FOTO | Gerul a „compromis” livezile de caiși, cireși și piersici din Fălticeni / Fermierul Pavel Florea: „Am pus lemne pe foc de ne-au sărit capacele”/ Elena Gogu, director Direcția pentru Agricultură Suceava: „Din păcate, asiguratorii nu încheie polițe în zona noastră pentru grindină” 7 aprilie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Turcia suspendă temporar exporturile de lămâi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile și a necesităţii de a asigura aprovizionarea pieţei interne 7 aprilie Redacția 0 comentarii
Înghețurile de primăvară amenință culturile pomicole și de câmp / Ce pot face fermierii români pentru a preveni pagubele 7 aprilie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Algele marine, o soluție pentru viitorul industriei alimentare / Sunt alternative sustenabile la ingrediente tradiționale, uleiuri și ambalaje 29 martie Ingrid Georgescu 0 comentarii
ANALIZĂ | Apa uzată în agricultură: un model de economie circulară sau o problemă ecologică? / Daniel Buda: „Conform unei estimări, până în 2030, jumătate dintre bazinele hidrografice ale Europei ar putea suferi din cauza deficitului de apă” 25 martie Anamaria Ionescu 0 comentarii
Care este plasticul cel mai sigur pentru contactul cu alimentele/ PET-urile folosite pentru îmbutelierea apei și a altor băuturi trebuie ferite de expunere la lumină intensă sau căldură 20 martie Redacția 0 comentarii
Microalgele, marele accelerator durabil al eficienței agricole/ Companiile și cercetătorii încep să pună în funcțiune capacitatea acestor organisme de a îmbunătăți fertilitatea și sănătatea solurilor și de a combate dăunătorii 18 martie Redacția 0 comentarii
APIA: Cererile pentru sectorul ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile, se depun până la 21 martie 17 martie Redacția 0 comentarii
Raport: UE poate atinge obiectivele climatice pentru 2030, dar este nevoie de acțiuni mai rapide / Impactul schimbărilor climatice este din ce în ce mai vizibil, afectând ecosistemele naturale, sectoarele socio-economice și sănătatea populației 17 martie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Orașul japonez care transformă fecalele de vacă în combustibil pe bază de hidrogen 16 martie Redacția 0 comentarii
Provizii pentru zile negre: Crește tendința de stocare a alimentelor în Europa / „Vedem clar că majoritatea comenzilor vin de la consumatori și companii din orașele mari” 14 martie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Ministrul Mediului: Sistemul de garanţie – returnare trebuie să ajungă în fiecare comună, în fiecare sat, nu doar în marile oraşe 13 martie Redacția 0 comentarii
Programul „Marea Circulară”, susținut de Coca-Cola, a colectat, în 2024, peste 376 de tone de deșeuri din zonele acvatice/ De la lansarea programului s-au recuperat peste 2700 de tone 13 martie Redacția 0 comentarii
Spania este pe cale să iasă din episodul de secetă cu care se confruntă din 2021: „Între 1 şi 9 martie a plouat deja cât plouă, de obicei, pe parcursul întregii luni” 11 martie Redacția 0 comentarii
Programul național pentru irigații, finanțat de la bugetul de stat cu 1.500.000.000 de euro, prelungit până în 2027 / Guvernul acordă recunoașterea caracterului de utilitate publică mai multor amenajări de irigații, gestionate de organizații de fermieri 10 martie Filip Constantin 0 comentarii
VIDEO | Rețetele Juanitei/ Cum pregătești în avans mesele pentru 4-5 zile, reducând risipa alimentară și economisind totodată timp și bani 5 martie Ioana Costescu 0 comentarii 2588 vizualizări
Oile din Maroc au fost decimate de secetă cu două luni înainte de marea sărbătoare Eid al-Adha / Regele Marocului: „A sacrifica animale în aceste circumstanțe ar provoca prejudicii unor segmente mari ale poporului nostru, în special oamenilor cu venituri mici” 5 martie Redacția 0 comentarii
Excelsa, cafeaua rară care ar putea revoluționa industria în timp de criză / Poate rezista la secetă și temperaturi extreme, unde alte tipuri de cafea, precum arabica și robusta, nu supraviețuiesc 4 martie Ingrid Georgescu 0 comentarii 1029 vizualizări
Oile care pasc pe sub panourile fotovoltaice îi ajută pe fermierii americani să supravieţuiască 3 martie Redacția 0 comentarii
Raport: Politicile UE au contribuit la reducerea poluării aerului, a utilizării pesticidelor şi a deşeurilor de plastic din mare, dar cu toate acestea sunt necesare acţiuni mult mai ferme în UE pentru ca blocul comunitar să îşi atingă obiectivele de reducere a poluării pentru 2030 3 martie Redacția 1 comentarii
„Green Deal” vs. securitatea alimentară | Daniel Buda (europarlamentar): „Dacă UE își sufocă propriii fermieri, dar permite importuri mai ieftine din afara blocului comunitar, cine câștigă? Nu fermierii europeni!” / Christophe Hansen: „Trebuie să eliminăm barierele pentru reînnoirea generațională” 3 martie Anamaria Ionescu 0 comentarii
Portugalia și Spania, abordări diferite asupra consumului de carne, în contextul dezbaterilor globale privind impactul produselor de origine animală asupra mediului / „Tradiția nu trebuie să însemne doar chorizo, ci și tocănița de năut” 26 februarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
ANIMAȚIE GRAFICĂ | Cum arată agricultura urbană / Deși poate părea o tendință recentă, istoria agriculturii urbane este veche. În Mesopotamia antică, locuitorii orașelor alocau terenuri pentru cultivare, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, „Victory Gardens” erau un element comun în peisajele urbane 26 februarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
De la cuantificarea pierderilor la salvarea alimentelor: risipa alimentară generează idei de afaceri/ Soluții digitale pentru combaterea risipei 25 februarie Redacția 0 comentarii
Toxiinfecții alimentare puse în legătură cu apa folosită pentru spălarea fructelor, legumelor și ierburilor aromatice în unități de procesare și ambalare / Recomandări EFSA 24 februarie Filip Constantin 0 comentarii
Ministrul Agriculturii, optimist în ceea ce privește sfârșitul a patru ani de secetă: „A nins exact în zonele unde am avut probleme cu deficitul de apă” / Fenomenele meteo au produs pierderi în sectorul vegetal de peste 2.5 miliarde de euro în 2024 23 februarie Redacția 0 comentarii
Recoltarea ceții, o posibilă soluție pentru combaterea penuriei de apă în cele mai aride regiuni ale lumii / Un studiu a demonstrat că este posibilă utilizarea apei provenită din ceaţă / Apa colectată ar putea fi folosită pentru băut, irigare şi agricultură 21 februarie Redacția 0 comentarii
Comisia salută acordul provizoriu de reducere a risipei de alimente și de îmbunătăţire a circularităţii textilelor 19 februarie Redacția 0 comentarii
VIDEO | Louis Vuitton, Gucci și Chanel reciclează pielea de pește, în genți și portofele/ Pielea de hering, păstrăv și somon, preferate în locul celei de reptile/ Pielea de somon este extrem de robustă și nu poate fi ruptă manual 18 februarie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Tendința viitorului: pre-reciclarea sau reciclarea creativă/Lapte de ovăz, ambalat sub formă de foi, care se dizolvă în apă/ Făină de măsline, bogată în fibre/ Chipsuri făcute din pulpă de fructe și legume reciclate 18 februarie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Botănoiu (Guvern), la lansarea ghidului de bune practici Climate Paths: Cercetarea înseamnă destul de mult pentru mine, ca fermier; tehnologiile noi ajută agricultura 18 februarie Redacția 0 comentarii
Fenomele meteo extreme riscă să afecteze și în 2025 prețurile la alimente 17 februarie Redacția 0 comentarii
Ciocolatierii belgieni, asaltați de comenzi de Valentine’s Day, dar afectați de prețurile record ale boabelor de cacao / „În 2022, vindeam praline cu 54 de euro pe kilogram. Acum prețul este de 84 de euro pe kilogram” 14 februarie Redacția 0 comentarii
Analiştii se aşteaptă la o scădere cu 30% a preţurilor la cafea arabica până la finalul anului 14 februarie Redacția 0 comentarii
Lipsă de precipitații în prima decadă a lunii februarie în România: ”O medie națională de doar 2 litri/metru pătrat / Fermierii se pot confrunta cu provocări pentru cultura de grâu” – Elena Mateescu, Director Executiv, ANM 13 februarie Filip Constantin 0 comentarii
Fuziune pe piața aplicațiilor anti-risipă alimentară: Startup-ul românesc Bonapp își combină operațiunile cu Munch, liderul industriei în Europa Centrală și de Est 11 februarie Redacția 0 comentarii
Jeff Bezos investește 9,4 milioane de dolari într-un vaccin anti-flatulență pentru vaci / Soluție inedită în lupta cu schimbările climatice 9 februarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Şcolile din Cipru participă la colectarea uleiul de gătit uzat pentru a fi transformat în combustibil 6 februarie Redacția 1 comentarii
Resursele de apă ale UE se confruntă cu o presiune semnificativă, susţine Comisia Europeană/ Poluarea, deficitul de apă și seceta sunt din ce în ce mai preocupante în cea mai mare parte a continentului european 4 februarie Redacția 0 comentarii
România se „usucă”: 10% din terenul arabil, amenințat de deșertificare, din cauza schimbărilor climatice 30 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
SONDAJ | Fermierii români, tot mai vulnerabili în fața schimbărilor climatice: Majoritatea agricultorilor afirmă că apa devine problematică, că numărul insectelor polenizatoare este în descreștere, iar ploile au devenit foarte acide și dăunătoare 29 ianuarie Ingrid Georgescu 1 comentarii
Madrid Fusion 2025 | „Gastronomia nu poate ignora schimbările climatice”, susțin chefii de la un restaurant venețian, care, de-a lungul anilor, și-a adaptat meniul la schimbările naturale ale mediului înconjurător 29 ianuarie Redacția 0 comentarii
Securitatea alimentară în Mexic şi în America Centrală, ameninţată de criza climatică, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură 28 ianuarie Redacția 0 comentarii
Albinele robot și polenizarea robotizată – un proces aflat încă în stadiu de cercetare, dar cu perspectiva de a deveni un instrument eficient, în contextul declinului populațiilor de albine 28 ianuarie Redacția 0 comentarii
VIDEO | Agricultura biodinamică – o modalitate holistică de a aborda procesele agricole/ Este agricultură ecologică, dar și ceva mai mult 27 ianuarie Redacția 0 comentarii
Un start-up din Olanda, susținut de Leonardo di Caprio, a cerut aprobarea UE pentru a comercializa grăsime de vită cultivată în laborator 24 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
POLITICO: Franța face presiuni pentru amânarea regulamentelor UE care obligă companiile să raporteze amprenta de mediu, riscurile climatice și să verifice respectarea normelor de mediu 24 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
În timp ce cererea de cafea a scăzut cu 1% în 2024, piețele emergente precum China continuă să consume din ce în ce mai multă cafea. „În sezonul 2023-2024, China a importat 4,3 milioane de saci, comparativ cu 1,5 milioane acum patru ani” 22 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Sectorul agricol își poate reduce factura la energie prin utilizarea produselor energetice regenerabile în exploatații și gospodării/ Alianța între o cunoscută firmă de instalare a acestor sisteme și o organizație a agricultorilor din sudul Europei va contribui semnificativ la implementare 22 ianuarie Redacția 0 comentarii
Piața produselor BIO în România, în picaj liber? Marian Ciocianu (BIO România): „Românii consumă legume și fructe BIO, dar majoritatea din import” / Achim Irimescu (oficial UE): „Evaluările experților Comisiei nu indică șanse prea mari de depășire a procentului de 5% a terenurilor cultivate ecologic în România până în 2030” 21 ianuarie Anamaria Ionescu 1 comentarii