Controale pe litoral: Produse alimentare expirate, preparate din carne fără etichetare clară privind data deschiderii și condiţii neigienice în spaţii de preparare şi depozitare, descoperite de Protecția Consumatorului

anpc litoral Foto: Direct Booking

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat, între 2 şi 6 iulie, 153 de operatori economici de pe litoralul românesc, aplicând 176 de sancţiuni, în valoare totală de 899.200 lei, potrivit unui comunicat al instituţiei, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Controalele au vizat respectarea drepturilor consumatorilor în unităţile de cazare, alimentaţie publică, comerţ şi servicii, cu accent pe siguranţa alimentară, condiţiile de igienă şi informarea corectă a consumatorului”, se arată în informarea Autorităţii.

ANPC a aplicat 122 de amenzi contravenţionale şi a dat 104 avertismente, fiind emise, totodată, cinci invitaţii de clarificare a documentaţiei.

Principalele abateri constatate: produse alimentare cu data limită de consum depăşită sau cu modificări organoleptice; preparate din carne fără etichetare clară privind data deschiderii sau elementele de caracterizare; condiţii neigienice în spaţii de preparare şi depozitare (frigider neigienizat, paviment murdar, tăvi cu grăsime arsă, prezenţa insectelor, zone cu mucegai); lipsa informării privind alergeni, ţara de origine a legumelor şi fructelor, avertizări de siguranţă (ex. imazalil la citrice), sau despre taxa SGR; frigidere nefuncţionale sau care nu respectau temperatura de păstrare a produselor; nerespectarea condiţiilor de depozitare pentru produse perisabile şi congelate.

De asemenea, s-au mai constatat abateri privind: produse nesigure sau periculoase (ex. jucării cu marcaj CE neconform, ambalaje deteriorate, produse expuse la soare, promoţii fără produs de referinţă); lipsa autorizaţiilor de funcţionare, a afişării certificatelor de clasificare sau a documentelor de calitate; nereguli privind etichetarea (lipsa importatorului/distribuitorului, lipsa traducerii în limba română); lipsă meniu în format 201, lipsă informaţii nutriţionale şi ingrediente, lipsă tarif check-in/check-out; spaţii de joacă neconforme, lipsă avertizări de siguranţă; ulei uzat cu resturi arse, agregate frigorifice cu rugină şi mucegai, lipsă verificări metrologice.

Comandamentul Litoral 2025 va acţiona pe întreaga durată a sezonului estival, precizează ANPC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *