Scumpire spectaculoasă a cărnii de porc din România, printre cele mai mari prețuri din UE

Fantoma salamului ceaușist e încă prezentă, bunătățurile românești tradiționale sunt ignorate, iar șunca nemțească ieftină și nu neapărat inferioară dispare rapid de la raft Fantoma salamului ceaușist e încă prezentă, bunătățurile românești tradiționale sunt ignorate, iar șunca nemțească ieftină și nu neapărat inferioară dispare rapid de la raft

Creștere vertiginoasă a prețului porcilor în viu și a carcaselor de porc, ajungând de la 380 lei/100 kg, preț înregistrat la sfârșitul lunii februarie a acestui an, la 680 de lei/100 kg în săptămâna 27 mai – 2 iunie, potrivit datelor publicate de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor. În comparație cu aceeași săptămână a anului trecut, prețul în viu este mai mare cu 23,29%.

Prețul nu este însă mai mare decât cel înregistrat în același interval de timp din anul 2017, diferența fiind însă mică, de aprox. 15 lei, dar atunci creșterea a fost lentă și nu a pornit de la un nivel minim, cât a fost în februarie 2019.

Prețurile au crescut, proporțional, și la carcasa de porc, adică la ieșirea din abator, spre rețelele comerciale, depășindu-le pe cele practicate în anii anteriori. Pentru clasa S și E ( clasificarea este făcută în funcție de procentul de carne macră ), prețul a fost 883,46 lei/100 kg, respectiv 884,01 lei/100 kg, fiind mai mare cu 20,25%, respectiv 25,22% față de aceeași perioadă din 2018.

sursa foto: ccceurope.ro

Prețul în euro al carcasei clasa E ( între 55 – 59% carne macră ) a fost în săptămâna 27 mai – 3 iunie mai mare decât decât prețul din Spania, Polonia, Germania și Franța, depășind și media europeană. Dacă în România a fost de 185,90 euro/100 kg, în Franța a fost 158 euro, în Germania 184,91 euro, în Spania 174,50 euro și în Polonia 177,98 euro. În clasamentul european, România se află pe locul cinci, după Cipru, Bulgaria, Letonia, Grecia și Portugalia, lipsind însă date despre prețul din Danemarca, Irlanda, Italia, Luxemburg și Malta.

În săptămâna 27 mai – 2 iunie 2019, au fost sacrificați 68.799 de porci, din care 5.395 ( 8.63% ) au provenit din spațiul intracomunitar.

Președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, Mary Pană, a declarat pentru lantulalimentar.ro că prețurile au crescut din cauză că piața chineză, dar și cea asiatică în general, a mărit importurile, ca urmare a prezenței Pestei Porcine Africane ( PPA ) în această țară, iar porcii sunt importați cu precădere din țările europene. Aceste țări ( Danemarca, Olanda, etc. ) nu ar mai furniza purcei pentru îngrășare, preferând să-i păstreze și să-i îngrașe în fermele proprii, pentru a avea ce exporta pe piața asiatică. Or, crescătorii de porci din România sunt clienții fermelor de reproducție din țările vestice. O altă cauză importantă ar fi depopularea unor ferme comerciale din țara noastră din cauza PPA. În concluzie, ar fi porci mai puțini pe piața românească, situație care a provocat creșterea prețurilor în ritm rapid.

sursa foto: ccceurope.ro

Cercetând baza de date a Comisiei pentru Evaluarea Carcaselor, observăm, într-adevăr o creștere a numărului de porci importați din spațiul intracomunitar, procentul din numărul total de porci tranșați. În săptămâna 20-26 mai a fost 8,63%, însă în săptămânile precedente nu a depășit 5%, o singură dată, în săptămâna 29 aprilie – 5 mai fiind 6,23%. Anul trecut, în perioada 28 mai – 3 iunie, au intrat în țară 6636 de porci, mai mulți cu aproape 1300 de porci decât în același interval de timp din 2019, dar prețul a fost mai mic cu 23,29% decât în prezent. În 2017, în săptămâna 29 mai – 5 iunie, au fost importați din spațiul intracomunitar numai 190 de porci, dar prețul a fost de 665 de lei/100 kg, adică foarte apropiat de cel actual. Prin urmare, nu poate fi susținută o influență sigură și decisivă a importurilor din spațiul comunitar asupra prețurilor din România, atât timp cât procentul porcilor aduși din UE variază de la o săptămână la alta între 3 și 5%, rareori sărind la 8%, în timp ce prețul înregistrează fluctuații majore. Nici scăderea efectivelor de porci în societățile comerciale, din cauza PPA, nu poate fi invocată ca o cauză principală. În săptămâna 22 ( 27 mai – 2 iunie ) a anului 2019 au fost tranșați aprox. același număr de porci ca în săptămâna 22 a anului 2016, când PPA nu ajunsese încă în România.

De precizat în context, că ANSVSA nu a mai făcut publice din 16 mai informații despre PPA în România. Potrivit comunicatului din acea dată, mai erau active 397 de focare în 84 de localități. În 9 mai, erau active 493 de focare, în 108 localități, iar în 22 aprilie, 530 de focare în 128 de localități. O informare primită de Asociația de la Inspectoratul Situațiilor de Urgență și pusă la dispoziția lantulalimentar.ro, contrazice însă datele ANSVSA, avansând un număr de 1724 de focare, în 391 de localități.

Revenind la creșterea prețului la carnea de porc pe lanțul alimentar, sursa acestei creșteri trebuie căutată în țara noastră, nu pe piețele globale. Ar trebui identificată cel mai probabil în deciziile luate de guvernanți în domeniul economic și cel fiscal, dintre care cea mai controversată este adoptarea ordonanței 114/2019. Creșterea prețului la carnea de porc face parte din valul de scumpiri înregistrat imediat după intrarea în vigoare a ordonanței respective. Potrivit comunicatului INS din 12 iunie, ”preţurile de consum în luna mai 2019 comparativ cu luna mai 2018 au crescut cu 4,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,4%.”

credit foto: Nicolas Postiglioni, pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *