Parlamentul european a votat în favoarea Noilor Tehnici Genomice, promovate ca o soluție sigură pentru obținerea unor culturi agricole rezistente la schimbările climatice 

Parlamentul european a votat în favoarea Noilor Tehnici Genomice, promovate ca o soluție sigură pentru obținerea unor culturi agricole rezistente la schimbările climatice Parlamentul european a votat în favoarea Noilor Tehnici Genomice, promovate ca o soluție sigură pentru obținerea unor culturi agricole rezistente la schimbările climatice

Deputații europeni au adoptat, astăzi, 7 februarie 2024, cu un vot foarte strâns  (307 voturi pentru, 263 împotrivă și 41 abțineri), o poziție favorabilă în vederea negocierilor cu statele membre asupra propunerii Comisiei Europene referitoare la noile tehnici genomice (NTG sau NBT în engleză).

Deputații europeni care au votat favorabil NGT doresc o procedură simplificată pentru plantele rezultate din noile tehnici genomice de categoria 1 ( numai editare genetică în interiorul aceleiași specii ), în timp ce NGT de categoria II, apropiate de tehnicile de modificare genetică ( pot fi importate secvențe genetice de la alte specii ) ar rămâne supuse unor reguli mai stricte. 

Pentru ambele categorii, este bine de precizat, deputații europeni cer interzicerea brevetelor. Mai exact, companiile care efectuează intervenții NGT și produc semințe în baza acestor NGT să nu aplice legislația privind drepturile de autor asupra materialului săditor respectiv.

Textul adoptat de deputații europeni aprobă stabilirea a două categorii diferite, cu două seturi de reguli, pentru NTG.

Astfel, europarlamentarii resping etichetarea NGT ca atare, fiind asimilate semințelor convenționale.

Europarlamentarii doresc să modifice regulile privind dimensiunea și numărul de modificări necesare pentru ca NTG să fie considerate echivalente cu tehnicile convenționale.

Cu toate acestea, în interesul transparenței, aceștia au convenit să fie creată o listă publică unde să fie enumerate toate plantele NTG.

Deputații europeni doresc ca, totodată, Comisia să prezinte un raport privind evoluția percepției noilor tehnici de către consumatori și producători la șapte ani de la intrarea în vigoare a regulamentului.

NTG-urile de categoria 2 rămân supuse legislației privind OMG-urile.

Pentru alte semințe NTG, categoria 2, deputații europeni mențin majoritatea cerințelor mai stricte ale legislației privind OMG-urile, în special procedura de autorizare și etichetarea obligatorie a produselor. „Pentru a încuraja diseminarea acestora, deputații au fost de acord să accelereze procedura de evaluare a riscurilor, dar au subliniat necesitatea respectării „principiului precauției”, a detaliat Parlamentul European într-un comunicat de presă din 7 februarie.

Europarlamentarii cer interzicerea totală a brevetelor depuse pentru toate plantele NTG, materialul vegetal și chiar informațiile genetice, „pentru a evita incertitudinea juridică, costurile crescute și noi dependențe pentru fermieri și crescători”, justifică Parlamentul European.

Ei au convenit că toate plantele NTG ar trebui să rămână interzise în agricultura ecologică, „deoarece compatibilitatea lor cu principiile producției ecologice trebuie încă examinată”, a spus Parlamentul European.

Ce sunt noile tehnici genomice?

Noile tehnici genomice sunt modalități de a selecta plantele prin introducerea de modificări specifice în ADN. În multe cazuri, aceste tehnici nu necesită utilizarea de material genetic străin de la specii care nu s-ar putea încrucișa în mod natural. Acest lucru înseamnă că rezultate similare ar putea fi obținute prin metode tradiționale, cum ar fi hibridarea, dar procesul ar dura mult mai mult timp.
NTG ar putea contribui la dezvoltarea de noi plante mai rezistente la secetă sau la alte fenomene climatice extreme, ori care necesită mai puține îngrășăminte sau pesticide.

Organismele modificate genetic în UE

OMG-urile sunt organisme ale căror gene au fost modificate într-un mod care nu ar fi putut apărea în mod natural prin încrucișări, adesea prin utilizarea genomului unei alte specii.

Înainte de a putea fi introdus pe piața UE, orice produs OMG trebuie să fie supus unui control de siguranță de nivel foarte ridicat. Există, de asemenea, norme stricte privind autorizarea, evaluarea riscurilor, etichetarea și trasabilitatea acestora.

foto cover pexels.com/Onnye

Parlamentul european a votat în favoarea Noilor Tehnici Genomice, promovate ca o soluție sigură pentru obținerea unor culturi agricole rezistente la schimbările climatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *