Cuiburile de bondari, polenizatori esențiali, se supraîncălzesc până la niveluri fatale, potrivit unui nou studiu

bondari, cuiburi, supraincalzire, schimbari climatice Sursa foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Potrivit unor noi cercetări, cuiburile de bondari se supraîncălzesc, ucigând puii și punând în declin unul dintre polenizatorii esențiali ai Pământului, pe măsură ce temperaturile cresc la nivel global, transmite The Guardian.

În întreaga lume, multe specii de bondari au suferit un declin al populației din cauza încălzirii globale, potrivit cercetării. Coloniile de bondari sunt cunoscute pentru capacitatea lor de termoreglare: în condiții de căldură, insectele lucrătoare se adună și dau din aripi pentru a ventila stupul, răcorindu-l. Însă, pe măsură ce criza climatică împinge temperaturile medii în sus și generează valuri de căldură, bondarii vor avea dificultăți în a-și menține cuiburile locuibile.

Majoritatea puietului de bondari nu ar supraviețui la temperaturi de peste 36 de grade C, a concluzionat studiul, publicat în Frontiers in Bee Science. Echipa de cercetători a analizat 180 de ani de literatură și a constatat că, pentru toate speciile de bondari studiate, intervalul optim de temperatură pentru incubarea cuiburilor se situează între 28 și 32 de grade C.

Peter Kevan, autorul principal al studiului, a declarat pentru The Guardian: „Dacă [bondarii] nu pot menține temperaturile sub ceea ce este probabil o limită letală de aproximativ 35 de grade C, când puietul poate muri, acest lucru ar putea explica de ce pierdem atât de mulți bondari în întreaga lume, în special în America de Nord și Europa.”

Kevan, care este profesor emerit la Școala de Științe ale Mediului de la Universitatea Guelph din Canada, a adăugat că cercetarea a examinat rolul adesea trecut cu vederea al cuibului ca „superorganism”.

„Cercetătorii au analizat comportamentul de căutare a hranei și de vânturare pentru a menține puii la răcoare, dar există foarte puține studii care să analizeze întregul cuib”, a spus el. Cuiburile ar trebui privite ca un întreg, potrivit studiului. În timp ce unele insecte individuale pot face față căldurii, când cuibul devine prea fierbinte pentru a crește larve sănătoase, întreaga colonie va intra în declin.

Citește și: Experți: Mișcarea #NoMowMay, care încurajează oamenii să nu tundă gazonul în luna mai, nu prea ajută albinele și poate distruge peluzele

Dave Goulson, profesor de biologie la Universitatea din Sussex, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat: „Știm de mult timp că bondarii sunt specialiști în climatul rece. Cele mai multe insecte sunt mai abundente la tropice, dar bondarii sunt ciudați în sensul că sunt mai abundenți în locuri precum Alpii și Marea Britanie.”

Ei sunt mari și blănoși ca o adaptare pentru a trăi în locuri mai răcoroase, a spus el. „Există chiar și unii care trăiesc în Arctica, Bombus polaris. Asta înseamnă că au o problemă evidentă cu schimbările climatice – sunt vulnerabili la încălzire”, a adăugat el.

Atunci când cuiburile se supraîncălzesc, bondarii se străduiesc să le răcească dând din aripi, „dar dacă aerul de afară este prea cald, acest lucru nu va fi de ajutor”, potrivit lui Goulson.

El a spus că există deja dovezi că bondarii au început să dispară de la marginile mai calde ale arealului lor. „Au existat publicații care arată că bondarii de munte se deplasează mai sus ca o modalitate de a combate încălzirea, dar, evident, există o limită.”

Bondarii sunt polenizatori importanți ai florilor sălbatice și ai culturilor, inclusiv roșiile, fasolea, merele, afinele, coacăzele negre și zmeura. Pentru alți polenizatori, a spus Goulson, perspectivele în condițiile unei clime mai calde sunt mai puțin clare. Unele specii de albine pot face față unor temperaturi mai ridicate, iar unele specii care acum trăiesc mai la sud s-ar putea muta spre nord pe măsură ce temperaturile cresc.

Pentru a stopa declinul, creșterea habitatelor și reducerea utilizării pesticidelor ar putea fi de ajutor, a spus Goulson, dar, într-adevăr, „trebuie să ne concentrăm” și să ne asigurăm că temperaturile globale nu cresc cu mai mult de 2 grade C.

Sursa foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *