Cele mai bune și cele mai proaste alimente pentru dinți, potrivit University of Rochester

alimente, dinti, fluor, fibre Sursa foto: Pixabay/geralt

Dacă sunteți ceea ce mâncați, acest lucru este cu atât mai adevărat pentru dinții și gingiile dumneavoastră. Atunci când bei și mănânci alimente bogate în amidon sau zaharoase, nu numai că te hrănești. Hrănești și germenii (bacteriile) care pot duce la apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale din gură, potrivit University of Rochester Medical Center. Placa bacteriană este o peliculă subțire, invizibilă și lipicioasă de bacterii și alte materiale. Aceasta acoperă toate suprafețele dinților. Atunci când zaharurile sau amidonul din gură intră în contact cu placa dentară, se formează acizi.

Acești acizi vă pot ataca dinții după ce ați terminat de mâncat. Atacurile repetate pot descompune smalțul dur de pe suprafața dinților. Acest lucru duce la apariția cariilor dentare. Bacteriile din placa dentară declanșează, de asemenea, un răspuns inflamator. Acest lucru determină degradarea gingiilor, a oaselor și a altor structuri de susținere a dinților dumneavoastră.

Unele alimente invită la apariția cariilor dentare. Alte alimente ajută la combaterea acumulării de placă dentară. Iată câteva alimente pe care să le căutați și altele de care să stați departe.

Din grupa alimentelor bune pentru dinți fac parte:

Fructele și legumele bogate în fibre. Alimentele cu fibre ajută la menținerea dinților și gingiilor curate, transmite Asociația Dentară Americană (ADA). De asemenea, acestea fac să curgă saliva. Alături de o bună îngrijire dentară la domiciliu, aceasta este cea mai bună apărare naturală împotriva cariilor și a bolilor gingivale. După ce mâncați ceva care are zaharuri sau amidon, saliva începe să reducă efectele acizilor și enzimelor care vă atacă dinții. Saliva conține urme de calciu și fosfat. Așa că restabilește, de asemenea, mineralele în zonele dinților care le-au pierdut din cauza acizilor bacterieni.

Brânză, lapte, iaurt simplu și alte produse lactate. Brânza este un alt producător de salivă. Calciul și fosfații din lapte, brânză și alte produse lactate ajută la repunerea la loc a mineralelor pe care dinții tăi le-ar fi putut pierde din cauza altor alimente. De asemenea, ajută la reconstruirea smalțului dentar.

Ceaiuri verzi și negre. Aceste ceaiuri conțin ambele polifenoli care interacționează cu bacteriile din placa bacteriană. Aceste substanțe fie omoară, fie rețin bacteriile. Acest lucru împiedică bacteriile să se dezvolte sau să producă acid care atacă dinții. În funcție de tipul de apă pe care o folosiți pentru a prepara ceaiul, o ceașcă de ceai poate fi, de asemenea, o sursă de fluorură.

Guma de mestecat fără zahăr. Aceasta este un alt mare producător de salivă care îndepărtează particulele de mâncare din gură.

Alimente cu fluor. Apa potabilă fluorurată sau orice produs pe care îl prepari cu apă fluorurată îți ajută dinții. Aceasta include sucurile sub formă de pudră (atâta timp cât nu conțin mult zahăr) și supele deshidratate. Alimentele din comerț, cum ar fi produsele de pasăre, fructele de mare și cerealele sub formă de pudră, pot, de asemenea, să conțină fluor.

Din grupa alimentelor proaste pentru dinți fac parte:

Bomboanele lipicioase și dulciurile. Dacă mănânci dulciuri, alege-le pe cele care se curăță rapid din gură. Deci, degetul mare în jos pentru acadele și caramele care au zahăr rafinat. ADA afirmă că ciocolata se spală de pe dinți mai repede decât alte bomboane. Ciocolata neagră (70% cacao) are unele beneficii pentru sănătate. Unele studii au arătat că ciocolata nu este la fel de rea pentru dinți ca alte bunătăți zaharoase.

Alimentele bogate în amidon care pot rămâne blocate în gură. Pâinea moale și chipsurile de cartofi, de exemplu, pot rămâne blocate între dinți.

Băuturi răcoritoare carbogazoase. Aceste băuturi sunt principala sursă de zahăr adăugat în rândul copiilor și adolescenților. Acestea sunt pline cu zahăr. Iar majoritatea băuturilor răcoritoare au acizi fosforici și citrici care uzează smalțul dinților.

Substanțe care vă usucă gura. Printre acestea se numără alcoolul și multe medicamente. Dacă medicamentele sunt cauza, discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii stomatologice despre obținerea unor tratamente.

Mâncați pentru o gură sănătoasă

ADA oferă aceste sfaturi pentru reducerea riscului apariției cariilor dentare:

  • Consumați alimentele zaharoase la mese. Gura dumneavoastră produce mai multă salivă în timpul meselor. Aceasta ajută la reducerea efectului producției de acid și la clătirea bucăților de alimente din gură.
  • Limitați gustările între mese. Dacă aveți poftă de o gustare, alegeți ceva nutritiv. Gândiți-vă să mestecați gumă de mestecat fără zahăr după aceea pentru a crește fluxul de salivă și pentru a spăla alimentele și acidul de pe dinți.
  • Beți mai multă apă. Apa fluorizată poate ajuta la prevenirea cariilor dentare. Dacă alegeți apă îmbuteliată, verificați pe etichetă conținutul de fluorură.
  • Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi.
  • Folosiți ața dentară o dată pe zi.

Sursa foto: Pixabay/geralt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *