Ți s-a întâmplat să deschizi borcanul cu gem preferat și să descoperi că s-a format mucegai la suprafață? Acest fenomen neplăcut e mai frecvent decât ne putem imagina și ridică multe semne de întrebare. E sigur să mănânci gemul mucegăit? Poți să îndepărtezi partea afectată și să consumi restul? Sunt obiceiuri larg răspândite, dar nu neapărat și corecte, după cum explică publicația gastronomică dailyfood.it.
Mucegai în borcanul cu gem: ce e de făcut
Formarea mucegaiului pe gem poate avea mai multe cauze. Una dintre ele o reprezintă pătrunderea aerului în borcan, fie pentru că n-a fost sigilat corect, fie pentru că a fost deschis și păstrat prea mult timp. În plus, gemurile făcute în casă, spre deosebire de cele industriale, conțin de obicei mai puțin zahăr și nu au conservanți, ceea ce le face mai vulnerabile la dezvoltarea mucegaiului.
Dar este sigur să consumi gem cu mucegai? Multă lume cred, în mod eronat, că e suficient să îndepărtezi partea mucegăită, după care restul poate fi consumat. Însă această practică este foarte riscantă, pentru că mucegaiul nu rămâne doar la suprafață. Sporii pătrund adânc în interiorul produs, contaminând întregul borcan, chiar dacă nu se vede cu ochiul liber. Așadar, recomandarea specialiștilor este clară: dacă vezi mucegai, aruncă gemul din acel borcan.
Care alte semne pot indica faptul că gemul nu mai e bun de consum?
Printre acestea, se numără: un miros ciudat, o consistență prea lichidă sau prea densă ori pete opace la suprafață. Înainte de a consuma gem dintr-un borcan deschis de mai mult timp, e bine să faci o verificare la ochi. Apoi, și gustând, dar doar atingând vârful limbii și clătind imediat, fără a ingera. D aroma nu mai e plăcută, cel mai bine e să renunți la el.
Deși poate părea o problemă minoră, consumul de gem cu mucegai implică riscuri. Efectele dăunătoare ale alimentelor contaminate nu apar imediat, dar se pot acumula în timp, mai ales dacă obiceiul de a consuma produse nesigure devine regulă. Microorganismele, în cazul în care nu sunt foarte toxice, încarcă oricum aparatul digestiv și în special ficatul și pot duce la simptome digestive acute sau, în timp, chiar cronice. Prin urmare, prudența este întotdeauna cea mai bună alegere.
Cum să reduci riscul de apariție a mucegaiului
Pentru a preveni formarea mucegaiului și a prelungi durata de viață a gemului, iată câteva bune practici:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
-
Folosește întotdeauna ustensile curate și uscate când iei gem din borcan, pentru a evita introducerea de umiditate sau bacterii.
-
Păstrează gemul în frigider după deschidere și consumă-l într-un interval rezonabil, de o săptămână sau două.