Locuitorii din marile orașe ale lumii s-au apucat de agricultură; Camera Națională Agricolă din Franța îi sprijină pe fermierii din Paris și alte orașe din țară

Locuitorii din marile orașe ale lumii s-au apucat de agricultură; Camera Națională Agricolă din Franța îi sprijină pe fermierii din Paris și alte orașe din țară Locuitorii din marile orașe ale lumii s-au apucat de agricultură; Camera Națională Agricolă din Franța îi sprijină pe fermierii din Paris și alte orașe din țară

Am citit nu de puține ori în presa agricolă și pe rețelele de socializare, chiar acum în timpul pandemiei, mesaje ale unor fermieri potrivit cărora orășenii sunt la mâna lor, vor avea mâncare numai dacă ei, acești fermieri, vor vrea să le-o vândă, iar dacă ei , fermierii aceștia conștienți de puterea lor, vor înceta să ofere hrana, orășenii vor muri de foame. Din fericire, numărul acestor viteji ai facebookului este nesemnificativ față de marea masă a producătorilor și procesatorilor agricoli. Atitudinea lor denotă o crasă lipsă de înțelegere a relațiilor de interdependență între segmentele societății, în actualul stadiu de dezvoltare.

Desigur, ei pot renunța, unii chiar au renunțat, dar atât timp cât legea nescrisă, naturală, a cererii și ofertei e activă, atât timp cât lanțurile alimentare sunt funcționale, fermierii și procestorii vor vinde mâncare orășenilor. E sursa lor de existență. Dar mai vor orășenii să fie complet la mâna producătorilor și procesatorilor, activi uneori la sute și chiar mii de kilometri distanță și în condiții incontrolabile de către consumator? Unii nu, nu mai vor! Au inventat și vor să dezvolte agricultura urbană.

Tomate obținute în centrul Parisului, miere din stupi urcați pe terasele blocurilor din Berlin sau Cambera, mici livezi de pomi fructiferi în spatele blocurilor. Agricultura urbană câștigă teren în marile orașe ale lumii.

Camerele de agricultură din Franța iau atât de în serios provocarea încât s-au angajat să sprijine dezvoltarea agriculturii urbane prin împărtășirea abilităților lor și sfătuirea liderilor de proiect să-i orienteze către modele economice și tehnice eficiente, durabile și profitabile.
Agricultura urbană este un nou domeniu de activitate al cărui model economic, tehnici, statut și durabilitate sunt în curs de dezvoltare. Un fenomen emergent, așteptările orașelor mari sunt puternice pe această temă. Proiecte noi se dezvoltă în timp. Dacă această activitate agricolă este, în acest stadiu, rezervată în Franța câtorva nișe de consum, anumite inițiative se conturează pe scară largă în alte țări.

Camerele de Agricultură franceze au conceput deja un Plan de acțiune, prin care vor să:

  1. sprijine aceste noi forme de agricultură
    Camerele de agricultură își adaptează abilitățile și oferă instrumente comunităților, astfel încât să poată integra agricultura urbană și acești actori în proiectele lor de dezvoltare, cu garanții de viabilitate economică și tehnică și durabilitate. Ca parte a proiectului lor strategic, au dobândit capacități dovedite de a lucra la aspectele financiare și juridice ale acestui nou model de agricultură și de a oferi consiliere și sprijin startup-urilor din sector. De asemenea, ei caută să dezvolte parteneriate public-private pentru finanțarea proiectelor.

2 să ofere consiliere tehnică și economică
Organizate ca o rețea, Camerele de Agricultură își împărtășesc abilitățile, precum și rezultatele și datele de teren pentru a sprijini mai bine proiectele de agricultură urbană. Acestea identifică proiectele emergente și se oferă să-și ajute jucătorii să-și construiască un plan de afaceri, să finanțeze afacerea, să le ofere suport tehnic și economic, să analizeze piața și să le sprijine procesul de găsire a punctelor de vânzare și de marketing.

3 să pregătească terenul pentru agricultura urbană
Camerele de agricultură identifică și califică diferitele tipuri de agricultură urbană. Acestea monitorizează și face comparații la nivel european și global. Pentru a păstra viabilitatea proiectelor, acestea își clarifică cadrul legal și studiază integrarea acestor noi modele în statutul agriculturii. Camerele agricole identifică noi jucători în Franța pentru a stabili contacte, a dezvolta parteneriate și a desfășura împreună anumite experimente. În cele din urmă, participă la căutarea de finanțare pentru a realiza proiecte de inovare, cercetare și dezvoltare în acest nou sector de producție agricolă.

Cateva exemple
Rețeaua tehnologică mixtă „Agricultură urbană” (RMT), compusă din 12 parteneri, este administrată de Camera de Agricultură din Ain.
Camerele de agricultură vor sprijini 44 de proiecte de agricultură urbană în 12 regiuni.
Camerele de Agricultură Franța este partener al Agenției Naționale pentru Relansarea Urbană (ANRU) în cadrul cererii de proiecte pentru Cartierele Fertile, care a primit 62 de cereri în timpul primului val de cereri, implicând 45 de municipalități diferite, distribuite în 12 regiuni.

Desigur, agricultura urbană nu reprezintă o amenințare pentru agricultura practicată în mediile tradiționale. Nu va fi o adevărată amenințare nici pe termen scurt sau mediu. Fermierii și procesatorii pot munci liniștiți: orășenii au nevoie de hrana produsă de ei. Ceva trebuie să se schimbe însă în atitudinea acelora care cred că orășenii depind de tomatele sau brânza din ferma lor. Un adevărat fermier e orientat către piață, caută să convingă consumatorul de calitatea produselor sale, nu îl îndepărtează. Cine lucrează responsabil și transparent are clienți.

foto agripolis.eu

Locuitorii din marile orașe ale lumii s-au apucat de agricultură; Camera Națională Agricolă din Franța îi sprijină pe fermierii din Paris și alte orașe din țară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *