Achim Irimescu a prezentat astăzi, în cadrul unei întâlniri online cu ziariștii, stadiul în care se află negocierile privind viitoarea Politică Agricolă Comună. Din păcate, veștile nu sunt bune pentru agricultori. Cei mai afectați vor fi fermierii mari și medii, a arătat fostul ministru al Agriculturii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Este un regulament în discuții, care a ridicat mari probleme, este vorba de simplificarea politicii agricole comune, care din păcate a luat-o pe o cale greșită. Propunerea este foarte bună, dar cu două zile înainte de a fi prezentată ca propunere de simplificare, ca urmare a demonstrațiilor de anul trecut ale fermierilor, a fost transformată în omnibus, și în loc să fie adoptată de miniștrii Agriculturii, va fi adoptată de către miniștrii Afacerilor Externe. Este tot din spate opunerea doamnei von der Leyen, care are ceva cu agricultura! Deci noi pregătim practic această simplificare, dar e discutată nu pe filiera Agriculturii, ci pe filiera Afacerilor Externe. Este pentru prima dată în istorie de când sunt eu implicat în politicile agricole comune – adică de prin 1992”, a evidențiat Achim Irimescu.
Amenințări serioase pentru fermierii români
Conform lui Achim Irimescu, noile propuneri, atât cea referitoare la simplificarea PAC, cât, mai ales, cea referitoare la bugetul post 2027 reprezintă amenințări serioase pentru fermierii români.
„Pe 16 iulie se va prezenta propunerea doamnei von der Leyen, președinte al Comisiei, privind bugetul-cadru financiar, pentru perioada 2028-2034, în care se propune, din păcate, un buget unic pe stat membru și linia mea asta va ridica mare probleme pentru că se introduc o mulțime de condiționalități și spre exemplu, România sau oricare alt stat-membru, va face plățile direct din bugetul național, iar ulterior, când Comisia va trebui să deconteze, va urmări dacă condiționalitățile pe întreg pachetul au fost respectate. Dacă nu, atunci rămâne cu plățile directe plătite din bugetul național. Deci știm bine cum se întâmplă cu PNRR-ul, deci este o soluție pe care majoritatea statelor o respinge categoric. Dar vă precizez că decizia privind bugetul se ia nu de către comisie, ci de către șefii de stat și de guverne, în summit european, respectiv în Consiliul European”.
Speranța rămâne la președintele Nicușor Dan
În acest context, președintele României, Nicușor Dan, ar trebui să se opună adoptării acestor măsuri, în Consiliul European.
„Deci sigur că trebuie transmise mesaje clare la președintele Nicușor Dan pentru a respinge categoric o astfel de propunere”, a subliniat Achim Irimescu.
Propunerea pentru noul buget al Agriculturii vizează tăierea pe orizontală a 20% din toate programele, din toate fondurile pentru a crea fondul de Apărare.
Fostul ministru al Agriculturii, a arătat:
„Deci, deși reprezentanții fermierilor europeni, parlamentarii europeni au spus că apărarea nu are nicio valoare fără hrană, chiar pentru soldați, totuși din păcate nu s-a luat în calcul această importanță a agriculturii. Deci aici există un risc mare referitor la tăierea a 20% din agricultură. Comisarul pentru buget, a precizat în Parlamentul belgian acum aproape o lună, că plățile directe vor rămâne integral, dar aici este o mare discuție, pentru că viziunea privind agricultura și alimentația, a precizat că fondurile pentru agricultură, plățile directe, nu se vor mai acorda decât celor care au cea mai mare nevoie de ele, respectiv tineri până în 40 de ani, femeile agricultori, fermele mixte și zonele cu constrângeri naturale, iar fermele medii și mari ar urma să mai primească doar strict sprijinul cuplat, care vă amintesc că e 13 plus 2% actualmente. Să vedem cât va fi în viitor dacă se va adopta!”.
Achim Irimescu: „Este practic un dezastru pentru fermele medii și mari!”
În același context, o mare problemă naște și propunerea de plafonare a subvențiilor.
„Dacă se va adopta, este practic un dezastru pentru fermele medii și mari. Dacă plafonez și la 300.000 euro, un sfert din cei care produc 70% din hrana României, nu vor mai putea să rămână performanți, în opinia mea, în condițiile în care avem constrângeri de mediu, schimbări climatice, etc.”, a mai transmis Achim Irimescu.