Prețurile alimentelor la nivel global au înregistrat fluctuații majore în ultimii ani. Volatilitatea prețurilor este influențată de schimbările climatice și, cel mai probabil, „va deveni o caracteristică a sistemelor alimentare globale integrate”

masline, ulei de masline, Uniunea Europeana, export Sursa foto: Pixabay/Van3ssa_

Prețurile alimentelor la nivel global au înregistrat fluctuații majore în ultimii ani, atingând niveluri record în 2022, scăzând în 2023 și crescând din nou încet în acest an. Evenimentele meteorologice extreme, conflictele geopolitice, costurile ridicate ale inputurilor și cererea crescută au contribuit la aceste creșteri, au declarat experții pentru Carbon Brief.

Impactul acestor evenimente variază în funcție de tipul de aliment – uleiul de măsline, sucul de portocale și alte produse comune din supermarket sunt acum mai scumpe, de exemplu, în timp ce prețurile cerealelor au scăzut comparativ cu începutul acestui an.

Această volatilitate a prețurilor este “probabil să devină o caracteristică tot mai comună a sistemelor noastre alimentare globale foarte integrate”, a declarat prof. Elizabeth Robinson, director al Institutului Grantham pentru Schimbările Climatice și Mediu, pentru Carbon Brief, la începutul acestui an.

Inflația la nivelul produselor alimentare și-a găsit locul și în campania electorală prezidențială din SUA, unde candidata democrată Kamala Harris a propus interzicerea “speculării prețurilor” la alimente de către corporații.

Cum arată – în fiecare  zonă – influența schimbărilor climatice asupra producției și prețului alimentelor:

1. Europa: Căldura extremă crește inflația alimentară

Studiul din 2024 a constatat că temperaturile ridicate măresc „în mod persistent” inflația alimentară atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici. De exemplu, valurile de căldură intense din vara anului 2022 au avut un impact semnificativ asupra prețurilor alimentelor în Europa. Inflația alimentară, de obicei în jur de 5% anual, a atins până la 19% în 2022-2023.

În regiunile mediteraneene, prețul uleiului de măsline a crescut drastic. De exemplu, în Portugalia, acesta a urcat cu 70% între ianuarie 2023 și ianuarie 2024, iar în Europa în general cu 50%. Cauzele sunt valurile de căldură și secetele, care transformă aceste zone într-unele tot mai aride.

2. Regatul Unit: Precipitațiile abundente întârzie plantarea culturilor

În 2023, Regatul Unit a înregistrat cea de-a doua cea mai caldă și cea de-a șaptea cea mai ploioasă perioadă de la începutul înregistrărilor. Aceasta a avut un impact major asupra agriculturii, în special în cazul culturilor de legume.

3. Statele Unite: Producția de portocale scade din cauza bolilor și a vremii extreme

În SUA, producția de portocale a scăzut cu peste 40% între 2020 și 2024, parțial din cauza uraganului Ian care a devastat culturile din Florida.

4. Mediterana: Producția de ulei de măsline scade din cauza temperaturilor ridicate

Producția globală de ulei de măsline a scăzut semnificativ din 2021, iar prețurile au crescut considerabil. În unele regiuni mediteraneene, secetele și valurile de căldură au afectat grav producția. Acesta, combinat cu o boală care afectează citricele, a dus la creșterea prețului sucului de portocale, ajungând la 4,26 dolari pentru 473 ml în 2024, comparativ cu 2,36 dolari în urmă cu patru ani.

5. China: Extremele climatice reduc producția de orez

În China, ploile abundente și alte fenomene meteo extreme au redus producția de orez cu aproximativ 8% între 1999 și 2012, conform unui studiu din 2023.

Sunt doar câteva exemple, dar care arată extrem de evident, cum schimbările climatice afectează agricultura și prețurile alimentelor la nivel global.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *