Fermierii din Maroc irigă culturile de legume cu apă de mare desalinizată; din cauza secetei, autoritățile restricționează apa potabilă pentru populație

Fermierii din Maroc irigă culturile de legume cu apă de mare desalinizată; din cauza secetei, autoritățile restricționează apa potabilă pentru populație Fermierii din Maroc irigă culturile de legume cu apă de mare desalinizată; din cauza secetei, autoritățile restricționează apa potabilă pentru populație

Criza apei din Agadir, cultivatorii rămân calmi

Al patrulea an consecutiv de secetă / Epuizarea apelor subterane / Niveluri critice ale rezervelor în cele mai mari baraje / Cea mai gravă situație de stres hidric în patru decenii...” titlurile alarmante ridică semne de întrebare cu privire la soarta sezonului agricol din Maroc, în special în Regiunea Souss Massa.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Independente de servicii multiple din Agadir (RAMSA), organismul de gospodărire a apei menajere, criza a ajuns acum în gospodării. „Rețeaua de distribuire suferă întreruperi locale și chiar întreruperi care acoperă toate zonele din Agadir, începând cu 11 ianuarie 2024”, se arată în comunicatul de presă.

Vezi detalii

Dacă legumicultorii din Souss Massa pot să mai producă legume, este în mare măsură datorită uzinei de desalinizare a apei de mare din Agadir. Își vor vedea cultivatorii redusă oferta pentru a susține consumul casnic? „Nu știm încă, dar este puțin probabil”, răspunde Amine Amanatoullah, un cultivator de legume cu sediul în Agadir.

În ceea ce priveşte producţia agricolă, situaţia este normală până acum. Nici direct, nici prin intermediul asociaţiilor noastre, nu am primit nicio comunicare care să sugereze că rezervele de apă vor fi limitate, sau că se vor modifica costurile“, continuă producătorul. „Este adevărat că criza a afectat apa potabilă și apa de uz casnic, dar, deocamdată, nu este nimic de raportat la nivel de utilizare agricolă”.

Aceasta fiind spuse, fermierii recurg la o varietate de soluții pentru a-și iriga pământul, iar puțini dintre ei sunt 100% dependenți de instalația de desalinizare. În prezent, în medie, cultivatorii din regiune se bazează pe serviciile uzinei de desalinizare pentru 40-50% din nevoi, iar pe apa din subsol pentru restul, deși acest lucru devine din ce în ce mai greu de realizat”, conchide Amanatoullah.

foto cover Sebastian Voortman

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *