Lucruri ingenioase pe care le poți face cu lămâile care rămân prin bucătărie / De la curățarea obiectelor la hrănirea florilor

lămâi

Lămâile sunt sunt printre alimentele de bază în bucătărie. Coaja și aroma lor sunt folosite la atât de multe feluri de mâncare, atât sărate, cât și dulci, potrivit Foodrepublic.

Cu toate acestea, o mare parte din pulpa acestor fructe poate ajunge adesea la coșul de gunoi după ce sucul a fost folosit într-o rețetă și este normal să aveți o abundență de lămâi (întregi) care lâncezesc într-un bol pe tejghea sau tăiate în două și în patru în sertarul de jos al frigiderului.

Totuși, înainte de a arunca resturile de lămâi pe grămada de compost, gândiți-vă să le folosiți într-o multitudine de moduri. Curățarea bucătăriei sau hrănirea florilor, sunt doar câteva metode ingenioase de a utiliza fiecare parte a lămâilor vechi, reducând risipa alimentară și îmbunătățind propriu repertoriu culinar.

Vezi detalii

Preparați un dressing cu lămâie

Dressingurile cumpărate de la magazin sunt adesea pline de ingrediente nesănătoase și nu se pot compara niciodată cu cele făcute în casă, iar cu câteva lămâi rămase din frigider, un dressing proaspăt și picant este la câteva momente distanță.

Primul pas în prepararea dressingului citric este să storci lămâia. Dacă lămâia dvs. s-a întărit din cauza faptului că a stat o vreme în frigider, rostogoliți-o ferm cu mâna pe masa de tocat timp de cel puțin 10 secunde. Acest lucru va rupe membranele din interior, eliberând mai mult suc atunci când o veți tăia.

Radeți și coaja de la lămâie și adăugați-o la suc înainte de a încorpora încet uleiul de măsline extravirgin. Pe măsură ce bateți, lichidul va deveni gros și catifelat – vâscozitatea perfectă pentru a se agăța de frunzele vibrante de salată. Adăugați condimente precum sare și piper, ierburi uscate și chiar puțin usturoi crud sau muștar dacă doriți o aromă puternică.

De fapt, acest dressing poate fi folosit pentru a acoperi orice legume la grătar sau chiar o mâncare de paste și se va păstra până la cinci zile în frigider, ceea ce înseamnă că vă puteți înveseli legumele pentru întreaga săptămână.

Includeți lămâi în untul de mere

Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a vă transforma resturile de lămâi într-un deliciu reconfortant, includerea lor în untul de mere de casă este alegerea perfectă.

Adaosul de lămâie conferă untului de mere calități de marmeladă, ceea ce înseamnă că poate fi întins pe pâine prăjită, folosit în produse de patiserie sau pur și simplu mâncat direct din lingură.

Pentru a prepara untul de mere cu citrice, tăiați merele (puteți lăsa coaja) și adăugați sucul de la o jumătate de lămâie într-un vas cu scorțișoară și zahăr. Puteți adăuga și coajă de lămâie pentru o aromă parfumată de citrice. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ două ore, apoi se mixează până se omogenizează când s-a răcit.

Odată ce are o textură de unt, puneți-o într-un borcan și păstrați-o la frigider timp de o săptămână – deși probabil că va fi consumată în întregime până atunci. Adăugați-l la pâine și clătite sau folosiți-l în ovăz peste noapte pentru un mic dejun delicios.

Realizați hrană pentru flori

Înainte de a arunca lămâile care nu mai sunt bune, țineți cont de faptul că le puteți folosi pentru a amâna aruncarea unui alt element vegetal al bucătăriei dumneavoastra, și anume buchetul de flori.

Florile tăiate vor rezista mai mult dacă primesc puțină hrană și, deși există hrană comercială pentru flori, puteți crea o hrană complet naturală în câteva minute folosind acele lămâi rămase.

Tot ce aveți nevoie sunt 2 linguri de suc de lămâie, 1 lingură de zahăr și ¼ linguriță de înălbitor amestecate cu 1 litru de apă.  Acidul citric din sucul de lămâie creează un mediu mai potrivit, cu pH mai scăzut, pentru flori, pe lângă faptul că are un efect antibacterian. Zahărul hrănește florile, în timp ce cantitatea mică de înălbitor ține departe microbii dăunători.

Această hrană pentru flori făcută în casă este ideală dacă culegeți flori din propria grădină, dacă buchetul dvs. nu a venit cu un plic de hrană sau dacă preferați să folosiți o opțiune naturală din propria bucătărie. Folosind resturile de lămâi pentru a vă hrăni florile, trăiți mai sustenabil și reduceți utilizarea plasticului de unică folosință.

Folosiți coaja uscată de lămâie pentru băuturi și alte lucruri

Înainte de a vă savura băutura preferată, opriți-vă să vă gândiți ce îi poate lipsi. Fie că este vorba de un pahar rece de apă minerală, o ceașcă caldă de ceai de plante sau un cocktail sofisticat, o atingere de citrice ar putea să o ridice la nivelul următor.

Prepararea cojii uscate de lămâie din resturile de lămâi vă va permite să aveți la îndemână garnitura care va deveni în curând preferata dvs. oricând aveți nevoie de ea. Coaja de citrice poate fi uscată în cuptor sau chiar pe un blat dacă temperatura camerei este suficient de ridicată. Cu cât coaja este mai mică, cu atât se va usca mai repede – țineți cont de acest lucru dacă sunteți în criză de timp.

Coaja de lămâie poate fi fie rasă cu ajutorul unei răzătoare de brânză sau a unui zeamător de lămâie, ambele obținând așchii mici – fie poate fi curățată în fâșii lungi cu ajutorul unui curățător de legume. Coaja rasă fin se va usca în cuptor în 30 de minute, în timp ce fâșiile de coajă vor dura câteva ore. Pentru a se usca la aer în casă, lăsați coaja într-un loc însorit, dacă este posibil, și scuturați-o în mod regulat pentru a nu se lipi între ele. Acestea ar trebui să se usuce în câteva zile. Odată ce aveți coaja de lămâie uscată, o puteți adăuga la băuturi, sosuri și chiar mâncăruri precum fulgi de ovăz sau paste.

Curățați cuptorul cu microunde

Curățarea cuptorului cu microunde este o sarcină mult detestată, la fel ca și desfundarea chiuvetei sau curățarea gresiei. Mâncarea se împrăștie în cele mai ciudate locuri în cuptoarele cu microunde, iar mirosurile persistente pot fi neplăcute.

Resturile de lămâi pot transforma această sarcină într-o floare la ureche și pot face ca microundele dvs. să arate și să miroasă proaspăt în cel mai scurt timp. Acidul din lămâi descompune grăsimea, iar parfumul citric neutralizează mirosurile neplăcute. Folosirea lămâilor pentru a vă curăța bucătăria în mod natural înseamnă evitarea substanțelor chimice agresive care ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea familiei dumneavoastră.

Umpleți pe jumătate cu apă un bol potrivit pentru cuptorul cu microunde, apoi tăiați lămâia în jumătate și stoarceți sucul în apă. Apoi, veți adăuga jumătățile de lămâie în bol și le veți pune la microunde timp de trei minute. Ține ușa cuptorului cu microunde închisă timp de cinci minute pentru a permite aburului să își facă treaba. În cele din urmă, scoateți bolul cu lămâi și ștergeți interiorul cuptorului cu microunde cu o cârpă.

Gătiți batoane cu lămâie

Cu adăugarea câtorva elemente de bază din cămară, acele lămâi rămase pe tejghea pot fi transformate într-un desert delicios și răcoritor după o masă la mijlocul săptămânii.

Batoanele cu lămâie, de exemplu, cu baza lor de biscuiți cu unt și umplutura strălucitoare de lemon curd, sunt un exemplu excelent al modului în care dulcele și acrul se îmbină pentru a crea o delicatesă apetisantă. Prepararea delicioaselor batoane cu lămâie necesită timp și efort minime și vă va permite să profitați la maximum de lămâile îmbătrânite.

Dar dacă nu vă plac batoanele cu lămâie, preparați un caș de lămâie și folosiți-l pentru a face un crumble de lămâie sau o ruladă elvețiană cu lămâie.

Înghețați sucul de lămâie în tăvițe pentru cuburi de gheață

Creați un stoc de suc de lămâie prin congelarea sucului din lămâile rămase în tăvițe pentru cuburi de gheață, gata de utilizare în orice moment. Începeți prin a pregăti lămâile rămase pentru a vă asigura că obțineți cât mai mult suc posibil. Lămâile moi vor produce mai mult suc, iar lămâile care au trecut de prima tinerețe au tendința de a fi destul de tari – le puteți înmuia încălzindu-le, fie într-un bol cu apă fierbinte (nu clocotită) timp de 30 de minute, fie punând lămâia întreagă în cuptorul cu microunde timp de 20 de secunde.

După ce ați stors lămâile, turnați sucul într-o tavă pentru cuburi de gheață. Puteți adăuga ierburi proaspete sau fructe tocate la unele dintre cuburi dacă doriți să infuzați arome diferite. După ce ați congelat timp de câteva ore sau peste noapte, goliți cuburile de gheață într-o pungă pentru congelator și repetați procesul până când ați folosit toate lămâile rămase. Veți avea acum la dispoziție un stoc de suc de lămâie congelat, gata de aruncat într-un cocktail, ceai cu gheață sau curry de casă.

Congelați coaja de lămâie

Coaja de lămâie este un ingredient minunat de avut la îndemână pentru a adăuga o notă luminoasă și răcoritoare gătitului dumneavoastră. Coaja de lămâie are o aromă mai intensă decât sucul și este grozav de folosit în coacere și sosuri fără a afecta volumul lichidului. Problema este că, de multe ori, atunci când o rețetă necesită coajă de lămâie, nu avem lămâi în frigider – și totuși folosim lămâile atât de des pentru sucul lor și aruncăm coaja.

Soluția perfectă pentru a evita risipa de coji de citrice este să congelați coaja ori de câte ori aveți câteva lămâi la îndemână, iar aceasta va fi întotdeauna gata de utilizare atunci când aveți nevoie de ea.

Cel mai simplu mod de a curăța o lămâie – sau orice alt fruct citric – este să îndepărtați coaja înainte de a o tăia. Deși este posibil să curățați de coajă o jumătate de lămâie, cu siguranță nu este la fel de ușor! Utilizați un zester dedicat citricelor sau o răzătoare fină pentru a îndepărta coaja, dar încercați să nu luați prea mult din miezul alb de dedesubt, care nu are o aromă la fel de plăcută.

Pentru a preveni aglomerarea cojii în congelator, întindeți-o pe o tavă de copt și congelați-o timp de o oră înainte de a o transfera într-o pungă sigură pentru congelator. Cel mai bun lucru despre coaja congelată este că nu este nevoie să o dezghețați; aruncați-o pur și simplu în preparatul pe care îl gătiți și bucurați-vă de aromele picante pe care le va adăuga.

Faceți coajă de lămâie confiată

Începeți prin a decoji lămâile fie cu un zester de lămâie, fie cu un curățător de legume, în funcție de dimensiunea pe care o doriți pentru dulciurile dvs. confiate. Aveți grijă să includeți cât mai mult din coajă, fără miezul alb amar.

Decojiți coaja de lămâie în apă clocotită, apoi scurgeți-o, repetând acest proces de două sau trei ori pentru a elimina cât mai mult amărui. Se pun apoi la fiert în zahăr și apă (aproximativ 2 căni fiecare) timp de aproximativ 15 minute. Scoateți cojile din sirop și lăsați-le să se usuce – apoi aruncați-le într-un bol cu zahăr până când sunt bine acoperite.

Cojile de lămâie confiate pot fi folosite pentru acoperirea prăjiturilor, ca garnitură pentru cocktailuri și chiar pentru a adăuga dulceață acră mâncărurilor sărate, cum ar fi salatele.

Îndepărtați petele de pe tocător

Acidul citric din lămâie descompune grăsimea și petele, iar proprietățile lor antibacteriene înseamnă că ar trebui să rămână mai curat pentru mai mult timp. Aveți, de asemenea, avantajul că sucul de lămâie va lăsa bucătăria cu un miros proaspăt timp de câteva ore.

Tot ce ai nevoie este sare și o jumătate de lămâie. Freacă tabla cu sare, acordând o atenție deosebită petelor urâte. Apoi stoarceți suc de lămâie peste ea și folosiți lămâia pentru a freca sarea pe tablă înainte de a șterge cu o cârpă umedă.

Această metodă de curățare poate fi utilizată o dată la câteva săptămâni, alături de spălarea obișnuită cu apă caldă și săpun.

Faceți piure de lămâie

În timp ce sucul de lămâie este folosit în atât de multe rețete, un alt truc culinar inteligent este de a face un piure folosind resturile de lămâi.

Crearea unui piure de lămâie din lămâile rămase nu este doar o abordare durabilă pentru a minimiza risipa alimentară, ci vă va permite, de asemenea, să creați un ingredient pe care îl puteți avea în mânecă pentru a ridica nivelul mâncărurilor.

Pur și simplu fierbeți jumătățile de lămâie rămase într-o oală până se înmoaie, amestecați-le într-un robot de bucătărie și depozitați piureul rezultat în frigider, gata să își pună amprenta data viitoare când trebuie să adăugați o aromă strălucitoare și zemoasă oricărui fel de mâncare dulce sau sărată.

Piureul de lămâie va avea toate caracteristicile încântătoare ale sucului de lămâie, dar fără amărăciunea de bază. Acesta poate fi adăugat la deserturile cu fructe sau la iaurt pentru a da un gust plin de vitamine – sau poate împrumuta aroma sa sosurilor și dressingurilor pentru salate. La fel ca în cazul sucului de lămâie, piureul poate fi congelat într-o tavă pentru cuburi de gheață, pentru a vă asigura că aveți întotdeauna o cantitate care să vă înveselească rețetele.

Sursă foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *