Fermierul român e puternic! Oierul Dorel Bora din comuna Sânpaul, județul Cluj, livrează, săptămânal, cantități mari de lapte unui procesator din județul Maramureș

Fermierul român e puternic! Oierul Dorel Bora din comuna Sânpaul, județul Cluj, livrează, săptămânal, cantități mari de lapte unui procesator din județul Maramureș Fermierul român e puternic! Oierul Dorel Bora din comuna Sânpaul, județul Cluj, livrează, săptămânal, cantități mari de lapte unui procesator din județul Maramureș

Eu m-am dus la oi la vârsta de 8 ani. După ce am crescut, mi-am făcut turma mea. Din cauza răutății și invidiei unora, am fost nevoit să plec din sat, apoi m-au chemat înapoi că nu avea cine să aibă grijă de oile lor. Oamenii au îmbătrânit însă și acum au oi tot mai puține. Eu și fratele meu ținem 900 de oi. Stâna noastră e la 3 km de sat, pe o pășune închiriată de la composesorat”, povestește pentru Lantulalimentar.ro, Dorel Bora.

Dorel Bora

Mulți ani, laptele a fost livrat marelui procesator Napolact, dar de trei ani, relația contractuală a încetat, iar oierul din Sânpaul vinde laptele unui procesator din localitatea Copalnic Mănăștur, județul Maramureș.

”Avem două tancuri de răcire, unul de 660 l, altul de 120 l. Sunt ale noastre amândouă. Mașina firmei vine și ridică laptele la două-trei zile”, precizează Dorel Bora.

Desigur, pentru sătenii care i-au dat oile în îngrijire, Dorel prepară brânză telemea și caș. Din ferma din Sânpaul pleacă sute de miei și berbecuți care ajung în țările arabe. ”Intermediarii câștigă, noi primim prețul minim. Nu suntem liniștiți nici cu pășunea, fiindcă proprietarul, composesoratul, încheie contractul cu noi numai pentru un an-doi, ca să nu mai spun că subvențiile le încasează ei. Eu și fratele meu, Dan, care se ocupă și de o stupină și se pricepe la mecanică și la construcții, a ridicat cu mâna lui o casă cu trei niveluri, suntem ambițioși și hotărâți, deși munca la oi e foarte grea. Mi s-a întâmplat uneori ca în drum spre casă să trec prin fața cârciumii, mort de oboseală, și beneficiarii de ajutor social, stând pe terasă la o bere, să râdă de mine, că muncesc!”

Dorel Bora are cont pe facebook unde postează fotografii de la stână sau de la pășune. Prietenii lui pot vedea astfel în ce condiții muncește și care este punctul de pornire al laptelui de oaie, care este transformat în fabrica din Copalnic Mănăștur în brânzeturile care ajung pe rafturile magazinelor, apoi pe masa clienților.

Fermierul român e puternic! Oierul Dorel Bora din comuna Sânpaul, județul Cluj, livrează, săptămânal, cantități mari de lapte unui procesator din județul Maramureș

Comentarii

    • bună ziua, puteți vă rog să semnalați ce anume nu este în regulă în declarațiile oierului Dorel Bora?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *