, cum ar fi cele aromatizate sau cele cu adaos de iod sau aditivi antiaglomeranți, care se pot degrada oarecum, deși foarte lent. Nu întâmplător, aceste produse au termene de valabilitate foarte lungi, de mai mulți ani.

Chestiunea aditivilor din sare în raport cu data de expirare

Acești aditivi se pot degrada în timp, afectând calitatea sării. Din acest motiv, unele ambalaje de sare pot avea o dată de „consum preferabil”, dar acest lucru nu înseamnă că sarea „expiră” în sensul tradițional și poate fi consumată chiar și după această dată.

Un alt aspect important este capacitatea mare a sării de a absorbi umiditatea din aer, ceea ce poate duce la formarea de bulgări. Acest lucru nu o face inutilizabilă, dar îi poate modifica textura, motiv pentru care se recomandă păstrarea sării într-un recipient etanș.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Un caz special este sarea iodată: iodul adăugat se poate degrada în timp, mai ales în condiții de umiditate și temperatură ridicate. Astfel, sarea iodată își poate pierde treptat conținutul de iod, dar nici în acest caz nu vorbim de o expirare propriu-zisă, ci doar de pierderea unui aditiv.

În general, este recomandat să nu folosim aceeași pungă de sare de masă sau sare de mare pentru mai mult de 5 ani de la deschidere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *