Prețul purceilor pentru îngrășat din fermele europene a crescut într-un singur an cu zeci de euro; un proiect de lege al ANSVSA obligă crescătorii persoane fizice să cumpere purcei numai din unități autorizate

Piața mondială a cărnii de porc, greu încercată de Pesta Porcină Africană și de pandemia Covid - 19; în România, prețul porcilor în viu a scăzut la 708.85 lei/100 kg Piața mondială a cărnii de porc, greu încercată de Pesta Porcină Africană și de pandemia Covid - 19; în România, prețul porcilor în viu a scăzut la 708.85 lei/100 kg

Este clar: purceii pentru îngrășat s-au scumpit semnificativ în Uniunea Europeană. În 2018, prețul mediu pentru un purceluș era 40,23 euro, în 2019 prețul a urcat la 64,58 de euro, în 16 decembrie, potrivit datelor publicate pe siteul Comisiei Europene.

În unele state, însă, creșterea prețurilor a fost de-a dreptul spectaculoasă. În Danemarca, de exemplu, una dintre țările care livrează purcei pentru ferme de îngrășare din țări unde fermele de reproducție sunt puține și nu fac față cererii, cum este România, prețul a urcat de la 39,24 de euro la 72,80 de euro. Un salt de 33,56 de euro într-un singur an.

În Germania, de asemenea o țară furnizoare, prețul a sărit de la 40 de euro la 75,30 de euro.

În Belgia, de la 35 de euro la 66,50 de euro.
Purceii olandezi s-au scumpit de la 27 de euro la 63,75 de euro.
În Spania, prețul a sărit de la 40,52 la 64,73 de euro.
Lipsesc datele despre prețul purceilor pentru îngrășat din România, Bulgaria, Grecia, Lituania, Austria, Irlanda, Letonia, Slovenia și Cipru, dar aceste țări sunt irelevante pe piața purceilor pentru îngrășat.

sursa: pexels.com

O explicație a acestui salt al prețurilor poate fi creșterea cererii de carne de porc pentru piața chineză. Pesta Porcină Africană face ravagii în China, iar câteva state europene sunt furnizoare principale de carne de porc. Cel mai probabil, fermierii din acele state păstrează purceii ca să-i îngrașe pentru chinezi, iar beneficiarilor din spațiul comunitar îi vând cu un preț mai mare.

Creșterea prețului purceilor pentru îngrășare în statele furnizoare are efecte directe asupra pieței din România, țară afectată la rândul ei de PPA, fiind sacrificați până acum peste 300.000 de porci, majoritatea din gospodăriile țărănești. Prețul porcilor la abator și prețul carcaselor la ieșirea din abator au atins valori istorice spre finalul anului 2019, peste 800 lei/100 kg, respectiv peste 1000 de lei/100 de kg, clasele E și S. Una dintre cauzele scumpirii vertiginoase a porcilor în România poate fi scumpirea purceilor începând cu jumătatea lunii aprilie. La 1 mai, diferența de preț 2019 față de 2018 era deja de aproape 10 euro!

Scumpirea purceilor din țările furnizoare va avea efect atât asupra fermelor din România care vor vinde purcei din producția proprie sau vor tranzacționa purcei cumpărați din țările furnizoare, cât și asupra buzunarului gospodarului român. Un proiect de Ordin al președintelui ANSVSA, făcut public în noiembrie 2019, când președinte era Geronimo Brănescu, obligă sătenii să cumpere purec numai din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar: ”g) suinele deținute exclusiv pentru consumul familial trebuie să provină din exploatațiile autorizate/înregistrate sanitar veterinar; toate suinele de sex masculin din exploatație trebuie să fie obligatoriu sterilizate”.

Prin urmare, proprietarii fermelor non-comerciale, micii crescători de suine, vor cumpăra și vor îngrășa numai purcei vânduți de ferme care îi cumpără la rândul lor din țări unde prețul acestora este mai mare decât anul trecut și ar putea să mai crească. Vor fi avantajate, desigur, și fermele de reproducție care există în România, fiindcă piața capătă dimensiuni noi.

Această decizie, dar și altele din Ordinul respectiv, vizează combaterea PPA în România, dar și prevenirea apariției altor focare. Dacă măsurile luate vor avea efectul scontat, rămâne să vedem la timpul potrivit.

Piața mondială a cărnii de porc, greu încercată de Pesta Porcină Africană și de pandemia Covid - 19; în România, prețul porcilor în viu a scăzut la 708.85 lei/100 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *