Răsfățul unei dimineți de duminică. Chec cu aromă de cafea, ideal pentru un mic dejun dulce sau un brunch estival. Sau ca desert, cu înghețată alături

chec-cu-aroma-de-cafea-rasfatul-unei-dimineti-de-duminica foto: freepik.com

Este un chec moale și foarte aromat, un răsfăț de duminică. Iar dacă mai rămâne ceva, se păstrează moale și pufos și în zilele următoare. Are gust intens de cafea, dar dacă nu vrem să exagerăm cu cofeina, dat fiind că se adaugă și cea din nelipsita cafea băută la prima oră, putem folosi cafea fără cofeină în compoziție. Niciun iubitor de cafea nu-i va rezista.

Prepararea acestui chec cu aromă de cafea este foarte simplă: trebuie doar să amestecăm toate ingredientele cu un mixer electric sau cu un robot de bucătărie, adăugându-le treptat. Pentru acest chec este ideală o formă rotundă tip inel cu diametrul de 25 cm și înălțimea de 10 cm. În lipsa ei, putem folosi două forme normale de chec.

Ingrediente pentru chec cu aromă de cafea

  • 500 g făină albă obișnuită, pentru panificatie

  • 250 g zahăr

  • 230 g unt la temperatura camerei

  • 50 g cafea solubilă, eventual fără cofeină

  • 250 ml lapte

  • 5 ouă întregi

  • aromă de vanilie

  • 1 plic de praf de copt

  • 8 g sare

  • zahăr pudră, pentru decor

Procedeu

  1. Lăsăm untul la temperatura camerei, tăiat în bucăți mici, până se înmoaie.

  2. Batem untul cu zahărul, cu mixerul sau robotul de bucătărie, până obținem o consistență cremoasă și deschisă la culoare.

  3. Adăugăm ouăle, pe rând, încorporându-l pe următorul doar după ce precedentul a fost complet absorbit de compoziție.

  4. Cernem făina împreună cu praful de copt, vanilina și sarea, apoi le adăugăm treptat în aluat, continuând să mixăm.

  5. Încălzim laptele și dizolvăm cafeaua solubilă în el. Turnăm amestecul în aluat, treptat, continuând să amestecăm.

  6. În final, vom obține o compoziție omogenă, destul de densă și aerată.

  7. Turnăm această compoziție în forma unsă și dăm la cuptorul preîncălzit la 170°C pentru 60 de minute. În ultimele 10 minute creștem temperatura la 180°C.

  8. Verificăm cu o scobitoare dacă e copt: dacă iese curată, checul e gata. Îl lăsăm să se răcească bine înainte de a-l scoate din formă.

  9. Presărăm cu zahăr pudră și servim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *