De câți morcovi ai nevoie într-o zi ca să te ajute să te bronzezi?

bronz betacaroten sursa foto: pexels.com@mali

Se știe că morcovii au beneficii numeroase sănătate, ajută la sănătatea ochilor și în general  sistemul imunitar. Dar se spune că vara au o caracteristică în plus, ne ajută să ne bronzăm. Dar e cu adevărat așa?

Ca să ne bronzăm, pielea trebuie expusă la razele ultraviolete ale soarelui. Acestea stimulează producția de melanină, pigmentul care face ca pielea să fie colorată. Melanina, la rândul ei, este stimulată de un antioxidant numit betacaroten, un precursor al vitaminei A, foarte importantă în general pentru sănătatea pielii. O ecuație, așadar, complexă, în care carotenul nu stimulează direct bronzul dar ajută echilibrul pielii expusă la soare.

Betacarotenul este  prezent mai ales  în morcovi. Alături de ei, și în caise, piersici, pepene galben, nectarine, în general toate fructele și legume de culoare portocalie. Dar nu numai, conțin caroten și roșiile, ardeii, pepenii roșii, căpșunile, rucola, spanacul, broccoli etc.

Mai puțin decât ne imaginăm

Dar câți morcovi sunt necesari într-o zi ca efectul asupra pielii să simtă? Doza zilnică de caroten  indicată în literatura de specialitate este undeva între 2-4 mg. Considerând că aceleași surse indică faptul că 2 g de betacaroten sunt conținute în circa 25 g de morcov, iar un morcov mediu are circa 100g, rezultatul e simplu: un morcov pe zi e suficient cât să ne ajute să ne bronzăm.

În afară de morcovi,  un aport de 2g de betacaroten poate proveni și din:

  • 50 g spanac
  • 55 g pepene roșu
  • 110 g pepene galben
  • 65 g mango
  • 130 g caise

Prea mult betacaroten?

În general carența de betacaroten nu provoacă mari probleme de sănătate, mai puțin dacă e legată de carența de vitamina A. Aceasta poate provoca în special probleme de vedere și de creștere, la copii.

La polul opus, excesul de betacaroten poate deveni o problemă pentru fumători. Unele studii au demonstrat că excesul lui a dus la o incidență mai mare de cancer pulmonar. De asemenea, excesul este contraindicat și femeilor gravide sau care alăptează.

La persoanele sănătoase, excesul duce la o alterare a culorii pielii, însă ea este reversibilă, odată încetat excesul de betacaroten.

sursa foto: pexels.com@mali

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *