Ca urmare a acțiunilor anti-imigrație decise de Casa Albă, patronii de restaurante au de rezolvat o nouă dilemă: să-și concedieze muncitorii fără forme legale sau să-i păstreze, riscând amenzi usurătoare sau chiar urmărirea penală, scrie siteul eater.com, care citează un articol publicat de New York Times.
Începând din lunile martie și aprilie, patronii de restaurante, dar și alți angajatori au primit din partea autorităților americane scrisori de neconformitate, prin care le era semnalat faptul că numele unor angajați nu se potrivesc cu numerele prezente pe formularele fiscale. Aceste neconcordanțe pot fi cauzate uneori de o eroare tipografică sau de schimbarea numelui, dar, de cele mai multe ori, angajații respectivi nu au statutul de imigranți legali.
Scrisorile de neconformitate au fost eliminate în 2012, în timpul Administrației Obama, dar au fost reintroduse după venirea la putere a lui Donald Trump. Restaurantele americane, tot mai numeroase, au absorbit mare parte din forța de muncă recrutată din rândul imigranților ilegali. Speriați de o eventuală investigație a autorităților în restaurantul unde lucrează, unii angajați au părăsit din propria inițiativă locul de muncă. Unii patroni nu le-au dezvăluit încă angajaților că au primit scrisori de neconformitate pe numele lor, de teamă să nu-i piardă și să-și compromită afacerea.
Restarantele americane au nevoie de forță de muncă și anagajează pe primul venit, chiar dacă este fără forme legale. Eater.com conchide că într-o piață avidă de forță de muncă și cu mase de imigranți care râvnesc să-și legalizeze prezența în SUA, e nevoie de o reformă globală a imigrației.