Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog, medic primar medicină internă, doctor în medicină, trage un semnal de alarmă asupra pericolului la care se expun persoanele care consumă băuturi energizante și spune că acestea ar trebui să le bead oar dacă vor, neapărat, să se… sinucidă. Fostul președinte al Societății Române de Cardiologie și fondatorul Clinicii Cardiomedic a declarat, pentru G4Food, că este cu atât mai îngrijorătoare situația cu cât majoritatea consumatorilor de băuturi energizante sunt tineri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Chiar și la un consum redus, băuturile energizante sunt la fel de periculoase
„Potrivit unui studiu recent, din iunie 2025, publicat pe www.mdpi.com și efectuat pe 1,5 milioane de participanți, cercetătorii au ajuns la o concluzie alarmantă: băuturile energizante sunt asociate cu o creștere semnificativă a riscului de idei și tentative suicidare, chiar și atunci când vorbim despre un consum redus”, spune dr. Tatu-Chițoiu.
Concluzie surpinzătoare: Cafeaua este asociată cu o scădere a riscului de suicid
„O concluzie surprinzătoare a acestui studiu recent situează cafeaua la polul opus energizantelor. Cercetătorii au descoperit că aceasta este asociată cu o scădere a riscului de suicid, chiar și atunci când este băută în cantități mari. Practic, rezultatele acestui studiu subliniază nevoia de politici de sănătate publică menite să limiteze consumul de energizante, mai ales în rândul adolescenților. De altfel, în practică, la cabinet, am avut ca pacienți, din păcate, mulți tineri cu probleme cardiace și nu numai, iar mare parte dintre ei au recunoscut că beau destul de frecvent energizante”, explică medicul.
Cum acționează băuturile energizante asupra organismului, inclusiv la nivel psihic
„Explicațiile sunt simple. Energizantele ne afectează printr-o serie de mecanisme biologice și psihologice. Ele conțin stimulanți suplimentari care, pe lângă cofeină, amplifică starea de anexietate și agitația. De asemenea, zahărul în exces favorizează o seamă de emoții negative, precum teama, anxietatea. Și riscul de suicid crește cu cât crești și tu consumul de energizante. Nu întotdeauna, însă, cantitatea este decisivă. Cercetătorii au observat că a riscul apare chiar și la una, până la10 băuturi/lună”, a explicat, pentru G4Food, dr. Tatu-Chițoiu.
Ce categorii sunt cele mai expuse acestui risc de suicid?
- Adolescenții – iar debutul simptomelor începe cu depresie, anxietate și performanță școlară scăzută
- Bărbații – aceștia au un risc mai mare decât femeile, poate și datorită rolurilor sociale și culturale diferite și manifestă, în urma consumului de energizante, impulsivitate și comportamente de risc.
“Frecvent, consumul de băuturi energizante este asociat și cu fumat și consum de alcool sau droguri, fiind recunoscut faptul că aceste obiceiuri nocive cresc suplimentar riscul de depresie și suicid” – dr. Gabriel Tatu-Chițoiu
Cofeina, prieten sau inamic?
Cofeina, prezentă în cafea, ceai și băuturi energizante, este cel mai utilizat stimulent psihotrop la nivel global, consumat zilnic de aproximativ 80% din populația globului
“Există dovezi contradictorii privind legătura dintre consumul de cofeină și sănătatea mintală: unele studii sugerează efecte protectoare asupra dispoziției, altele un risc crescut de depresie și suicid. În contextul creșterii alarmante a cazurilor de suicid și automutilare, această analiză sistematică și meta-analiză și-a propus să investigheze relația dintre consumul de cafea și băuturi energizante și riscul de tentative de suicid sau idei suicidare, iar rezultatele au fost alarmante”, spune medicul.

Corelația dintre consumul de cafea și riscul de suicid
- Consumul de peste 60 de cești/lună reduce semnificativ riscul de tentative de suicid
- Efectul protector devine clar doar la niveluri mari de consum (≥61 căni/lună)
Corelația dintre consumul de băuturi energizante și riscul de suicid
- Chiar și 1–10 băuturi/lună sunt asociate cu risc crescut de idei suicidare și tentative de suicid
- Relația este liniară: cu cât consumul crește, cu atât riscul este mai mare.