Vreau să vorbesc astăzi despre un aliment considerat banal, pe nedrept. Brânzica de casă sau perluțele de brânză cu smântână sunt absolut minunate, din punctul meu de vedere. Există pe piață mai multe firme, iar gustul și aspectul produsului finit cred că mulțumește pe fiecare. Aveți de unde să alegeți așadar: textură mai fină sau mai granulată, cu sare sau fără sare, calorii mai multe sau mai puține etc.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Brânzica de casă (cunoscută internațional ca și Cottage Cheese) este un aliment simplu, dar extrem de versatil. Are o textură cremoasă, un gust ușor dulceag și este apreciată de la copii până la sportivi și persoane care țin dietă. Sub formă simplă sau îmbogățită cu smântână (cunoscute popular ca „perluțe de brânză”), oferă o sursă excelentă de proteine, calciu și alți nutrienți esențiali. Unde mai pui că se mestecă și foarte ușor, drept urmare și cei cu probleme cu dantura pot beneficia de proteine de calitate fără să își pericliteze tratamentele dentare.
Cum se obține?
Metoda tradițională este foarte simplă:
- Laptele (de vacă, uneori de capră) se lasă să fermenteze ușor, natural sau cu adaos de cheag.
- Când proteinele din lapte (cazeina) se coagulează, se formează cheagul.
- Cheagul se separă de zer prin scurgere și, uneori, clătire cu apă călduță, rezultând grunji mici și fragezi.
- Dacă vrem varianta cremoasă cu „perluțe de brânză”, acești grunji se amestecă cu un strat fin de smântână dulce.
Diferența dintre brânzica simplă și cea cu smântână:
- Brânzica simplă = mai săracă în grăsimi, ideală pentru diete low-fat, dar mai puțin gustoasă/onctuoasă.
- Perluțele cu smântână = mai cremoase, mai bogate caloric, dar și mai sățioase.
Cred că sunt multe mămici care au preparat o vreme îndelungată astfel de brânzici acasă pentru bebelușii lor aflați la diversificare. Rețeta este foarte simplă: se adaugă câteva picături de lămâie în laptele cât mai natural și sănătos posibil, apoi se strecoară cu ajutorul unui tifon brânzica de zerul rezultat.
Valoare nutritivă (per 100 g brânzică simplă):
– Calorii: 85–100 kcal
– Proteine: 11–12 g
– Grăsimi: 3–4 g (sau 6–8 g cu smântână). A se remarca totuși diferența mică de calorii dintre cele două variante. Eu cred că decât să mâncați ceva fără gust, mai bine mâncați ceva un pic mai caloric, dar care să vă dea bucuria că ați mâncat ceva ce v-a plăcut.
– Carbohidrați: 3–4 g
– Calciu: ~80–100 mg
Vitamina B12, fosfor, seleniu în cantități semnificative. Este o proteină completă, conținând toți aminoacizii esențiali, ceea ce o face excelentă pentru menținerea masei musculare și sațietate.
Poate constitui un mic dejun complet alături de 2 felii de pâine neagră sau de secară și legume crude, sau un prânz alături de mămăliguță și iaurt (opțional).
Combinații sănătoase cu brânzică de casă:
- Mic dejun proteic: brânzică + fructe de pădure + semințe de chia sau brânzică + 1 lingură fulgi fini de ovăz + banană + scorțișoară.
- Prânz rapid: brânzică + roșii cherry + castraveți + ulei de măsline + oregano. Sau puteți adăuga câteva măsline sau 1 linguriță pesto pentru extra gust.
- Gustare sățioasă: brânzică + rondele integrale de orez + felii de avocado.
- Cină ușoară: brânzică + somon afumat + salată verde + 2 crackersi.
- Desert sănătos: brânzică + puțină miere + nuci.
Este foarte practică de luat cu tine dacă ai multe drumuri de făcut cu mașina prin oraș sau la drum lung, pentru a contrabalansa celelalte ronțăieli din categoria făinoaselor pe care probabil le vei avea.
Dacă nu ai timp de gătit, 1 felie de pâine prăjită alături de brânzică de casă, câteva măsline și ierburi aromatice grecești îți asigură o masă gustoasă și care o să îți țină de foame câteva ore bune.
Conținutul mult mai scăzut de sodiu față de clasica telemea este încă un motiv să o preferi atunci când vine vorba de lactate. Este recomandată din acest motiv și celor ce trebuie să urmeze un tratament hiposodat dat de medic.
Nu mai aștepta – vezi ce variantă din comerț îți place cel mai tare la gust și consistență și bucură-te de acest aliment atât de simplu, dar sănătos și ușor de folosit.
