Festivalul Vânătorilor din Vaslui: Pastrama, mâncarea de fasole cu carne, tocăniţa de fazan, căprior sau de iepure, mistreţul la proţap, tochitura din carne de vânat, dar şi peştele marinat, între felurile de mâncare servite participanților

upa de fasole cu varza reteta italiana traditionala reteta de supa de iarna idei de cina idei de cina fara carne idei de cina vegana legume de iarna foto: freepik.com

Peste 1.500 de persoane au participat, sâmbătă, la Poligonul de tir din Paiu, la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Vânătorilor din Vaslui, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Devenit un eveniment de tradiţie, Festivalul Vânătorilor e locul în care pescarii şi vânătorii din Vaslui se întâlnesc, iar cei mai iscusiţi bucătari se întrec în preparate cu specific vânătoresc şi pescăresc, spre deliciul tuturor participanţilor.

Pastrama, mâncarea de fasole cu carne, tocăniţa de fazan, căprior sau de iepure, mistreţul la proţap, tochitura din carne de vânat, dar şi peştele marinat sau pregătit pe grătar au fost doar câteva dintre felurile de mâncare ce au încântat oaspeţii prezenţi la festival.

„An de an, cele mai apreciate preparate sunt fasolea cu cârnaţi, fasolea cu costiţă, fasolea cu carne de căprior ori de mistreţ. Pentru că toate preparatele se fac la foc cu lemne, la ceaunul nostru tradiţional, la foc îngăduit şi în cantităţi mari, ies nişte mâncăruri mult mai gustoase, mai plăcute, pline de savoare. Avem cele mai bune preparate din peşte, avem preparate din carne de vânat, cârnaţi, avem pastramă, costiţă. Fiecare a făcut cum s-a priceput mai bine, a pus toată dăruirea pentru a se prezenta cu cele mai bune mâncăruri, pentru că felurile cele mai bune sunt premiate”, a precizat directorul Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui, Vasile Negru.

Potrivit acestuia, festivalul este şi un bun prilej de a promova activitatea de vânătoare, care trebuie văzută ca o formulă pentru conservarea biodiversităţii în zona noastră.

“Prin acest festival vrem şi să promovăm vânătoarea. Oamenii trebuie să înţeleagă că vânătorul nu este un criminal, vânătorul român este cel care îngrijeşte, ocroteşte, apără şi hrăneşte toate speciile de vânat, pe timp de vară, dar mai ales pe timp de iarnă. Vânătorii, prin eforturile lor, prin munca lor, pe cheltuiala lor, cu maşinile lor, cu mijloacelor de transport se duc, rup zăpada, fac pârtii, pun mâncare animalelor atunci când acestea au cea mai mare nevoie. Dacă nu ar fi fost vânători, România în ziua de astăzi nu ar mai fi avut niciun fel de specie de vânat, ar fi dispărut toate”, a mai spus Vasile Negru.

După cum afirmă vânătorii cu experienţă din Vaslui, multe persoane îmbrăţişează această activitate, iar în ultimii ani se constată o creştere a numărului de tineri care aleg vânătoarea ca pe o formă de relaxare, de deconectare.

“Ne aflăm la ediţia a X-a a festivalului şi ne-am pregătit cu un meniu diversificat. Avem tochitură de mistreţ, o fasole cu afumătură pe care chiar o recomand, sărmăluţe cu carne de vânat. Pe lângă preparatele de care ne bucurăm în urma activităţilor de vânătoare, putem vorbi şi despre această îndeletnicire în sine, care este tot mai atractivă. În ultima perioadă am remarcat un interes mai mare din partea tinerilor, care îşi doresc să îmbine activitatea de zi cu zi, activitatea profesională pe care o au, cu vânătoarea, care este de fapt un prilej de recreere, de deconectare. La fel este şi pentru mine, dacă activitatea mea înseamnă 10-12 ore pe zi la muncă, o oră – două în teren, la vânătoare, reprezintă deconectare şi încărcarea bateriilor”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit “Bourul” Muntenii de Jos, Adrian Tighici.

Festivalul a fost organizat de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui, în parteneriat cu mai multe asociaţii de vânătoare şi pescuit şi primăriile municipiilor din judeţ, fiind susţinut de o serie de sponsori. AGERPRES /(AS – redactor: Loredana Ciobanu, editor: Anamaria Constantin)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *