Unele studii arată că un consum regulat de carne roșie și procesată poate crește riscul de cancer pancreatic. Grăsimile saturate, fierul hemic și potențialele nitriți și nitrați din carnea roșie și procesată ar putea fi responsabile. Potrivit eatingwell.com, limitarea consumului acestor tipuri de carne și a alcoolului, împreună cu menținerea unei greutăți sănătoase, sunt obiceiuri care pot ajuta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer. Și, deși nu există un singur aliment care să cauzeze direct acest tip de cancer, dar dieta poate influența riscul unor persoane de a-l dezvolta. Unele cercetări arată că un consum regulat de carne roșie și procesată poate crește probabilitatea de a dezvolta cancer pancreatic.
Mănânci des carne roșie? O faci pe riscul tău!
„Există dovezi mixte că un consum mare de carne roșie și procesată crește, în mod specific, riscul de cancer pancreatic. Unele studii arată un risc crescut de cancer pancreatic la persoanele care consumă în mod regulat cantități mari de carne roșie, în timp ce altele arată că nu există o creștere a riscului.”, spune nutriționista Meghan Laszlo.
Este clar că sunt necesare mult mai multe cercetări cu privire la legătura dintre dietă și cancerul pancreatic. Dar a fi mai atent la câte sandvișuri cu bacon, hamburgeri și mezeluri consumi te-ar putea ajuta, pe termen lung, să te menții mai sănătos. Iată ce trebuie să știi despre modul în care carnea roșie și procesată ar putea fi legată de riscul de cancer pancreatic.
Legătura dintre carnea roșie și cancerul pancreatic
- Gătirea la temperaturi înalte poate elibera compuși nocivi – Modul în care este preparată carnea poate influența riscul de cancer. Grătarul la temperaturi înalte și prăjirea pot fi foarte problematice. „Când carnea este gătită la temperaturi ridicate, se pot forma compuși precum amine heterociclice (HCA) și hidrocarburi aromatice policiclice (PAH). În unele studii, acești compuși au fost asociați cu un risc crescut de cancer. În plus, multe cărnuri procesate sunt afumate, iar afumarea expune carnea la PAH”, spune nutriționista Karen Smith.
- Carnea procesată conține adesea conservanți – Nitrații și nitriții sunt adăugați în carnea procesată pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor periculoase. Sunt folosiți și pentru culoare și aromă. „Dar acești aditivi pot fi posibili factori ai creșterii riscului de cancer”, explică nutriționista Meghan Laszlo.
- Carnea roșie conține fier hemic – Carnea roșie și unele cărnuri procesate conțin cantități mari de fier hemic, un tip de fier care, în unele studii, a fost asociat cu un risc crescut de cancer pancreatic. Fierul hemic este ușor absorbit și poate preveni anemia, ceea ce în general este un lucru bun. „Cu toate acestea, fierul hemic poate promova formarea radicalilor liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele și duce la deteriorarea ADN-ului”, afirmă nutriționista Elaine Si.
- Carnea roșie și procesată poate crește inflamația – Carnea roșie și procesată este, adesea, bogată în grăsimi saturate, care pot favoriza inflamația cronică. „Inflamația cronică poate elibera semnale chimice care spun celulelor să crească și să se dividă, ceea ce susține creșterea și răspândirea celulelor canceroase”, explică Siu.
De ce sunt necesare mai multe cercetări
Cercetătorii și nutriționiștii subliniază că sunt necesare mai multe studii, pentru a înțelege mai bine legăturile dintre carnea roșie și procesată și riscul de cancer pancreatic. Multe rezultate sunt inconsistente, mai ales în rândul persoanelor care consumă cantități reduse de carne.
„Deși studiile au arătat rezultate mixte în ceea ce privește cancerul pancreatic, cantitatea consumată pare să fie un factor important în declanșarea bolii. Cred că este înțelept să limitezi consumul de carne procesată și roșie, deoarece este asociat și cu riscuri de cancer colorectal, boli de inimă și diabet”, spune Siu.
Cum reduci riscul de cancer pancreatic
- Limitează consumul de alcool – „Consumului excesiv de alcool poate crește riscul de pancreatită cronică, un factor de risc cunoscut pentru cancerul pancreatic”, spune Siu. În plus, alcoolul este clasificat drept un cunoscut factor carcinogen.
- Evită fumatul – „Aș recomanda evitarea completă a tutunului, deoarece este un factor cunoscut pentru favorizarea multor tipuri de cancer, inclusiv cel pancreatic”, spune Siu. Conform American Cancer Society, riscul de cancer pancreatic se dublează la persoanele care fumează, comparativ cu cele care nu au fumat niciodată. Aproape un sfert dintre cazurile de cancer pancreatic pot fi cauzate de fumat.
- Menține o greutate sănătoasă – Supraponderalitatea sau obezitatea reprezintă factori de risc pentru cancerul pancreatic. „Concentrează-te pe a-ți hrăni corpul cu niște cantități normale și echilibrate de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Când pui pe primul plan aceste alimente bogate în nutrienți, vei avea, în mod natural, mai puțin loc și mai puțină dorință pentru opțiuni ultraprocesate sau mai puțin nutritive”, spune Siu. O dietă predominant vegetală poate ajuta. Consumul mai multor cereale integrale, fructe, legume și leguminoase crește aportul de fibre, oferind o senzație de sațietate mai îndelungată, ceea ce poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase.

Sursa foto: Pexels





