Diferenţele mari de temperatură afectează agricultura: Jumătate din cultura de grâu din Buzău, compromisă / Fermierii pot depune cereri pentru despăgubiri

egipt, grau, achizitii, pret Sursa foto: Pixabay/Couleur

Peste 50% din suprafaţa totală de teren cultivată cu grâu a fost afectată din pricina secetei şi a vântului, în unele zone gradul fiind mult mai ridicat, potrivit Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău.

Diferenţele de temperatură, seceta pedologică şi vântul puternic au produs pagube însemnate cultivatorilor de grâu. În cazul în care nu vor cădea precipitaţii în perioada următoare, specialiştii se aşteaptă la producţii pe jumătate faţă de cele înregistrate anul precedent, transmite Agerpres.

„Avem multe înştiinţări pentru cultura de grâu. Temperaturile au fost anormale pentru lunile martie şi aprilie, ziua erau 30 de grade Celsius, dimineţile răcoroase, decalajele acestea mari împreună cu lipsa precipitaţiilor, cu seceta pedologică pentru că iarnă nu prea am avut au determinat pagube. Au fost înregistrat coduri galbene de vânt, rafalele puternice au făcut ca precipitaţiile căzute să se evapore foarte repede. La o primă evaluare undeva la 50-60% din suprafaţa de teren cultivată cu grâu, din aproape 50.000 de hectare a fost afectată. Dacă ar mai cădea ceva precipitaţii sperăm că se va mai îmbunătăţi situaţia, măcar bobul să fie greu dacă spicul nu este mare. Dacă nu va ploua, va fi mai rău ca acum, producţia ar putea scădea cu 50% faţă de anul trecut”, a declarat, pentru Agerpres, Cosmin Florea, directorul DAJ Buzău.

Vezi detalii

Cultivatorii atrag atenţia că în unele zone din judeţ terenurile cu grâu au fost afectate în proporţie de 100%.

„În zona noastră, patru, cinci comune din zona Râmnicu-Sărat, respectiv Boldu, Balta Albă, Râmnicelu, Ghergheasa, Vîlcelele şi câteva comune din judeţul Brăila cultura de grâu este compromisă în proporţie de peste 80% din cauza secetei. Este uscat, dă impresia de deşert, este de neînchipuit. Chiar aseară am fost pe câmp, sunt sole de sute de hectare afectate 100%, nu se mai poate recolta nimic. A plouat foarte puţin şi a bătut vântul, nu putem să îmbalotăm lucernă, nu putem să ierbicidăm datorită acestui fenomen. Avem trei zile de când ne trezim la ora 4 dimineaţă să îmbalotăm lucernă, apoi bate vântul… Legat de cultura de grâu, situaţia este mai gravă ca în anii precedenţi, celelalte culturi de primăvară încă nu sunt afectate. În două, trei săptămâni dacă nu vin precipitaţii se va întâmpla la fel şi cu celelalte culturi”, a precizat, pentru AGERPRES, fermierul Georgian Calotă.

Fermierii afectaţi de secetă pot depune înştiinţări cu privire la suprafeţele afectate în perspectiva obţinerii unor despăgubiri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *