Analiştii se aşteaptă la o scădere cu 30% a preţurilor la cafea arabica până la finalul anului 14 februarie Redacția 0 comentarii
Lipsă de precipitații în prima decadă a lunii februarie în România: ”O medie națională de doar 2 litri/metru pătrat / Fermierii se pot confrunta cu provocări pentru cultura de grâu” – Elena Mateescu, Director Executiv, ANM 13 februarie Filip Constantin 0 comentarii
Fuziune pe piața aplicațiilor anti-risipă alimentară: Startup-ul românesc Bonapp își combină operațiunile cu Munch, liderul industriei în Europa Centrală și de Est 11 februarie Redacția 0 comentarii
Jeff Bezos investește 9,4 milioane de dolari într-un vaccin anti-flatulență pentru vaci / Soluție inedită în lupta cu schimbările climatice 9 februarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Şcolile din Cipru participă la colectarea uleiul de gătit uzat pentru a fi transformat în combustibil 6 februarie Redacția 1 comentarii
Resursele de apă ale UE se confruntă cu o presiune semnificativă, susţine Comisia Europeană/ Poluarea, deficitul de apă și seceta sunt din ce în ce mai preocupante în cea mai mare parte a continentului european 4 februarie Redacția 0 comentarii
România se „usucă”: 10% din terenul arabil, amenințat de deșertificare, din cauza schimbărilor climatice 30 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
SONDAJ | Fermierii români, tot mai vulnerabili în fața schimbărilor climatice: Majoritatea agricultorilor afirmă că apa devine problematică, că numărul insectelor polenizatoare este în descreștere, iar ploile au devenit foarte acide și dăunătoare 29 ianuarie Ingrid Georgescu 1 comentarii
Madrid Fusion 2025 | „Gastronomia nu poate ignora schimbările climatice”, susțin chefii de la un restaurant venețian, care, de-a lungul anilor, și-a adaptat meniul la schimbările naturale ale mediului înconjurător 29 ianuarie Redacția 0 comentarii
Securitatea alimentară în Mexic şi în America Centrală, ameninţată de criza climatică, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură 28 ianuarie Redacția 0 comentarii
Albinele robot și polenizarea robotizată – un proces aflat încă în stadiu de cercetare, dar cu perspectiva de a deveni un instrument eficient, în contextul declinului populațiilor de albine 28 ianuarie Redacția 0 comentarii
VIDEO | Agricultura biodinamică – o modalitate holistică de a aborda procesele agricole/ Este agricultură ecologică, dar și ceva mai mult 27 ianuarie Redacția 0 comentarii
Un start-up din Olanda, susținut de Leonardo di Caprio, a cerut aprobarea UE pentru a comercializa grăsime de vită cultivată în laborator 24 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
POLITICO: Franța face presiuni pentru amânarea regulamentelor UE care obligă companiile să raporteze amprenta de mediu, riscurile climatice și să verifice respectarea normelor de mediu 24 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
În timp ce cererea de cafea a scăzut cu 1% în 2024, piețele emergente precum China continuă să consume din ce în ce mai multă cafea. „În sezonul 2023-2024, China a importat 4,3 milioane de saci, comparativ cu 1,5 milioane acum patru ani” 22 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Sectorul agricol își poate reduce factura la energie prin utilizarea produselor energetice regenerabile în exploatații și gospodării/ Alianța între o cunoscută firmă de instalare a acestor sisteme și o organizație a agricultorilor din sudul Europei va contribui semnificativ la implementare 22 ianuarie Redacția 0 comentarii
Piața produselor BIO în România, în picaj liber? Marian Ciocianu (BIO România): „Românii consumă legume și fructe BIO, dar majoritatea din import” / Achim Irimescu (oficial UE): „Evaluările experților Comisiei nu indică șanse prea mari de depășire a procentului de 5% a terenurilor cultivate ecologic în România până în 2030” 21 ianuarie Anamaria Ionescu 1 comentarii
Consumul de apă în Franța s-ar putea dubla în 2050, potrivit unui raport 20 ianuarie Redacția 0 comentarii
Tehnologie inspirată din plante | Cercetători: „Noile descoperiri deschid calea pentru strategii agricole inovatoare care optimizează culturile și previn problemele cauzate de dăunători” 17 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Mese îmbelșugate, coșuri de gunoi pline. O treime din alimentele cumpărate de ieșeni ajung la ghenă / Psiholog: „Există persoane care au experimentat lipsuri semnificative în copilărie și încearcă acum să compenseze aceste deficiențe printr-un consum excesiv” 17 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
O a doua existență pentru uleiul de gătit refolosit/ Proiecte pentru a transforma deșeurile de ulei în produse cu funcții diferite 16 ianuarie Redacția 0 comentarii
ANALIZĂ | Anul 2025 se anunță tumultuos pentru agricultură. Experții prevăd prețuri scăzute la produsele de bază, evenimente meteo extreme și schimbări în politicile alimentare 16 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Apa potabilă contaminată, un risc tot mai mare pentru orașele afectate de incendiile din California: „Din precauție, trebuie să presupunem ce e mai rău” / Substanțele toxice din apa potabilă pot cauza probleme de sănătate de la greață temporară până la afecțiuni grave, precum cancerul 14 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Pliculețele de ceai eliberează milioane de particule de microplastic în timpul utilizării/ Cum sunt absorbite acestea în organismul uman și cu ce consecințe 13 ianuarie Redacția 0 comentarii
Analiză | Eliminarea facilităților din agricultură agravează criza deja existentă în viticultură. Bogdan Pleșoianu: „Ne afectează pentru că ne cresc costurile pe partea de salarii” / Bogdan Anghel: „Asta ar mai lipsi: să ne taxeze cu încă o taxă de stâlp!” 11 ianuarie Aura Alexa Ioan 1 comentarii
Reforme aduse de Politica Agricolă Comună în 2025: Ce trebuie să știe fermierii despre noile reglementări / Mai multă flexibilitate în acoperirea solului, reguli mai simple pentru rotația culturilor și sprijin financiar pentru fermele ecologice 8 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Ce ne așteaptă în 2025, conform revistei „Science”: Din SUA soseşte o alarmă cu semnificaţie globală: evoluţia gripei aviare / Întrebarea este dacă va fi posibilă oprirea avansării unei probleme care, după masacrarea păsărilor de curte, afectează acum și bovinele și sectorul laptelui 6 ianuarie Redacția 0 comentarii
Parcurile logistice, soluția viitorului pentru reducerea impactului asupra mediului în lanțurile de aprovizionare / De obicei amplasate în afara marilor centre urbane, acestea stimulează crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economică în regiunile respective 29 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
VIDEO: Cum combatem risipa alimentară de sărbători | Michael Kaiser, Sezamo: E important să ai o listă de cumpărături / Loredana Samoilă, Kaufland: Produsele aflate aproape de expirare au reduceri de până la 90% / Chef Gabriel Gorgan: Sunt multe alimente pe care le putem congela și le putem prelungi viața 27 decembrie Otilia Serescu 0 comentarii
Cum să organizezi o masă festivă prietenoasă cu mediul: „Gătitul este un act de grijă, un act de dragoste pentru planeta noastră și comunitatea noastră – este despre bunăstarea colectivă” 25 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Crustaceele cu coaja delicată, o delicatesă de Crăciun în Spania, sunt ameninţate de schimbările climatice 24 decembrie Redacția 0 comentarii
Ghidul cumpărăturilor de sărbători: Ce alimente să ai pe listă pentru un Crăciun sustenabil: Produse de sezon, pâine artizanală și băuturi locale 23 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Prețurile cafelei vor crește semnificativ în 2025. Acesta este rezultatul unui „perfect storm” al industriei globale de cafea, provocat de schimbările climatice, perturbările lanțurilor de aprovizionare și presiunile piețelor internaționale 23 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
STUDIU: Invaziile de lăcuste amenință securitatea alimentară pentru milioane de oameni / Un roi de doar un kilometru pătrat poate consuma, într-o singură zi, hrană suficientă pentru 35.000 de oameni 22 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Președintele Federației Agricultorilor și Pescarilor din Italia: „Avem nevoie de intervenții pentru a sprijini veniturile fermierilor, dar și de acțiuni structurale la nivel comunitar, pentru a combate schimbările climatice și atacurile agenților patogeni, cum ar fi bacteriile, paraziții și ciupercile” 21 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
MADR a lansat cea de-a doua sesiune de primire a proiectelor aferente Schemei de Energie / Fondurile disponibile se ridică la 150.000.000 de euro / Valoarea proiectelor selectate în prima sesiune este 110.183.984 euro / Banii provin din sursă europeană 20 decembrie Filip Constantin 0 comentarii
Biodiversitate, climă, sănătate: Crizele sunt interconectate, avertizează experţi mandataţi de ONU 17 decembrie Redacția 0 comentarii
Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat de 167 milioane de euro pentru sectorul agricol primar din Italia / Banii vor ajunge la angajatorii din anumite teritorii din regiunile Emilia-Romagna, Marche și Toscana, care au fost grav afectate de inundații 16 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Studiu: Interzicerea pungilor de plastic gratuite în supermarketuri în Statele Unite a generat efecte nedorite/ Măsura a determinat mii de cetățeni să cumpere mai multe pungi 15 decembrie Redacția 0 comentarii
Bani pentru irigații: valoarea publică a proiectelor selectate depășește 320.000.000 de euro / Sursa principală de finanțare este Fondul European pentru Dezvoltare Rurală 15 decembrie Filip Constantin 0 comentarii
Plăţi de aproape 1,2 miliarde de euro făcute de AFIR pentru proiecte de investiţii şi măsuri de mediu şi climă în 2024 11 decembrie Redacția 0 comentarii
Grupurile de sănătate din Europa solicită UE să acorde prioritate politicilor preventive care promovează diete sănătoase: „Dintr-o perspectivă de sănătate publică, sistemul nostru alimentar este o bombă cu ceas. Sunt create condițiile perfecte pentru viitoare pandemii” 11 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Departamentul pentru Agricultură al SUA, obligat de instanța federală să reglementeze mai strict culturile modificate genetic / „Este o victorie crucială în numele fermierilor, al planetei și al integrității științifice” 10 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Uniunea Europeană instituie un cadru de certificare pentru absorbțiile permanente de carbon, agricultura carbonului și stocarea carbonului în produse / Coordonarea fermă cu toți actorii industriali din întregul lanț valoric alimentar poate asigura un venit decent și durabil pentru fermieri 6 decembrie Filip Constantin 0 comentarii
Relația om-natură, tema expoziţiei „Pe pământ şi pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani”, de la Palatul Suţu 6 decembrie Redacția 0 comentarii
„Smochinul indian” revoluționează agricultura în sudul Italiei, zonă afectată de secetă și de schimbările climatice / Cu un consum de apă de zece ori mai mic decât cel al porumbului, are multiple utilizări: de la băuturi răcoritoare, făină, hrană pentru animale până la biocombustibil 2 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Analiză | Cum va influența COP29 industria alimentară / Creșterea investițiilor în alimente pe bază de plante și carne cultivată în laborator și reguli mai stricte privind raportarea emisiilor și impactul asupra mediului, între direcțiile trasate 1 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Cercetătorii chinezi lucrează la dezvoltarea de soiuri de cartofi rezistente la încălzirea globală prin polenizarea manuală a florilor / „Fermierii trebuie să înceapă să se pregătească pentru schimbările climatice” 1 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Cum a luptat pomicultorul Dan Ionescu cu seceta din această vară: ”Am cărat peste 12.000 de litri de apă cu cisterna, în fiecare zi. Unde nu am reușit să ud, merele au fost ca măslinele, nici nu le-am mai cules, au căzut pe jos” 28 noiembrie Filip Constantin 0 comentarii
Utilizarea foliilor de plastic biodegradabile pe culturile de câmp ar trebui interzise, avertizează cercetătorii canadieni / Plasticul nu este biodegradabil și așa ajunge în laptele vacii, de unde se răspândește în toate produsele lactate 28 noiembrie Aura Alexa Ioan 0 comentarii